Reklama

Jedzte MANDLE, sú veľmi zdravé. V koláči FYRSTEKAKE chutia zázračne!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pozrite ako zložiť papier na pečenie do kruhovej formy
    Originálny fyrstekake bol upečený v Erichsen's Konditori v Trondheime v roku 1856. No, a bol taký úspešný, že sa čoskoro rozšíril po celom Nórsku. Pre vás ho upiekla naša cukrárka Veronika Kollárová.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Originálny fyrstekake bol upečený v Erichsen's Konditori v Trondheime v roku 1856. No, a bol taký úspešný, že sa čoskoro rozšíril po celom Nórsku. Pre vás ho upiekla naša cukrárka Veronika Kollárová.

    Mandľový koláč fyrstekake

    1 0 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

     

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 200 g hladkej múky

    • 100 g masla izbovej teploty

    • 50 g práškového cukru + na posypanie

    • 1 vajce

    Na náplň: 

    • 130 g mletých mandlí

    • 120 g práškového cukru

    • 15 g masla izbovej teploty

    • 1 vajce + na potretie

    • 1 lyžica mlieka

    • pol lyžice rumu

    • 1 lyžička mletej škorice

    • pol lyžičky mletého kardamomu

     

    POSTUP:

    1.  Múku a cukor preosejte do misy alebo do misky kuchynského robota, pridajte maslo a spracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vajíčko a vypracujte hladké cesto. Jemne z neho vypracujte guľu, zabaľte do fólie a dajte na pár hodín do chladničky.

    2.  Z cesta odoberte dve tretiny a rozvaľkajte na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto preložte do maslom vymazanej formy s priemerom 20 cm a jemne popritláčajte na dno aj boky formy. Cesto nechajte pretŕčať cez formu.

    3.  Na náplň zmiešajte mleté mandle s cukrom a maslom. Potom pridajte vajce, mlieko, rum, škoricu, kardamom a dobre premiešajte. Touto zmesou naplňte pripravené cesto vo forme.

    4.  Zvyšné cesto rozvaľkajte, nakrájajte na pásiky s hrúbkou približne 2 cm a uložte ho do tvaru mriežky na vrch náplne. Okraje cesta popritláčajte a pretŕčajúce cesto orežte. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 20 až 25 minút, tak aby koláč získal zlatistú farbu.

    5.  Pred krájaním nechajte koláč aspoň 30 minút vychladnúť. Nakoniec môžete posypať práškovým cukrom.

     

     

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama