Reklama

Kulinársky svet našich babičiek: Tieto TRADIČNÉ JEDLÁ nám vždy chutia

Chutné jedlá našich babičiek.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Fandíme slovenskej kuchyni. Je skvelé, že zručnosti praprastarých mám sa zachovali aj v týchto rýdzo domácich receptoch, ktoré vykutral náš kuchár Ľuboš.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Náš najlepší šprintér Ján Volko zhreší málokedy: Ale túto maminu BOŽSKÚ SVIEČKOVÚ miluje!
    Zdroj: NMH

    BRAVČOVÁ KRKOVIČKA S DUSENOU KAPUSTOU

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 3-4 HODINY

    Potrebujete:

    •  1 kg bravčovej krkovičky
    • 2 lyžičky soli
    • 1-2 lyžičky drvenej rasce
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 cibule 

    Na kapustu:

    • 40 g kryštálového cukru
    • 40 g octu
    • 2 cibule
    • pol lyžičky mletej rasce
    • 1 kg bielej alebo červenej kapusty
    • 1 malý zemiak
    • soľ, mleté čierne korenie  

    POSTUP

    1. 1. Pripravte mäso: Deň alebo dva dni vopred krkovičku nasoľte, prikryte a vložte do chladničky. Pred prípravou ju osušte kuchynskou papierovou utierkou a vmasírujte do nej drvenú rascu a prelisované cesnaky.
    2. Na dno zapekacej misy rozložte cibuľu nakrájanú na polmesiačiky, na ňu dajte mäso a podlejte ho pohárom vody. Nádobu prikryte a v rúre vyhriatej na 135 °C mäso pečte úplne domäkka 3-4 hodiny, občas ho prelejte výpekom. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a mäso posledných 20-30 minút pečte odkryté.
    3. Pripravte kapustu: V hrnci s hrubým dnom na strednom plameni skaramelizujte cukor a zalejte ho octom. Nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibule nakrájané na tenké pásiky a primiešajte rascu. Chvíľu opekajte a potom zasypte nadrobno nakrájanou kapustou. Nevadí, ak zostane trocha nerozpusteného karamelu na dne hrnca. Pridajte soľ a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
    4. Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste takmer domäkka – na „zhryz“. Dochuťte ju výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Ak máte radi hustejšiu kapustu, ku koncu dusenia ju zahustite nastrúhaným zemiakom.
    5. Podávajte s knedľou.  
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkov

      MÄSOVÉ KARBONÁTKY SO ZEMIAKOVOU FUČKOU

      5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

      Potrebujete:

      Na karbonátky:

      • 2 cibule
      • 4 strúčiky cesnaku
      • štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
      • pol lyžičky mletej červenej papriky
      • pol lyžičky mletej rascehrsť nasekanej petržlenovej vňate
      • 400 g mletého hovädzieho (krk, močing)
      • 400 g mletého bravčového (najlepšie plece)
      • 1 vajce
      • 3 lyžice strúhanky + 1 pohár na obaľovanie
      • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:22:"olej alebo masť 

      Na fučku:

      • 1 kg múčnych zemiakov
      • 4 lyžice hladkej múky
      • 2-3 lyžice bravčovej masti
      • 2-3 cibule
      • soľ 

      POSTUP

      1. Pripravte karbonátky: Nadrobno nasekanú cibuľu osmažte do sklovita, pridajte prelisovaný cesnak a po chvíli muškátový orech, mletú papriku, rascu a ku koncu nasekanú petržlenovú vňať. Odstavte zo sporáka a mierne vychladnuté primiešajte k mletému mäsu, vajcu, strúhanke, soli a ku koreniu. Vytvorte malú skúšobnú karbonátku, opečte ju na tuku z oboch strán a podľa potreby dochuťte zvyšok zmesi.
      2. Z mäsovej zmesi vytvarujte karbonátky, obaľte ich v strúhanke a na miernom plameni opražte na oleji alebo masti z oboch strán.
      3. Pripravte fučku: Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky, zalejte vodou, osoľte a uvarte do mäkka. Čiastočne ich sceďte, ale vodu odložte. Popučte, zasypte väčšinou hladkej múky a povarte pár minút.
      4. Zemiaky premiešavajte a podľa potreby pridajte odloženú vodu z varenia alebo múku. Fučku prikryte a nechajte niekoľko minút dôjsť. Medzitým skaramelizujte na bravčovej masti cibule nakrájané na tenké plátky, primiešajte do fučky alebo ju cibuľou posypte. Podávajte s čerstvou alebo nakladanou zeleninou, prípadne hlávkovým šalátom. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASER

        BRYNDZOVÉ PODPLAMENNÍKY

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, KYSNUTIE A PEČENIE 90 MINÚT

        Potrebujete:

        • 500 g hladkej múky (na kysnuté cesto)
        • 200-250 ml vlažného mlieka
        • 1 lyžicu cukru
        • droždie (7 g vrecko sušeného alebo polovica kocky čerstvého)
        • 4 lyžice oleja
        • 1 lyžičku soli
        • 300 – 400 ml kyslej smotany
        • 150 g domácej (pikantnej, ak chcete) klobásy
        • 150 g domácej slaniny
        • 2 cibule (žlté alebo červené)";i:10;s:13:"150 g bryndze";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:30:"viazanička čerstvého kôpru

        POSTUP

        1. Pripravte kvások: Zamiešajte spolu trochu múky, vlažného mlieka, štipku cukru a droždie. Vzniknutý kvások primiešajte k zvyšku múky, cukru a mlieka, pridajte olej a soľ. Vypracujte jemné a vláčne cesto. Nechajte ho nakysnúť.
        2. Cesto rozvaľkajte a roztiahnite do plechu vyloženého papierom. Väčší plech bude znamenať tenšie, pizzové cesto, menší plech hrubšie cesto.
        3. Cesto potrite kyslou smotanou, posypte nakrájanou klobásou, slaninou, cibuľou nakrájanou na tenké polmesiace a kúskami bryndze. Podplamenník posypte mletým čiernym korením. Nechajte 10-20 minút nakysnúť.
        4. Do rúry vyhriatej na 230-250 °C vložte prázdny plech a nechajte ho dobre zohriať. Podplamenník s papierom na pečenie opatrne preložte na rozpálený plech. Pečte krátko, okolo 8-15 minút, podľa hrúbky cesta. 
        5. Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte a posypte čerstvým kôprom.

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a rady: