Plochý okrúhly koláč galette z vyvaľkaného preloženého cesta pochádza z francúzskej kuchyne. Naplniť ho môžete ovocím, ale aj na slano - syrom, bryndzou, špenátom či rôznou zeleninou i s mäsom.

Variácie na sladké i slané galetky si pozrite vo FOTOGALÉRII!

JAHODOVÁ GALETKA S KOKOSOVÝMI LUPIENKAMI

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce na potretie
  • trstinový cukor na posypanie

Na náplň:

  • 2-3 lyžice jahodového džemu
  • 200-250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • za hrsť kokosových lupienkov

POSTUP:

  1. Pripravte cesto: Do robota s nožmi dajte múku, cukor, soľ, maslo a niekoľkými pulzmi urobte mrveničku. Pridajte žĺtok a opäť premixujte, aby sa všetko spojilo. Z cesta urobte placku, zakryte ju fóliou a dajte aspoň na hodinu chladiť. Potom ju rozvaľkajte na kruh s priemerom 20 cm.
  2. Na spodok cesta natrite jahodový džem, pokryte ho nakrájanými jahodami a posypte kokosovými lupienkami. Okraje zahnite dohora a potrite ich rozšľahaným vajcom. Nakoniec a posypte trstinovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-35 minút.
  3. Po upečení nechajte galetku 30 minút chladnúť. Potom ju ozdobte čerstvými jahodami a podávajte.

Koláčik pre vás upiekla naša šikovná cukrárka Veronika.

Kategórie