objednať časopis
všetky kategórie

Výber dobrôt zo zelenej i farbenej papriky je naozaj rozsiahly. Navnadíme vás najmä receptami na plnenú, no ponúkame aj ďalšie skvelé tipy na paprikové jedlá.

Kým sa nečervená...

Zelená paprika
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Naši južní susedia majú na pestovanie tejto obľúbenej zeleniny naozaj zázračný grif. U nás sa jej darí najmä na Žitnom ostrove, no určite aj u vás v záhrade, skleníku či črepníkoch hocikde na Slovensku. Ak ste jej vernými pestovateľmi, určite viete, že keď chcete mať dobrú úrodu, nesaďte ju aspoň tri roky po sebe na rovnakom mieste.

Plody papriky sú vždy najskôr zelené. Ich farba závisí od pigmentového zloženia, postupne sa mení podľa zrelosti a odrody. Chlorofyl, ktorý spočiatku obsahujú, sa časom „minie“ a pribudnú karotenoidové farbivá. Preto majú plody najskôr zelenú – nedozretú farbu, ktorá sa vyfarbuje do žlta, oranžova a červena.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie