Reklama

Keď sú ZEMIAKY v hlavnej úlohe: Chutné jedlá z tejto lacnej suroviny vás prekvapia

Babičkina zemiaková polievka

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

V kuchyni je iba zopár surovín, ktoré si vystačia len so soľou, korením či cibuľou. Len si spomeňte na plech s chutnými, nachrumkavo upečenými, alebo na hustú polievku. Zemiaky vás zasýtia aj z mála.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!

    Zemiakový guláš s oškvarkami podľa Sandtnerovej

    4 až 6 porcií, príprava 10 minút, varenie 25 minút
    Potrebujete:

    • 800 g zemiakov
    • 1 veľkú cibuľu
    • 1 lyžicu mletej červenej papriky
    • pol lyžičky rasce
    • 1 bobkový list
    • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
    • 4 lyžice kyslej smotany
    • 20 g hladkej múky
    • 200 ml smotany na šľahanie (nemusí byť)
    • oškvarky";i:10;s:7:"bryndza";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:5:"masť

    POSTUP

    1. Ošúpané a umyté zemiaky nakrájajte na malé kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
    2. Cibuľu opražte doružova na masti, pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list a soľ. Zamiešajte, zalejte vodou alebo vývarom a varte, kým zemiaky nezmäknú.
    3. Uvarenú polievku môžete zahustiť zátrepkou z kyslej smotany a múky a krátko povarte. Priliať môžete aj smotanu na šľahanie.
    4. Na tanieri pridajte do polievky pár lyžíc oškvarkov a bryndze.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkov

      Babičkina zemiaková polievka

      4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
      Potrebujete:

      • 4 zemiaky
      • 2 mrkvy 
      • 1 petržlen
      • čerstvé huby podľa sezóny (nemusia byť)
      • 1,2 l zeleninového vývaru 
      • 1 bobkový list
      • 4 guľôčky celého čierneho korenia
      • 3 guľôčky nového korenia
      • 2 lyžice masla
      • 1 lyžicu hladkej múky";i:10;s:20:"4 strúčiky cesnaku";i:11;s:21:"1 lyžičku majoránu";i:12;s:31:"1 lyžicu polievkového korenia";i:13;s:46:"petržlenovú vňať alebo pažítku na ozdobu";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:16:"masť alebo olej

      POSTUP

      1. Zemiaky očistite, umyte a nakrájajte na tenšie menšie plátky. Očistené mrkvy, petržlen a huby nakrájajte na plátky. Dajte do hrnca, zalejte vývarom alebo vodou a varte s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a soľou takmer do zmäknutia. Po uvarení vyberte bobkový list a obidva druhy korenia.
      2. V malom hrnci urobte z masla a múky zápražku. Zalejte malým množstvom vody a dobre premiešajte. K uvareným zemiakom pridajte zápražku, prelisované cesnaky, majorán, premiešajte a povarte 10 minút.
      3. Polievku dochuťte polievkovým a mletým čiernym korením a posypte petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávajte s chlebom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Je pravda, že mlieko počas chrípky a prechladnutia zahlieňuje?

        Šúľance s kapustou a so slaninkou

        4 porcie, príprava 15 minút, varenie 35 minút
        Potrebujete:

        Na šúľance:

        • 500 g zemiakov
        • 200 g hrubej múky
        • 1 vajce
        • pol lyžičky soli
        • 100 g slaniny
        • 1 cibuľu
        • 400 g kyslej kapusty
        • soľ, mleté čierne korenie
        • maslo na opekanie

        POSTUP

        1. Zemiaky uvarte v šupke. Sceďte, a keď vychladnú, očistite ich a nastrúhajte najemno. Na dosku nasypte múku, pridajte nastrúhané zemiaky, vajce a soľ. Vypracujte cesto.
        2. Cesto rozdeľte na päť rovnakých častí a na pomúčenej doske každý kus cesta vyvaľkajte do dlhého asi centimeter hrubého valčeka. Valček pokrájajte na 4-centimetrové kúsky a v dlaniach ušúľajte šúľance. Nechajte ich na pomúčenej doske chvíľu odpočívať.
        3. Pripravte kapustu: Slaninu nakrájajte na kocky a opražte. Vyberte ju z tuku a vo výpeku opražte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte kapustu. Ak je príliš kyslá, prepláchnite ju vodou. Kapustu zalejte trochou vriacej vody a duste domäkka.
        4. Šúľance varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Šúľance vyberte dierovanou lyžicou a opečte ich v panvici v roztopenom masle dozlatista.
        5. Keď je kapusta hotová, premiešajte ju so šúľancami a porcie posypte opečenou slaninkou. 
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!

          Tradičný podplamenník s bryndzou

          6 až 8 porcií, príprava 10 minút + kysnutie, varenie 15 minút, pečenie 30 minút
          Potrebujete:

          • 2 uvarené zemiaky
          • 150 ml vlažného mlieka
          • pol kocky droždia
          • 1 lyžičku kryštálového cukru
          • 500 g hladkej múky
          • 1 vajce
          • 1 lyžičku soli
          • 3 lyžice oleja
          • masť na vymastenie plechu
          • bryndzu";i:10;s:15:" kyslú smotanu";i:11;s:20:"prerastenú slaninku";i:12;s:16:"čerstvý kôpor";i:13;s:9:"pažítku

          POSTUP

          1. Zemiaky uvarte domäkka o ošúpte ich. Uvariť ich môžete aj deň vopred.
          2. Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Múku preosejte, pridajte k nej vajce, nastrúhané zemiaky, vykysnutý kvások, soľ a olej. Vypracujte cesto.
          3. Cesto nechajte kysnúť jednu až dve hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. 
          4. Plech vymastite masťou a cesto prstami roztiahnite na celý plech. Potrite ho bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, opečenou slaninkou, kôprom, pažítkou alebo ďalšími ingredienciami, ktoré máte radi.
          5. Podplamenník pečte vo vyhriatej rúre 5 minút pri 230 °C a potom pri 180 °C asi 25 minút.

          Recepty na sezónne jedlá vždy nájdete v Dobrom jedle: