MALÉ VIANOČNÉ KOLÁČIKY s vôňou korenín: Tipy a recepty na jednoduché pečenie!
7. 12. 2024, 12:03

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak vás tlačí čas, alebo obmedzuje nedostatok talentu či trpezlivosti, zachránia vás jednoduché recepty na drobné vianočné koláčiky s prenikavou vôňou korenín.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Recepty na vanilkové rožky, linecké koláčiky, medvedie labky či kokosky pozná každý! Skúste medzi ne tieto Vianoce prepašovať aj menej "okukané" lieskovcové gombíky či florentínky s voňavými koreninami. Fakt rýchle a jednoduché!
Ktoré koreniny sú vhodné do koláčikov?
- Škorica Je základnou zložkou vianočných receptov, najmä v perníkoch, štrúdľach či lineckých koláčikoch, ktorým dodá známu sladkasto-drevitú arómu.
- Badián Má sladkú a jemne anízovú chuť. Skvele sa hodí do medovníkov alebo marcipánových koláčikov.
- Klinčeky Vhodné sú mleté do cesta alebo celé na dekoráciu. Dávajte si však pozor, aby ste to s nimi neprehnali – sú veľmi aromatické.
- Muškátový oriešok Jemne nastrúhaný dodáva cestu hĺbku a teplú vôňu. Stačí len štipka, aby neprehlušil ostatné chute.
- Zázvor Mletý zázvor je ideálny do medovníkov alebo sušienok. Čerstvý zázvor môže byť výraznejší, tak ho dávkujte opatrne.
- Kardamóm Má citrusovú a sladkú chuť, ktorá dodá koláčikom luxusný nádych. Vykúšať ho môžete napríklad do maslových alebo orechových koláčikov.
- Vanilka Dreň z vanilkového lusku alebo extrakt, patrí do väčšiny vianočných receptov. Pečivu dodáva jemnú sladkú chuť.
- Pomarančová alebo citrónová kôra Tieto koreniny pečivo krásne osviežia.

Zdroj: NMH
"Nepresoľte" to s koreninami!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Voňavá škorica či iné zložky perníkového korenia sa pridávajú okrem medovníkov aj do iného vianočného pečiva a koláčov.
- Dávkovanie: Koreniny sú veľmi aromatické a výrazné, takže ich pridávajte postupne. Lepšie je začať s menším množstvom a podľa chuti pridávať.
- Kvalita korenín: Staré alebo nekvalitné koreniny môžu pokaziť celkový výsledok. Vyberajte si preto čerstvé a kvalitné produkty.
- Kombinácie: Nie všetky koreniny sa hodia k sebe. Napríklad škorica a klinčeky spolu fungujú výborne, ale kombinácia kardamómu a badiánu môže byť až príliš výrazná.
- Alergie a citlivosť: Niektoré koreniny, ako napríklad muškátový oriešok, môžu u citlivých ľudí spôsobovať alergické reakcie alebo zažívacie problémy, ak sú použité vo veľkom množstve.
- Pomery v recepte: Pri pridávaní korenín nezabúdajte, že musia dopĺňať ostatné ingrediencie, ako sú med, čokoláda či orechy, a nie ich prekryť. Ich vôňa sa pri pečení výrazne rozvinie, preto ich pridávajte do cesta s mierou!
Na ďalšej strane nájdete recepty na voňavé koláčiky >>>

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lieskovcové gombíky s muškátovým orieškom.
Lieskovcové gombíky
ASI 30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 100 g mletých lieskových orechov ( alebo mix vlašských a lieskových) + celé na ozdobenie
- 300 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj pšeničná)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- štipka strúhaného muškátového orieška
- 2 žĺtky
- 200 g masla
POSTUP:
1. Z mletých lieskovcov, múky, oboch cukrov a muškátového orieška pripravte sypkú zmes.
2. Pridajte do nej žĺtky a nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujte hladké cesto a vo fólii ho dajte do chladničky na niekoľko hodín.
3. Cesto vyberte z chladničky a nechajte asi 20 minút postáť pri izbovej teplote.
4. Pomocou lyžičky odoberajte rovnaké kúsky a rukami ich tvarujte do guľôčok. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu každej guľôčky vtisnite priehlbinku a vložte lieskový oriešok.
5. Plech vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte do zlatista asi 15 minút. Koláčiky vám v krabici vydržia 2 až 3 týždne.

Zdroj: NMH
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Florentínky s karamómom.
Mandľovo- pistáciové florentínky s kardamómom
ASI 40 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 50 g kryštálového trstinového cukru
- 100 g medu
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 150 g nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov
- 50 g nasekaných pistácií
- 50 g sušeného ovocia ( brusnice, hrozienka, višne)
- kandizovaná pomarančová kôra
- horká čokoláda a štipka kardamómu na poliatie
POSTUP:
-
Predhrejte rúru na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie .
-
V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo, med a cukor. Miešajte pár minút kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes bude hladká.
-
Odstavte z ohňa a pridajte múku. Dôkladne premiešajte aby nevznikli hrudky. Pridajte nasekané mandle, pistácie a sušené ovocie a kandizovanú pomarančovú kôru. Opäť dobre premiešajte.
-
Lyžicou naberajte malé porcie hmoty a ukladajte ich na pripravený plech ďalej od seba v tvare koliesok. Pri pečení sa trocha roztečú.
-
Forentínky pečte v predhriatej rúre 8–10 minút, kým nebudú budú okraje zlatohnedé. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu, pretože za horúca sú veľmi krehké. Ak chcete aby florentínky mali zarovnaný okraj, tak ich po vychladnutí vykrojte formičkou. Okraje sa hodia napríklad do guliek.
-
Potrite ich z jednej strany rozpustenou čokoládou s mletým kardamómom a nechajte stuhnúť.