LAHODNÁ PAPRIKA: To najlepšie, čo z nej môžete pripraviť!
7. 9. 2022, 9:35 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Výber dobrôt zo zelenej i farbenej papriky je naozaj rozsiahly. Navnadíme vás najmä receptami na plnenú, no ponúkame aj ďalšie skvelé tipy na paprikové jedlá.
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Mária Abrahámová
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Kým sa nečervená...
Naši južní susedia majú na pestovanie tejto obľúbenej zeleniny naozaj zázračný grif. U nás sa jej darí najmä na Žitnom ostrove, no určite aj u vás v záhrade, skleníku či črepníkoch hocikde na Slovensku. Ak ste jej vernými pestovateľmi, určite viete, že keď chcete mať dobrú úrodu, nesaďte ju aspoň tri roky po sebe na rovnakom mieste.
Plody papriky sú vždy najskôr zelené. Ich farba závisí od pigmentového zloženia, postupne sa mení podľa zrelosti a odrody. Chlorofyl, ktorý spočiatku obsahujú, sa časom „minie“ a pribudnú karotenoidové farbivá. Preto majú plody najskôr zelenú – nedozretú farbu, ktorá sa vyfarbuje do žlta, oranžova a červena.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Bez nej by to nešlo...
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Paprika má podľa stupňa zrelosti rôzne farby. Od zelenej po červenú.
Čím je paprika nedozretejšia, tým je aj viac horkastá a obsahuje aj viac kyseliny listovej. Červená paprika obsahuje až jedenásťkrát viac betakaroténu než zelená. Žltá, ktorá je medzistupňom vo farebnej škále, má zasa viac céčka. Dokonca tromfne aj citrón.
Paprika bez ohľadu na svoju farbu obsahuje aj vlákninu či draslík. A podľa množstva kapsaicínu môže byť niekedy aj poriadne ostrá! No a najmä plnená s paradajkovou omáčkou má v sebe zrejme aj chuťovú návykovú látku, pre ktorú sa jej nevieme dojesť. Bez papriky by to nešlo ani v dobrom guláši a paprikáši!
Na ďalších stranách nájdete tri skvelé recepty s plnenou paprikou >>>
Rýchla plnená paprika
2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 špicaté tenkostenné zelené papriky
- 150 g balkánskeho syra
- 50 – 100 g strúhaného čedaru
- 50 g strúhanej goudy alebo eidamu
- 3 strúčiky cesnaku + na pečenie
- 2 lyžice ajvaru alebo 2 lyžičky horčice
- soľ, mleté čierne korenie
- 2-3 vetvičky rozmarínu
- olej
POSTUP:
- Paprikám odrežte vrchnú časť a opatrne vyberte jadrá. Umyte a osušte.
- Syry, pretlačený cesnak, ajvar a korenie vymiešajte a hmotu natlačte do paprík.
- Papriky poukladajte na plech pokvapkaný olejom, obložte strúčikmi cesnaku a rozmarínom. Mierne osoľte a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 20 minút do zlatista. Podávajte ako predjedlo alebo rýchlu večeru s dobrým chlebom.
Na ďalšej strane recept na plnenú papriku v paradajkovej omáčke >>>
TRADIČNÁ PLNENÁ PAPRIKA
4-6 porcií, príprava 40 minút, varenie 60 minút
POTREBUJETE:
- svetlozelené papriky na plnenie
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 200 g ryže
- 240 ml vody alebo vývaru
- 600 g mletého bravčového mäsa (prípadne zmes s hovädzím)
- 2 vajcia
- soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:16:"bravčová masť
Na omáčku:
- 2 cibule
- odrezky z papriky
- pár guľôčok nového a čierneho korenia
- 2-3 celé klinčeky (ak chcete)
- pol až 1 lyžička sušeného mletého čili
- 2 bobkové listy
- 3-4 poháre paradajkového pretlaku
- 2-4 lyžice cukru
- voda lebo vývar
Príloha:
- 800 g zemiakov typu A alebo B
- 2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- maslo
POSTUP:
- Cibuľu očistite, nakrájajte na drobno a osmažte na bravčovej masti, pridajte pretlačené cesnaky, po chvíli mletú rascu a papriku a krátko osmažte. Pridajte ryžu, soľ a tekutinu (vodu alebo vývar) a ryžu takto predvarte (aby nebola ešte uvarená domäkka).
- Vychladnutú predvarenú ryžu zamiešajte s mletým mäsom, vajcami, so soľou a s korením. Zo zmesi vytvarujte drobný karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok zmesi
- Konce papriky odrežte, vnútro očistite a naplňte mäsovou zmesou. Snažte sa vyhnúť vzduchovým bublinám a rovnako papriku nepreplňte (praskla by). Zo zvyškov zmesi urobte guľky.
- Pripravte omáčku: Na masti krátko opečiete naplnenú papriku a mäsové guľky – všetko z panvice vyberte, pridajte masť, ak treba. Na nej teraz osmažte nahrubo nakrájanú cibuľu, odrezky z papriky, čierne a nové korenie, klinčeky, mleté sušené čili (ak používate) a bobkové listy. Pridajte paradajkový pretlak, cukor a soľ. Ak je omáčka príliš hustá, dolejte trochu vody alebo vývaru. Priveďte do varu.
- Do pretlaku vložte naplnené papriky a mäsové guľky, všetko prikryte a varte na strednom plameni alebo v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 60 minú
- Uvarenú papriku a guľky z omáčky vyberte, omáčku prepasírujte a dochuťte, zrieďte vodou alebo zahustite napríklad múkou opraženou na troche tuku. Podávajte s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou.
Na ďalšej strane recept na zapečenú papriku s kuskusom>>
PAPRIKA PLNENÁ KUSKUSOM
2 porcie, príprava 15 minút, pečenie 30 minút
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Plnené papriky s kuskusom.
POTREBUJETE:
- 2 väčšie červené alebo zelené papriky + 1 do plnky
- olivový olej
- zmes sušených byliniek
- 200 g kuskusu
- 2 paradajky
- pol póru
- 400 - 500 ml zeleninového vývaru + na podliatie
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať na posypanie
POSTUP:
- Dve papriky rozrežte, vyberte jadrovníky a umyte. Vnútro potrite zmesou oleja, soli, korenia a byliniek.
- Kuskus s nadrobno nakrájanou paprikou, paradajkami a pórom, zalejte horúcim vývarom, osoľte a premiešajte. Nechajte odstáť asi 10 minút.
- Nabobtnaným kuskusom naplňte polovice paprík a dajte na plech poliaty olejom. Podlejte vývarom a v rúre vyhriatej na 200 °C zapekajte asi 30 minút. Túto chuťovku podávajte na večeru alebo ľahký obed.