Reklama

Kam s dobrými SLIVKAMI? Do úžasného nákypu MIRKY LUBERDOVEj predsa!

Pšenový nákyp so slivkami.

Zdroj: Robo HUBAC

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Nie sme veľmi na sladké a keď predsa len dostaneme chuť, pripravím nejaký ovocno-obilninový nákyp. Pšenový sa u nás zje hneď, ako ho vytiahnem z rúry.“

Zdroj: Robo HUBAC

Mirka Luberdová s dcérou.

„Moje jedlo nemusí byť super krásne. Oveľa viac mi záleží na tom, aby bolo plné vitamínov a deťom naozaj chutilo,“ hovorí modelka  a bývalá vicemiss Mirka Luberdová. Musíme jej však oponovať - tento nákyp vyzerá na zjedenie. Určite si ho upečte.

Pšenovo-makový nákyp s figami a so slivkami

Zdroj: Robo HUBAČ

Nákyp Mirky Luberdovej. Zdravý a veľmi chutný!

 

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 hrnček pšena (prepláchnutého horúcou vodou)
  • 3 hrnčeky makového mlieka (iného mlieka)
  • xylitol (prírodné sladidlo) alebo kokosový cukor
  • 1 hrnček sušených fíg (vopred namočených do studenej vody)
  • pol hrnčeka hrozienok (vopred namočených do studenej vody)
  • 1 vanilkový struk
  • med (alebo javorový sirup)
  • 2-3 vaječné bielky
  • pol hrnčeka pomletého maku (osladeného podľa chuti)
  • 2 hrnčeky sliviek a mletá škorica na ozdobu";i:10;s:57:"1 lyžička masla (kokosového oleja) na vymastenie formy

POSTUP:

  1. Prepláchnuté pšeno varte s makovým mliekom asi 20 minút. Doslaďte podľa chuti. Ak sa mlieko vyparí a pšeno nebude hotové, podlejte ho vodou a varte ešte zopár minút. Odstavte a nechajte prikryté odpočívať.
  2. Namočené figy sceďte, pokrájajte na drobno, pridajte pár lyžíc vody a rozvarte na džem.
  3.  Uvarené pšeno zmiešajte so scedenými hrozienkami. Pridajte zrnká z vanilkového struku a med. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte k pšenu.
  4. Menšiu formu alebo zapekaciu misu vymažte maslom a nalejte do nej polovicu zo pšenovej hmoty. Potrite ju figovým džemom a posypte makom. Nakoniec zalejte zvyšnou pšenovou hmotou. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom nákyp vyberte, ozdobte ho pokrájanými slivkami, posypte škoricou a pečte ešte 15 minút. Podávajte ho teplý, ale výborne chutí aj vychladený.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Urobte si slivkový koláč podľa Agáty: Poriadne veľa ovocia

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.