Jedzte MANDLE, sú veľmi zdravé. V koláči FYRSTEKAKE chutia zázračne!
18. 1. 2025, 16:04


Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Originálny fyrstekake bol upečený v Erichsen's Konditori v Trondheime v roku 1856. No, a bol taký úspešný, že sa čoskoro rozšíril po celom Nórsku. Pre vás ho upiekla naša cukrárka Veronika Kollárová.
Mandľový koláč fyrstekake
1 0 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
-
200 g hladkej múky
-
100 g masla izbovej teploty
-
50 g práškového cukru + na posypanie
-
1 vajce
Na náplň:
-
130 g mletých mandlí
-
120 g práškového cukru
-
15 g masla izbovej teploty
-
1 vajce + na potretie
-
1 lyžica mlieka
-
pol lyžice rumu
-
1 lyžička mletej škorice
-
pol lyžičky mletého kardamomu
POSTUP:
-
Múku a cukor preosejte do misy alebo do misky kuchynského robota, pridajte maslo a spracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vajíčko a vypracujte hladké cesto. Jemne z neho vypracujte guľu, zabaľte do fólie a dajte na pár hodín do chladničky.
-
Z cesta odoberte dve tretiny a rozvaľkajte na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto preložte do maslom vymazanej formy s priemerom 20 cm a jemne popritláčajte na dno aj boky formy. Cesto nechajte pretŕčať cez formu.
-
Na náplň zmiešajte mleté mandle s cukrom a maslom. Potom pridajte vajce, mlieko, rum, škoricu, kardamom a dobre premiešajte. Touto zmesou naplňte pripravené cesto vo forme.
-
Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky s hrúbkou približne 2 cm a uložte ho do tvaru mriežky na vrch náplne. Okraje cesta popritláčajte a pretŕčajúce cesto orežte. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 20 až 25 minút, tak aby koláč získal zlatistú farbu.
-
Pred krájaním nechajte koláč aspoň 30 minút vychladnúť. Nakoniec môžete posypať práškovým cukrom.