Cesnak je aromatický kuchynský základ a jedlám dodáva nielen chuť, ale aj výživovú silu s viacerými potenciálnymi zdravotnými prínosmi. Viete ale, ako často je dobré dopriať si ho?
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Zázvor s medom: Váš DOMÁCI ELIXÍR zatočí s jesennými bacilmi a rozvonia vianočné pečivo! Zdroj: NMH
Cesnak je aromatický kuchynský základ a jedlám dodáva nielen chuť, ale aj výživovú silu s viacerými potenciálnymi zdravotnými prínosmi, uvádza magazín Zdravie.
Na imunitu
Napriek svojej skromnej veľkosti obsahuje jeden strúčik surového cesnaku cenné živiny, ako napríklad vitamín C, selén, mangán a železo a má len 14 kalórií.
Cesnak nielenže dodá jedlám výrazný šmrnc, ale môže tiež pomôcť posilniť imunitný systém. Je dokázané, že cesnak, ktorý obsahuje alicín a aliinázu, zlúčeniny známe svojimi imunitnými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť odvrátiť nepríjemné prechladnutie a chrípku. Aj keď to nie je úplne spoľahlivá ochrana pred chorobami, môže imunitnému systému dodať potrebnú silu.
Aj z hľadiska zdravia srdca je cesnak výborným pomocníkom. Štúdie naznačujú, že jeho pravidelná konzumácia môže znižovať krvný tlak a znížiť stuhnutosť tepien, najmä u osôb s hypertenziou. Okrem toho môže cesnak prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu, čo zase minimalizuje riziko tvorby plaku v kardiovaskulárnom systéme.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Báječné domáce ORIEŠKOVÉ MASLO: Lepšie ako nutela, hodí sa na palacinky aj do šalátu! Zdroj: NMH
Proti rakovine
Zdroj: Shutterstock
Pečený cesnak
Výskum naznačuje, že cesnak by mohol zohrávať úlohu aj pri znižovaní rizika niektorých druhov rakoviny, napríklad rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Predpokladá sa, že prírodné zlúčeniny cesnaku, ktoré sú plné fytochemikálií, poskytujú ochranu pred poškodením buniek, hoci na potvrdenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle! Zdroj: NMH
Zlepšuje výkonnosť
Zdroj: Shutterstock
Čierny cesnak vás neoslní vzhľadom, ale účinkami a chuťou áno.
Starovekí grécki športovci používali cesnak na zvýšenie svojej výkonnosti a moderný výskum túto teóriu do určitej miery podporuje. Naznačuje, že cesnak môže uvoľňovať oxid dusnatý, ktorý zase uvoľňuje cievy a potenciálne zlepšuje zásobovanie pracujúcich svalov kyslíkom počas tréningu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Koložvárska KAPUSTA: Skúste overený RECEPT od šéfkuchára. Lepšiu ste ešte nejedli! Zdroj: Tatiana Kubicová
Koľko cesnaku je denne akurát?
Zdroj: Shutterstock
Cesnak pomôže liečiť prechladnutie, zápal pľúc či astmu
Ak chcete maximalizovať zdravotné účinky cesnaku, je najlepšie používať čerstvé strúčiky, a nie vopred pomleté verzie. Pri varení pridávajte cesnak až ku koncu, aby ste zachovali účinný alicín. Ako upozorňuje Dr. Tom Holland, vedecký lekár z Rush University Medical Center: „Jeden až dva strúčiky denne by malo byť maximum, ktoré každý skonzumuje.“
Konzumácia príliš veľkého množstva cesnaku môže viesť k nepríjemným vedľajším účinkom, ako sú žalúdočné ťažkosti, nadúvanie a dokonca aj poriadne štipľavý dych. Aby ste tomu zabránili, zvážte kombináciu cesnakových jedál s čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou alebo dokonca surovými jablkami. Tieto prírodné prostriedky môžu pomôcť neutralizovať neslávne známy cesnakový dych.