Máte radšej SLOVENSKÝ KRÉMEŠ alebo CHORVÁTSKU KREMŠNITU? Máme recept na oba!
2. 7. 2022, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Kombinácia lístkového cesta, nadýchanej šľahačky a vanilkového krému nie je známa iba u nás, ale aj v Chorvátsku. Maďari tento zákusok milujú zasa s orechovým cestom. Pripravte si jeden z variantov a už si veru krémeš v cukrárni kupovať nebudete.
Zdroj: Peter Záhradník
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Top recept na DOMÁCI ZMRZLINOVÝ SENDVIČ: Nestihne zamrznúť! TEASERSLOVENSKÝ KRÉMEŠ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
krémeš
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g lístkového cesta
- 1 l mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingu
- 150 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 500 g 44-percentnej šľahačkovej smotany
- 150 g 54-percentnej čokolády
- 50 g masla
POSTUP:
- Cesto rozdeľte na polovice a každú polovicu rozvaľkajte na veľkosť klasického plechu. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a popichajte vidličkou. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 10 – 15 minút dozlatista. Takto upečte aj druhú polovicu cesta.
- Do misky vlejte 200 ml mlieka, pridajte pudingy, polovicu cukru, žĺtky a dobre rozmiešajte. Zvyšné mlieko s druhou polovicou cukru vlejte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Zohriate mlieko za stáleho miešania vlejte k pudingovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Preložte do čistej misy, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí dobre prešľahajte a jemne zapracujte vyšľahané bielky. Takto pripravený krém rovnomerne rozotrite na spodný plát cesta. Vložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Vyšľahajte smotanu na pevné špičky a rozotrite na vychladnutý a stuhnutý vanilkový krém. Opäť vložte do chladničky.
- Čokoládu na polevu spolu s maslom roztopte nad vodnou parou, nechajte 2 minúty chladnúť a rozotrite po vrchnom pláte upečeného cesta. Polevu nechajte 10 minút tuhnúť a potom plát rozkrájajte na štvorce. Štvorce cesta poukladajte na šľahačkovú vrstvu a podľa nich koláč nakrájajte.

Video Player is loading.
BUBLANINA od Katky Brychtovej: TOP RECEPT po jej babičke! TeaserZdroj: NMH
CHORVÁTSKA KREMŠNITA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
chorvátska kremšnita
20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g lístkového cesta
- 1 l mlieka
- 8 žĺtkov
- 200 g krupicového cukru
- 150 g hladkej bielej múky
- 1 lyžica vanilkovej pasty
- 250 g šľahačkovej smotany
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Cesto rozdeľte na polovice alebo použite už vyvaľkané cesto. Obe polovice cesta rozvaľkajte na veľkosť klasického plechu. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a popichajte vidličkou. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 10 – 15 minút, aby bol povrch zlatistý. Takto upečte obe polovice cesta.
- Do misy dajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte ich dopenista. Pomaly pridávajte a zapracúvajte múku, vanilkový extrakt a šálku mlieka.
- Zvyšné mlieko vlejte do hrnca a zohrejte pod bod varu. Za stáleho miešania vlejte teplé mlieko do žĺtkovej zmesi. Prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Prikryte ho fóliou, aby sa nevytvorila koža, a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý krém dobre prešľahajte. V druhej mise vyšľahajte na pevné špičky smotanu a zapracujte ju do vanilkového krému. Hotový krém rovnomerne rozotrite po spodnom korpuse, prikryte druhý korpusom, jemne popritláčajte a vložte do chladničky najlepšie na noc. Koláč vyberte z chladničky a pomocou zúbkovaného noža narežte na kocky. Posypte práškovým cukrom a môžete podávať.