Reklama

Pôžitkársky KARAMEL v hlavnej úlohe: Netreba ním šetriť!

Karamelové dezerty

Zdroj: Dobré jedlo Laura Witteková

Reklama

Všade, kde sa karamel objaví, sa stane zázrak. Aj zo zdanlivo nudného koláča sa po pridaní lahodného karamelu stane gastronomický zážitok. Vyberte si z našich receptov a isto neoľutujete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Nepečené chrumkavé kolieska s karamelom a čokoládou

    KARAMELOVÝ CHEESECAKE

    12 KÚSKOV, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, 1 TORTOVÁ FORMA S PRIEMEROM 26 CM

    Potrebujete:

    • 200 g maslových sušienok
    • 100 g masla + trochu na vymastenie formy
    • 500 g nízkotučného tvarohu
    • 500 g ricotty
    • 2 balíčky vanilínového cukru
    • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
    • 110 g práškového cukru
    • 80 g hladkej múky
    • 3 vajcia
    • 120 ml smotany na šľahanie
    • 70 g karamelových bonbónov
    • 80 g mandľových lupienkov

    POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

    POSTUP:

    1. Maslové sušienky nasypeme do mikroténového vrecúška a valčekom na cesto najemno rozdrvíme. Maslo rozpustíme a zmiešame s rozdrvenými sušienkami. Zmes natlačíme do vymastenej formy, pritom vytvarujeme 2 cm vysoký okraj. Naplnenú formu na 20 minút odložíme do chladu.
    2. Rúru vyhrejeme na 160/150 °C. V miske vymiešame tvaroh, ricottu, vanilínový a práškový cukor, pomarančovú kôru a múku - môžeme si pomôcť elektrickým ručným šľahačom. Postupne po jednom vmiešame vajcia. Tvarohovú masu rozotrieme na korpus vo forme. Vložíme do vyhriatej rúry a na 2. koľajničke odspodu pečieme 50 minút. Necháme vychladnúť vo forme.
    3. V kastróliku zohrejeme smotanu. Pridáme najemno pokrájané karamelové bonbóny, ktoré pri strednej teplote pomaly roztopíme. Mala by vzniknúť hustá karamelová omáčka. Opatrne do nej vmiešame mandľové lupienky. Vychladnutý koláč vyberieme z formy a na vrch rozotrieme karamelovú zmes.

     KARAMELOVÝ KOLÁČ

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 80 MINÚT

    Potrebujete:

    • Na cesto:
    • 4 žĺtka
    • 4 PL práškového cukru
    • 6 PL polohrubej múky
    • 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
    • 1 PL kakaa
    • 100 g čokolády na varenie
    • 100 g masla, 50 ml mlieka

    Na plnku:

    • 400 ml mlieka
    • 40 g zlatého klasu
    • 2 PL hladkej múky
    • 200 g karamelu ( polotovar )
    • 4 bielka
    • 150 g kryštálového cukru

    POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

    POSTUP:

    1. Čokoládu na varenie rozpustíme nad parou spolu s maslom. Po vychladnutí pridáme žĺtka vymiešané s práškovým cukrom, kypriaci prášok, mlieko, a preosiatu múku s kakaom. Premiešame, cesto dáme na vymastený, múkou vysypaný menší plech , a vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov upečieme.
    2. Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom, rozotrieme naň plnku, ktorú pokvapkáme rozpustenou čokoládovou polevou, a koláč odložíme na chladné miesto .
    3. Plnka: Z mlieka, zlatého klasu, karamelu, a hladkej múky uvaríme puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť. Nad parou vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom. Do vychladnutého pudingu pridávame po malých častiach vyšľahaný tuhý sneh, a zľahka premiešame.

     Pozrite si náš videorecept na karamelové kocky...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Karamelové kocky

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      ČOKOLADOVO-KARAMELOVÝ KOLÁČ

      16 KÚSKOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT, PLUS CHLADENIE, 1 KOLÁČOVÁ FORMA S PRIEMEROM 26 CM

      NA KREHKÉ CESTO:

      • 160 g hladkej múky
      • 60 g jemného kryštálového cukru
      • 20 g pomletých ošúpaných mandlí
      • 100 g studeného masla
      • 1 žĺtok
      • soľ
      • maslo na vymastenie formy
      • suché strukoviny

      NA KARAMELOVÚ PLNKU:

      • 150 g jemného kryštálového cukru
      • 150 ml smotany na šľahanie
      • 75 g mäkkého masla
      • väčšia štipka morskej soli
      • NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
      • 250 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
      • 150 g créme fraíche
      • 50 g studeného masla
      • 1 lyžica kvalitného kakaa

      POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

      POSTUP:

      1. Pripravíme cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, mleté mandle, studené maslo, pokrájané na kocky, väčšiu štipku soli a 1 lyžicu studenej vody. Prstami spracujeme na hrubú mrveničku. Pridáme žĺtok a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a aspoň na hodinu odložíme do chladničky.
      2. Rúru vyhrejeme na 200/180 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do tvaru kruhu, ktorý je o niečo väčší ako priemer formy. Preložíme do vymastenej formy, okraje zľahla pritlačíme, prebytočné cesto odrežeme a spodok cesta popicháme vidličkou.
      3. Cesto zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme suchými strukovinami. Na 15 minút vložíme do vyhriatej rúry, potom odstránime papier so strukovinami a pečieme ešte 10 minút do zlatista. Upečené cesto necháme vychladnúť.
      4. Pripravíme karamelovú plnku: V širšej panvici s nepriľnavým dnom skaramelizujeme 150 g cukru. Občas pohýbame panvicou, ale nemiešame. V kastróliku zohrejeme smotanu a za stáleho miešania ňou zalejeme zlatistý karamel. Pár minút necháme mierne variť, aby sa rozpustili cukrové hrudky. Do karamelu vmiešame maslo a morskú soľ. Krém prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
      5. Vychladnuté cesto vyberieme z formy a naplníme karamelovým krémom. Na 1 až 2 hodiny odložíme do chladu, aby krém trochu ztuhol.
      6. Pripravíme čokoládový krém: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme polámanú čokoládu. Crème fraîche mierne zohrejeme a vmiešame doň rozpustenú čokoládu a pokrájané maslo. Vymiešame hladký krém, ktorý rozotrieme na karamelovú plnku. Odložíme na ďalšie 2 hodiny chladiť.
      7. Stuhnutý koláč rovnomerne posypeme kakaom - najlepšie to ide pomocou sitka. Pred servírovaním ho necháme postáť pri izbovej teplote, čokoládové vrstvy sa tak budú dať lepšie krájať.

      ČOKOLÁDOVÉ ŠTVORCE S KARAMELOM

      1 HLBOKÝ PLECH 30x40 CM, PRÍPRAVA 80 MINÚT, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT, PLUS CHLADENIE

      NA CESTO:

      • 300 g hladkej múky + trochu na posypanie dosky
      • 1 vajce
      • 100 g práškového cukru
      • štipku soli
      • 200 g masla, pokrájaného

      NA KARAMELOVÚ PLNKU:

      • 600 ml smotany na šľahanie
      • 300 g práškového cukru
      • 75 g masla
      • 75 ml krémového likéru (alebo whisky)
      • 300 g jemnej čokolády

      NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU:

      • 300 g čokolády na polevu

      POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

      POSTUP:

      1. Na dosku preosejeme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozbijeme 1 vajce. Pridáme preosiaty cukor, soľ a kúsky masla. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladu.
      2. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vychladené cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu. Preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Cesto viackrát popicháme vidličkou a prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú fazuľu alebo hrach. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 až 20 minút do zlatista. Papier so strukovinou odstránime a upečené cesto necháme vychladnúť na plechu.
      3. Pripravíme karamelovú vrstvu: Do kastrólika nalejeme smotanu, pridáme cukor, maslo a likér. Na miernom plameni za občasného miešania pomaly varíme (asi 30 minút), až kým sa objem nezredukuje približne na tretinu. Výsledná zmes by mala byť hustá a zlatistá. Odstavíme z plameňa, vmiešame nasekanú čokoládu a necháme trocha vychladnúť. Karamelovú masu nalejeme na cesto a rozotrieme do hladka. Asi na 2 hodiny odložíme do chladu stuhnúť.
      4. Pripravíme polevu: Nad parou rozpustíme čokoládu, odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Čokoládovú polevu nahrubo natrieme na karamelovú plnku. Na hodinu odložíme od chladu stuhnúť. Keď je poleva dobre stuhnutá, múčnik nahriatym nožom pokrájame.

      LIEVANCE S KARAMELOVÝMI VIŠŇAMI

      PRE 4 OSOBY

      NA KARAMELOVÉ VIŠNE:

      • 700 g višní
      • 120 g kryštálového cukru
      • 50 ml vody
      • šťava z 1 pomaranča
      • 1 lyžica kukuričného škrobu

      NA LIEVANCE:

      • 250 g hladkej múky
      • 2 lyžičky kypriaceho prášku
      • soľ
      • 2 vajcia
      • 75 g rozpusteného masla
      • 75 g práškového cukru
      • 300 ml acidofilného mlieka
      • 25 g nasekaných pistácií
      • olej na vyprážanie

      POSTUP NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE >>>

      POSTUP:

      1. Višne umyjeme, necháme odkvapkať a odkôstkujeme. V kastróliku rozmiešame vodu s cukrom a tak dlho varíme, kým nevznikne zlatohnedá karamelová masa (pozor na pripálenie). Pridáme višne a premiešame, aby sa dobre obalili karamelom. Asi 4 minúty povaríme.
      2. Kukuričný škrob dohladka rozmiešame v pomarančovej šťave a za stáleho miešania pridáme k višniam. Krátko povaríme a odstavíme. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
      3. V miske zmiešame múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Pridáme rozšľahané vajcia, rozpustené maslo, cukor a acidofilné mlieko. Dôkladne rozšľaháme a necháme 30 minút odpočívať.
      4. V panvici rozpálime olej a postupne upečieme asi 10 lievancov. Podávame s karamelovými višňami. Posypeme nasekanými pistáciami.