Mafiny z Pečie celé Slovensko sú upečené: Poradíme, ako sa podaria aj vám!
21. 10. 2024, 8:01

Zdroj: STVR
Reklama
V 4. epizóde cukrárskej šou Pečie celé Slovensko dostali súťažiaci osobnú výzvu upiecť, ozdobiť a naservírovať sladké i slané mafiny.
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Galéria k článku
31 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Petra Tóthová piekla so synčekom tekvicové cupcakesAnketa
Máte radi mafiny?
- Občas sa ponúknem11%
- Rada/rád ich pečiem aj koštujem88%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdobené černicové mafiny od našej cukrárky Veroniky.
Ako sa desiatim súťažiacim darilo, ste mali možnosť sledovať v nedeľu večer na televíznych obrazovkách. My vám ponúkame dobré rady, ako sa tieto koláčiky vydaria upiecť aj vám.
Dobré rady na dobré mafiny
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Mafiny môžete upiecť aj na slano - budú dobré na desiatu, večeru alebo ako chuťovky.
- Mafiny môžete pripraviť v sladkej aj slanej verzii. Pri príprave cesta zmiešajte najskôr zvlášť suché a mokré prísady uvedené v recepte. Obe zmesi potom spolu nemiešajte veľmi dlho, aby mafiny neboli veľmi hutné. Príliš dlhé miešanie uvoľňuje glutén, čo môže spôsobiť tvrdosť cesta.
- Používajte čerstvý kypriaci prášok sódu bikarbónu i vajcia. Staré prísady môžu spôsobiť, že mafiny nebudú nadýchané.
- Jogurt, kyslá smotana alebo ovocné pyré im dodajú vlhkosť a ľahkosť. Zároveň pomáhajú zjemniť príliš sladkú chuť.
- Ak plníte cesto priamo do formy na mafiny, potrite každú jamku tukom - maslom alebo olejom.
- Papierové košíčky, ktoré do formy vložíte, uľahčia vyberanie koláčikov po upečení.
- Jamky alebo košíčky plňte cestom len do 2/3, lebo mafiny zväčšia svoj objem.
- Rúru pred pečením vyhrejte na 180–200 °C, aby sa mafiny pekne nafúkli.
- Po 15–20 minútach zapichnite do stredu koláčiky špáradlo. Ak je čisté, mafiny sú upečené. Nechajte vychladnúť a podávajte v košíčkoch.