Reklama

Krásne slovenské VIANOČNÉ MEDOVNÍČKY: Necháte na nich oči!

adina_medovniky. Vianočné medovníky v modrotlači od medovnikárky Andrey Hiklovej.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCD6hTTOYFy/

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Talentované slovenské medovnikárky dokážu z medovníčkov vykúzliť priam umelecké diela. Ak si na takéto zdobenie netrúfate, ponúkame jednoduchšie možnosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré rady ako jednoducho pripravíte cesto na medovníky

    Čím môžete ozdobiť medovníčky?
    Cukrová poleva:

    1. Vyšľahajte 1 bielok, kým nezačne byť mierne penivý.
    2. Postupne pridávajte cukor 150 – 200 g preosiateho práškového cukru. Stále šľahajte, kým hmota nebude hladká, lesklá a dostatočne hustá. Ak treba, pridajte viac cukru.
    3. Na koniec pridajte dve kvapky citrónovej šťavy, ktorá pomáha polevu spevniť.
    4. Môžete ju zafarbiť potravinárskymi farbami a zdobiacim vrecúškom alebo vreckom či kornútkom s malou dierko vytvárať rôzne vzory,

    Zdroj: Shutterstock

    Príprava bielkovej polevy na medovníky.

    Cukrová glazúra:

    1. 120 g preosiateho práškového cukru vymiešajte s 1 lyžicou citrónovej alebo pomarančovej šťavy, lyžičkou rumu a niekoľkými kvapkami vanilkovej pasty.
    2. Hladkú glazúru nanášajte na mierne vychladené medovníčky a nechajte zaschnúť.
    3. Potom môžete potrieť ešte ďalšou vrstvou, alebo na glazúru nasypte farebné zdobenie.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      HNEĎ MÄKKÉ MEDOVNÍČKY: Známa medovnikárka má ÚŽASNÝ 130 ročný RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Jednoduchšie spôsoby zdobenia medovníčkov

      • Čokoláda Rozpustená horká, mliečna alebo biela čokoláda dodá medovníkom luxusný vzhľad. Môžete ju naniesť celoplošne, nakresliť vzory alebo ju len postriekať na povrch.
      • Farebné posýpky Rôzne srdiečka, perličky, hviezdičky alebo farebný cukor sú ideálne pre sviatočný vzhľad. Nanášajú sa na ešte mokrú polevu, glazúru alebo čokoládu.
      • Marcipán alebo fondán Vyvaľkajte tenkú vrstvu, vykrojte tvary a prilepte ich na medovníky pomocou trošky glazúry alebo medu.
      • Jemný práškový cukor Ak chcete dať medovníčkom jednoduchý alebo rustikálny vzhľad, stačí ich zľahka poprášiť cez sitko.
      • Orechy a sušené ovocie Polovičky orechov, mandle, brusnice alebo sušené marhule prilepte pomocou čokoládovej alebo snehovej polevy na upečené medovníky. Orechy môžete vtlačiť aj do cesta pred pečením a upiecť spolu s medovníkmi.

      Autor článku

      Mária Abrahámová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!