objednať časopis
všetky kategórie

Fandíme slovenskej kuchyni. Je skvelé, že zručnosti praprastarých mám sa zachovali aj v týchto rýdzo domácich receptoch, ktoré vykutral náš kuchár Ľuboš.

BRAVČOVÁ KRKOVIČKA S DUSENOU KAPUSTOU

Krkovička s kapustou.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 3-4 HODINY

Potrebujete:

  •  1 kg bravčovej krkovičky
  • 2 lyžičky soli
  • 1-2 lyžičky drvenej rasce
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule 

Na kapustu:

  • 40 g kryštálového cukru
  • 40 g octu
  • 2 cibule
  • pol lyžičky mletej rasce
  • 1 kg bielej alebo červenej kapusty
  • 1 malý zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie  
Okyslenie tomuto prívarku vyslovene svedčí, ak však nemáte radi ocot, použite citrónovú šťavu.
Čítajte viac
Tiež milujete PRÍVARKY? Recepty na ĽUDOVÉ JEDLÁ STARÝCH MÁM sú božsky dobré!

POSTUP

  1. 1. Pripravte mäso: Deň alebo dva dni vopred krkovičku nasoľte, prikryte a vložte do chladničky. Pred prípravou ju osušte kuchynskou papierovou utierkou a vmasírujte do nej drvenú rascu a prelisované cesnaky.
  2. Na dno zapekacej misy rozložte cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, na ňu dajte mäso a podlejte ho pohárom vody. Nádobu prikryte a v rúre vyhriatej na 135 °C mäso pečte úplne domäkka 3-4 hodiny, občas ho prelejte výpekom. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a mäso posledných 20-30 minút pečte odkryté.
  3. Pripravte kapustu: V hrnci s hrubým dnom na strednom plameni skaramelizujte cukor a zalejte ho octom. Nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibule nakrájané na tenké pásiky a primiešajte rascu. Chvíľu opekajte a potom zasypte nadrobno nakrájanou kapustou. Nevadí, ak zostane trocha nerozpusteného karamelu na dne hrnca. Pridajte soľ a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
  4. Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste takmer domäkka – na „zhryz“. Dochuťte ju výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Ak máte radi hustejšiu kapustu, ku koncu dusenia ju zahustite nastrúhaným zemiakom.
  5. Podávajte s knedľou.  

Jedlo nášho detstva - karbonátky a fučka. Recept je TU >>>

Kategórie