Keď sú ZEMIAKY v hlavnej úlohe: Chutné jedlá z tejto lacnej suroviny vás prekvapia
1. 5. 2024, 17:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
V kuchyni je iba zopár surovín, ktoré si vystačia len so soľou, korením či cibuľou. Len si spomeňte na plech s chutnými, nachrumkavo upečenými, alebo na hustú polievku. Zemiaky vás zasýtia aj z mála.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
27 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Zemiakový guláš s oškvarkami podľa Sandtnerovej
4 až 6 porcií, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Potrebujete:
- 800 g zemiakov
- 1 veľkú cibuľu
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- pol lyžičky rasce
- 1 bobkový list
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 4 lyžice kyslej smotany
- 20 g hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie (nemusí byť)
- oškvarky";i:10;s:7:"bryndza";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:5:"masť
POSTUP
- Ošúpané a umyté zemiaky nakrájajte na malé kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
- Cibuľu opražte doružova na masti, pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list a soľ. Zamiešajte, zalejte vodou alebo vývarom a varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Uvarenú polievku môžete zahustiť zátrepkou z kyslej smotany a múky a krátko povarte. Priliať môžete aj smotanu na šľahanie.
- Na tanieri pridajte do polievky pár lyžíc oškvarkov a bryndze.

Video Player is loading.
Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkovBabičkina zemiaková polievka
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Potrebujete:
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- čerstvé huby podľa sezóny (nemusia byť)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 4 guľôčky celého čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 lyžice masla
- 1 lyžicu hladkej múky";i:10;s:20:"4 strúčiky cesnaku";i:11;s:21:"1 lyžičku majoránu";i:12;s:31:"1 lyžicu polievkového korenia";i:13;s:46:"petržlenovú vňať alebo pažítku na ozdobu";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:16:"masť alebo olej
POSTUP
- Zemiaky očistite, umyte a nakrájajte na tenšie menšie plátky. Očistené mrkvy, petržlen a huby nakrájajte na plátky. Dajte do hrnca, zalejte vývarom alebo vodou a varte s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a soľou takmer do zmäknutia. Po uvarení vyberte bobkový list a obidva druhy korenia.
- V malom hrnci urobte z masla a múky zápražku. Zalejte malým množstvom vody a dobre premiešajte. K uvareným zemiakom pridajte zápražku, prelisované cesnaky, majorán, premiešajte a povarte 10 minút.
- Polievku dochuťte polievkovým a mletým čiernym korením a posypte petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávajte s chlebom.

Video Player is loading.
Je pravda, že mlieko počas chrípky a prechladnutia zahlieňuje?Šúľance s kapustou a so slaninkou
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 35 minút
Potrebujete:
Na šúľance:
- 500 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 1 vajce
- pol lyžičky soli
- 100 g slaniny
- 1 cibuľu
- 400 g kyslej kapusty
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo na opekanie
POSTUP
- Zemiaky uvarte v šupke. Sceďte, a keď vychladnú, očistite ich a nastrúhajte najemno. Na dosku nasypte múku, pridajte nastrúhané zemiaky, vajce a soľ. Vypracujte cesto.
- Cesto rozdeľte na päť rovnakých častí a na pomúčenej doske každý kus cesta vyvaľkajte do dlhého asi centimeter hrubého valčeka. Valček pokrájajte na 4-centimetrové kúsky a v dlaniach ušúľajte šúľance. Nechajte ich na pomúčenej doske chvíľu odpočívať.
- Pripravte kapustu: Slaninu nakrájajte na kocky a opražte. Vyberte ju z tuku a vo výpeku opražte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte kapustu. Ak je príliš kyslá, prepláchnite ju vodou. Kapustu zalejte trochou vriacej vody a duste domäkka.
- Šúľance varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Šúľance vyberte dierovanou lyžicou a opečte ich v panvici v roztopenom masle dozlatista.
- Keď je kapusta hotová, premiešajte ju so šúľancami a porcie posypte opečenou slaninkou.

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Tradičný podplamenník s bryndzou
6 až 8 porcií, príprava 10 minút + kysnutie, varenie 15 minút, pečenie 30 minút
Potrebujete:
- 2 uvarené zemiaky
- 150 ml vlažného mlieka
- pol kocky droždia
- 1 lyžičku kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 lyžičku soli
- 3 lyžice oleja
- masť na vymastenie plechu
- bryndzu";i:10;s:15:" kyslú smotanu";i:11;s:20:"prerastenú slaninku";i:12;s:16:"čerstvý kôpor";i:13;s:9:"pažítku
POSTUP
- Zemiaky uvarte domäkka o ošúpte ich. Uvariť ich môžete aj deň vopred.
- Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Múku preosejte, pridajte k nej vajce, nastrúhané zemiaky, vykysnutý kvások, soľ a olej. Vypracujte cesto.
- Cesto nechajte kysnúť jednu až dve hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Plech vymastite masťou a cesto prstami roztiahnite na celý plech. Potrite ho bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, opečenou slaninkou, kôprom, pažítkou alebo ďalšími ingredienciami, ktoré máte radi.
- Podplamenník pečte vo vyhriatej rúre 5 minút pri 230 °C a potom pri 180 °C asi 25 minút.