Kulinársky svet našich babičiek: Tieto TRADIČNÉ JEDLÁ nám vždy chutia
29. 5. 2024, 6:06

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Fandíme slovenskej kuchyni. Je skvelé, že zručnosti praprastarých mám sa zachovali aj v týchto rýdzo domácich receptoch, ktoré vykutral náš kuchár Ľuboš.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Náš najlepší šprintér Ján Volko zhreší málokedy: Ale túto maminu BOŽSKÚ SVIEČKOVÚ miluje!Zdroj: NMH
BRAVČOVÁ KRKOVIČKA S DUSENOU KAPUSTOU
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 3-4 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 lyžičky soli
- 1-2 lyžičky drvenej rasce
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
Na kapustu:
- 40 g kryštálového cukru
- 40 g octu
- 2 cibule
- pol lyžičky mletej rasce
- 1 kg bielej alebo červenej kapusty
- 1 malý zemiak
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- 1. Pripravte mäso: Deň alebo dva dni vopred krkovičku nasoľte, prikryte a vložte do chladničky. Pred prípravou ju osušte kuchynskou papierovou utierkou a vmasírujte do nej drvenú rascu a prelisované cesnaky.
- Na dno zapekacej misy rozložte cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, na ňu dajte mäso a podlejte ho pohárom vody. Nádobu prikryte a v rúre vyhriatej na 135 °C mäso pečte úplne domäkka 3-4 hodiny, občas ho prelejte výpekom. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a mäso posledných 20-30 minút pečte odkryté.
- Pripravte kapustu: V hrnci s hrubým dnom na strednom plameni skaramelizujte cukor a zalejte ho octom. Nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibule nakrájané na tenké pásiky a primiešajte rascu. Chvíľu opekajte a potom zasypte nadrobno nakrájanou kapustou. Nevadí, ak zostane trocha nerozpusteného karamelu na dne hrnca. Pridajte soľ a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
- Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste takmer domäkka – na „zhryz“. Dochuťte ju výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Ak máte radi hustejšiu kapustu, ku koncu dusenia ju zahustite nastrúhaným zemiakom.
- Podávajte s knedľou.

Video Player is loading.
Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkovMÄSOVÉ KARBONÁTKY SO ZEMIAKOVOU FUČKOU
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
Na karbonátky:
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
- pol lyžičky mletej červenej papriky
- pol lyžičky mletej rascehrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 400 g mletého hovädzieho (krk, močing)
- 400 g mletého bravčového (najlepšie plece)
- 1 vajce
- 3 lyžice strúhanky + 1 pohár na obaľovanie
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:22:"olej alebo masť
Na fučku:
- 1 kg múčnych zemiakov
- 4 lyžice hladkej múky
- 2-3 lyžice bravčovej masti
- 2-3 cibule
- soľ
POSTUP
- Pripravte karbonátky: Nadrobno nasekanú cibuľu osmažte do sklovita, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli muškátový orech, mletú papriku, rascu a ku koncu nasekanú petržlenovú vňať. Odstavte zo sporáka a mierne vychladnuté primiešajte k mletému mäsu, vajcu, strúhanke, soli a ku koreniu. Vytvorte malú skúšobnú karbonátku, opečte ju na tuku z oboch strán a podľa potreby dochuťte zvyšok zmesi.
- Z mäsovej zmesi vytvarujte karbonátky, obaľte ich v strúhanke a na miernom plameni opražte na oleji alebo masti z oboch strán.
- Pripravte fučku: Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky, zalejte vodou, osoľte a uvarte do mäkka. Čiastočne ich sceďte, ale vodu odložte. Popučte, zasypte väčšinou hladkej múky a povarte pár minút.
- Zemiaky premiešavajte a podľa potreby pridajte odloženú vodu z varenia alebo múku. Fučku prikryte a nechajte niekoľko minút dôjsť. Medzitým skaramelizujte na bravčovej masti cibule nakrájané na tenké plátky, primiešajte do fučky alebo ju cibuľou posypte. Podávajte s čerstvou alebo nakladanou zeleninou, prípadne hlávkovým šalátom.

Video Player is loading.
BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASERBRYNDZOVÉ PODPLAMENNÍKY
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, KYSNUTIE A PEČENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
- 200-250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžicu cukru
- droždie (7 g vrecko sušeného alebo polovica kocky čerstvého)
- 4 lyžice oleja
- 1 lyžičku soli
- 300 – 400 ml kyslej smotany
- 150 g domácej (pikantnej, ak chcete) klobásy
- 150 g domácej slaniny
- 2 cibule (žlté alebo červené)";i:10;s:13:"150 g bryndze";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:30:"viazanička čerstvého kôpru
POSTUP
- Pripravte kvások: Zamiešajte spolu trochu múky, vlažného mlieka, štipku cukru a droždie. Vzniknutý kvások primiešajte k zvyšku múky, cukru a mlieka, pridajte olej a soľ. Vypracujte jemné a vláčne cesto. Nechajte ho nakysnúť.
- Cesto rozvaľkajte a roztiahnite do plechu vyloženého papierom. Väčší plech bude znamenať tenšie, pizzové cesto, menší plech hrubšie cesto.
- Cesto potrite kyslou smotanou, posypte nakrájanou klobásou, slaninou, cibuľou nakrájanou na tenké polmesiace a kúskami bryndze. Podplamenník posypte mletým čiernym korením. Nechajte 10-20 minút nakysnúť.
- Do rúry vyhriatej na 230-250 °C vložte prázdny plech a nechajte ho dobre zohriať. Podplamenník s papierom na pečenie opatrne preložte na rozpálený plech. Pečte krátko, okolo 8-15 minút, podľa hrúbky cesta.
- Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte a posypte čerstvým kôprom.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a rady: