BRAVČOVÁ KRKOVIČKA S DUSENOU KAPUSTOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 3-4 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 lyžičky soli
- 1-2 lyžičky drvenej rasce
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
Na kapustu:
- 40 g kryštálového cukru
- 40 g octu
- 2 cibule
- pol lyžičky mletej rasce
- 1 kg bielej alebo červenej kapusty
- 1 malý zemiak
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- 1. Pripravte mäso: Deň alebo dva dni vopred krkovičku nasoľte, prikryte a vložte do chladničky. Pred prípravou ju osušte kuchynskou papierovou utierkou a vmasírujte do nej drvenú rascu a prelisované cesnaky.
- Na dno zapekacej misy rozložte cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, na ňu dajte mäso a podlejte ho pohárom vody. Nádobu prikryte a v rúre vyhriatej na 135 °C mäso pečte úplne domäkka 3-4 hodiny, občas ho prelejte výpekom. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a mäso posledných 20-30 minút pečte odkryté.
- Pripravte kapustu: V hrnci s hrubým dnom na strednom plameni skaramelizujte cukor a zalejte ho octom. Nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibule nakrájané na tenké pásiky a primiešajte rascu. Chvíľu opekajte a potom zasypte nadrobno nakrájanou kapustou. Nevadí, ak zostane trocha nerozpusteného karamelu na dne hrnca. Pridajte soľ a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
- Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste takmer domäkka – na „zhryz“. Dochuťte ju výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Ak máte radi hustejšiu kapustu, ku koncu dusenia ju zahustite nastrúhaným zemiakom.
- Podávajte s knedľou.
Jedlo nášho detstva - karbonátky a fučka. Recept je TU >>>