Reklama

Mafiny z Pečie celé Slovensko sú upečené: Poradíme, ako sa podaria aj vám!

Sladké mafiny od súťažiacej Evky - 4. epizóda Pečie celé Slovensko.

Zdroj: STVR

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

V 4. epizóde cukrárskej šou Pečie celé Slovensko dostali súťažiaci osobnú výzvu upiecť, ozdobiť a naservírovať sladké i slané mafiny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Petra Tóthová piekla so synčekom tekvicové cupcakes
    Anketa

    Máte radi mafiny?

    • Občas sa ponúknem11%
    • Rada/rád ich pečiem aj koštujem88%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Zdobené černicové mafiny od našej cukrárky Veroniky.

    Ako sa desiatim súťažiacim darilo, ste mali možnosť sledovať v nedeľu večer na televíznych obrazovkách. My vám ponúkame dobré rady, ako sa tieto koláčiky vydaria upiecť aj vám.

    Dobré rady na dobré mafiny

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Mafiny môžete upiecť aj na slano - budú dobré na desiatu, večeru alebo ako chuťovky.

    1. Mafiny môžete pripraviť v sladkej aj slanej verzii. Pri príprave cesta zmiešajte najskôr zvlášť suché a mokré prísady uvedené v recepte. Obe zmesi potom spolu nemiešajte veľmi dlho, aby mafiny neboli veľmi hutné. Príliš dlhé miešanie uvoľňuje glutén, čo môže spôsobiť tvrdosť cesta.
    2. Používajte čerstvý kypriaci prášok sódu bikarbónu i vajcia. Staré prísady môžu spôsobiť, že mafiny nebudú nadýchané.
    3. Jogurt, kyslá smotana alebo ovocné pyré im dodajú vlhkosť a ľahkosť. Zároveň pomáhajú zjemniť príliš sladkú chuť.
    4. Ak plníte cesto priamo do formy na mafiny, potrite každú jamku tukom - maslom alebo olejom.
    5. Papierové košíčky, ktoré do formy vložíte, uľahčia vyberanie koláčikov po upečení.
    6. Jamky alebo košíčky plňte cestom len do 2/3, lebo mafiny zväčšia svoj objem.
    7. Rúru pred pečením vyhrejte na 180–200 °C, aby sa mafiny pekne nafúkli.
    8. Po 15–20 minútach zapichnite do stredu koláčiky špáradlo. Ak je čisté, mafiny sú upečené. Nechajte vychladnúť a podávajte v košíčkoch.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!