Pôžitkársky KARAMEL v hlavnej úlohe: Netreba ním šetriť!
26. 8. 2021, 9:41 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo Laura Witteková
Všade, kde sa karamel objaví, sa stane zázrak. Aj zo zdanlivo nudného koláča sa po pridaní lahodného karamelu stane gastronomický zážitok. Vyberte si z našich receptov a isto neoľutujete!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo Laura Witteková
Galéria k článku

KARAMELOVÝ CHEESECAKE
12 KÚSKOV, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, 1 TORTOVÁ FORMA S PRIEMEROM 26 CM
Potrebujete:
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla + trochu na vymastenie formy
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 500 g ricotty
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
- 110 g práškového cukru
- 80 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 120 ml smotany na šľahanie
- 70 g karamelových bonbónov
- 80 g mandľových lupienkov
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
POSTUP:
- Maslové sušienky nasypeme do mikroténového vrecúška a valčekom na cesto najemno rozdrvíme. Maslo rozpustíme a zmiešame s rozdrvenými sušienkami. Zmes natlačíme do vymastenej formy, pritom vytvarujeme 2 cm vysoký okraj. Naplnenú formu na 20 minút odložíme do chladu.
- Rúru vyhrejeme na 160/150 °C. V miske vymiešame tvaroh, ricottu, vanilínový a práškový cukor, pomarančovú kôru a múku - môžeme si pomôcť elektrickým ručným šľahačom. Postupne po jednom vmiešame vajcia. Tvarohovú masu rozotrieme na korpus vo forme. Vložíme do vyhriatej rúry a na 2. koľajničke odspodu pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť vo forme.
- V kastróliku zohrejeme smotanu. Pridáme najemno pokrájané karamelové bonbóny, ktoré pri strednej teplote pomaly roztopíme. Mala by vzniknúť hustá karamelová omáčka. Opatrne do nej vmiešame mandľové lupienky. Vychladnutý koláč vyberieme z formy a na vrch rozotrieme karamelovú zmes.
KARAMELOVÝ KOLÁČ
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 80 MINÚT
Potrebujete:
- Na cesto:
- 4 žĺtka
- 4 PL práškového cukru
- 6 PL polohrubej múky
- 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g masla, 50 ml mlieka
Na plnku:
- 400 ml mlieka
- 40 g zlatého klasu
- 2 PL hladkej múky
- 200 g karamelu ( polotovar )
- 4 bielka
- 150 g kryštálového cukru
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
POSTUP:
- Čokoládu na varenie rozpustíme nad parou spolu s maslom. Po vychladnutí pridáme žĺtka vymiešané s práškovým cukrom, kypriaci prášok, mlieko, a preosiatu múku s kakaom. Premiešame, cesto dáme na vymastený, múkou vysypaný menší plech , a vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov upečieme.
- Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom, rozotrieme naň plnku, ktorú pokvapkáme rozpustenou čokoládovou polevou, a koláč odložíme na chladné miesto .
- Plnka: Z mlieka, zlatého klasu, karamelu, a hladkej múky uvaríme puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť. Nad parou vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom. Do vychladnutého pudingu pridávame po malých častiach vyšľahaný tuhý sneh, a zľahka premiešame.
Pozrite si náš videorecept na karamelové kocky...

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
ČOKOLADOVO-KARAMELOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Karamelový dezert
16 KÚSKOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, PLUS CHLADENIE, 1 KOLÁČOVÁ FORMA S PRIEMEROM 26 CM
NA KREHKÉ CESTO:
- 160 g hladkej múky
- 60 g jemného kryštálového cukru
- 20 g pomletých ošúpaných mandlí
- 100 g studeného masla
- 1 žĺtok
- soľ
- maslo na vymastenie formy
- suché strukoviny
NA KARAMELOVÚ PLNKU:
- 150 g jemného kryštálového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 75 g mäkkého masla
- väčšia štipka morskej soli
- NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
- 250 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 150 g créme fraíche
- 50 g studeného masla
- 1 lyžica kvalitného kakaa
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
POSTUP:
- Pripravíme cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, mleté mandle, studené maslo, pokrájané na kocky, väčšiu štipku soli a 1 lyžicu studenej vody. Prstami spracujeme na hrubú mrveničku. Pridáme žĺtok a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a aspoň na hodinu odložíme do chladničky.
- Rúru vyhrejeme na 200/180 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu, ktorý je o niečo väčší ako priemer formy. Preložíme do vymastenej formy, okraje zľahla pritlačíme, prebytočné cesto odrežeme a spodok cesta popicháme vidličkou.
- Cesto zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchými strukovinami. Na 15 minút vložíme do vyhriatej rúry, potom odstránime papier so strukovinami a pečieme ešte 10 minút do zlatista. Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Pripravíme karamelovú plnku: V širšej panvici s nepriľnavým dnom skaramelizujeme 150 g cukru. Občas pohýbame panvicou, ale nemiešame. V kastróliku zohrejeme smotanu a za stáleho miešania ňou zalejeme zlatistý karamel. Pár minút necháme mierne variť, aby sa rozpustili cukrové hrudky. Do karamelu vmiešame maslo a morskú soľ. Krém prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté cesto vyberieme z formy a naplníme karamelovým krémom. Na 1 až 2 hodiny odložíme do chladu, aby krém trochu ztuhol.
- Pripravíme čokoládový krém: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme polámanú čokoládu. Crème fraîche mierne zohrejeme a vmiešame doň rozpustenú čokoládu a pokrájané maslo. Vymiešame hladký krém, ktorý rozotrieme na karamelovú plnku. Odložíme na ďalšie 2 hodiny chladiť.
- Stuhnutý koláč rovnomerne posypeme kakaom - najlepšie to ide pomocou sitka. Pred servírovaním ho necháme postáť pri izbovej teplote, čokoládové vrstvy sa tak budú dať lepšie krájať.
ČOKOLÁDOVÉ ŠTVORCE S KARAMELOM
1 HLBOKÝ PLECH 30x40 CM, PRÍPRAVA 80 MINÚT, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT, PLUS CHLADENIE
NA CESTO:
- 300 g hladkej múky + trochu na posypanie dosky
- 1 vajce
- 100 g práškového cukru
- štipku soli
- 200 g masla, pokrájaného
NA KARAMELOVÚ PLNKU:
- 600 ml smotany na šľahanie
- 300 g práškového cukru
- 75 g masla
- 75 ml krémového likéru (alebo whisky)
- 300 g jemnej čokolády
NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU:
- 300 g čokolády na polevu
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
POSTUP:
- Na dosku preosejeme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozbijeme 1 vajce. Pridáme preosiaty cukor, soľ a kúsky masla. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladu.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vychladené cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Cesto viackrát popicháme vidličkou a prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú fazuľu alebo hrach. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 až 20 minút do zlatista. Papier so strukovinou odstránime a upečené cesto necháme vychladnúť na plechu.
- Pripravíme karamelovú vrstvu: Do kastrólika nalejeme smotanu, pridáme cukor, maslo a likér. Na miernom plameni za občasného miešania pomaly varíme (asi 30 minút), až kým sa objem nezredukuje približne na tretinu. Výsledná zmes by mala byť hustá a zlatistá. Odstavíme z plameňa, vmiešame nasekanú čokoládu a necháme trocha vychladnúť. Karamelovú masu nalejeme na cesto a rozotrieme do hladka. Asi na 2 hodiny odložíme do chladu stuhnúť.
- Pripravíme polevu: Nad parou rozpustíme čokoládu, odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Čokoládovú polevu nahrubo natrieme na karamelovú plnku. Na hodinu odložíme od chladu stuhnúť. Keď je poleva dobre stuhnutá, múčnik nahriatym nožom pokrájame.
LIEVANCE S KARAMELOVÝMI VIŠŇAMI
PRE 4 OSOBY
NA KARAMELOVÉ VIŠNE:
- 700 g višní
- 120 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- šťava z 1 pomaranča
- 1 lyžica kukuričného škrobu
NA LIEVANCE:
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- soľ
- 2 vajcia
- 75 g rozpusteného masla
- 75 g práškového cukru
- 300 ml acidofilného mlieka
- 25 g nasekaných pistácií
- olej na vyprážanie
POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>
POSTUP:
- Višne umyjeme, necháme odkvapkať a odkôstkujeme. V kastróliku rozmiešame vodu s cukrom a tak dlho varíme, kým nevznikne zlatohnedá karamelová masa (pozor na pripálenie). Pridáme višne a premiešame, aby sa dobre obalili karamelom. Asi 4 minúty povaríme.
- Kukuričný škrob dohladka rozmiešame v pomarančovej šťave a za stáleho miešania pridáme k višniam. Krátko povaríme a odstavíme. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Pridáme rozšľahané vajcia, rozpustené maslo, cukor a acidofilné mlieko. Dôkladne rozšľaháme a necháme 30 minút odpočívať.
- V panvici rozpálime olej a postupne upečieme asi 10 lievancov. Podávame s karamelovými višňami. Posypeme nasekanými pistáciami.