Lečo alebo šakšuka? Obe budú chutná a RÝCHLA VEČERA
8. 10. 2022, 17:19 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Sezóna paradajok a paprík sa končí, tak si ešte vychutnajte voňavé letné lečo plné slnka a šťavy. Túto skvelú kombináciu milujú aj Francúzi v ratatouille či na severe Afriky v šakšuke.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali! TEASERSLOVENSKÉ LEČO
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25-30 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
SLOVENSKÉ LEČO
Potrebujete:
- 1-2 stredne veľké cibule
- 1 lyžica masti
- 500 g zelených paprík
- 1 kg zrelých paradajok
- soľ, mleté čierne korenie
- klobása
- 4-6 vajec
- petržlenová vňať
- chlieb alebo zemiaky na podávanie
POSTUP
- Cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky a vsypte do panvice s rozohriatou masťou. Restujte do sklovita. Pridajte očistenú papriku nakrájanú na prúžky a restujte 2-3 minúty. Následne znížte teplotu a panvicu prikryte. Duste približne 5-8 minút, aby paprika trochu zmäkla.
- Paradajky sparte v horúcej vode a ošúpte. Nakrájajte ich na väčšie kusy a pridajte k paprikám. Osoľte, okoreňte a opäť duste približne 15 minút, už bez pokrievky, aby sa šťava trochu zredukovala.
- Medzitým nakrájajte klobásu na kolieska a pridajte ju k zelenine do panvice. Nechajte 5 minút prehriať. V tejto chvíli môžete pridať rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania pár minút varte. Lečo podávajte posypané petržlenovou vňaťou a s dobrým chlebíkom alebo so zemiakmi.

Video Player is loading.
Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoduchoSEVEROAFRICKÁ ŠAKŠUKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
SEVEROAFRICKÁ ŠAKŠUKA
Potrebujete:
- 2 lyžice olivového olej
- 1 stredná cibuľa
- 1 čerstvá červená paprika
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- čili podľa chuti
- 750 g ošúpaných paradajok
- za hrsť čerstvých špenátových listov
- soľ a mleté čierne korenie";i:10;s:8:"4 vajcia";i:11;s:50:"čerstvá koriandrová a petržlenová vňať";i:12;s:8:"syr feta";i:13;s:20:"bageta na podávanie
POSTUP
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte papriku a cibuľu nakrájané na menšie kocky. Restujte 5 minút alebo kým cibuľa nebude sklovitá.
- Pridajte nakrájaný alebo pretlačený cesnak, nakrájanú červenú papriku, rascu, čili podľa chuti a restujte ďalšiu minútu. Vlejte paradajky (môžu byť z konzervy) aj so šťavou, pomocou veľkej lyžice ich rozkrájajte alebo použite už nakrájané. Dochuťte soľou a korením. Varte 10 minút, aby zmes trochu zhustla. Pridajte špenátové listy a zamiešajte.
- Pomocou veľkej lyžice urobte v omáčke malé jamky a do každej rozbite vajíčko. Panvicu prikryte a varte 5-8 minút alebo kým vajcia nie sú hotové podľa vašich predstáv. Ozdobte nasekaným koriandrom a petržlenovou vňaťou. Podávajte so syrom feta, rozmrvte ho navrch, a s chrumkavou bagetou.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: