Reklama

JARNÉ POLIEVKY plné prvej zeleniny: Tieto RECEPTY si obľúbite!

JARNÁ
MINESTRONE

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vypestovali ste si vlastnú? Alebo máte overeného dodávateľa, trhovisko poruke či obchod s overenou ponukou? Jarnú zeleninku, na ktorú sme všetci čakali dlhé mesiace, najprv nakrájajte do týchto polievok. Nabijú vás vitamínmi aj energiou na celý deň.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    HRÁŠKOVÁ NÁTIERKA: Do školy na desiatu i doma na olovrant TEASER

    JARNÁ MINESTRONE

    Zdroj: Laura Witteková

    JARNÁ MINESTRONE

    4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • pol lyžičky semiačok koriandra
    • pol lyžičky semiačok fenikla
    • 4-5 guľôčok čierneho korenia
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 6 jarných cibuliek
    • pol čili papričky
    • 1 pór
    • 2 plátky citrónovej kôry
    • 1,5  litra zeleninového vývaru
    • 1 čerstvý fenikel";i:10;s:26:"1 konzerva bielych fazúľ";i:11;s:27:"3 hrste baby špenátu";i:12;s:20:"pol šálky hrášku";i:13;s:4:"soľ";i:14;s:28:"2-3 lyžice olivového oleja";i:15;s:20:"chlieb na podávanie

    POSTUP

    1. Koriander, fenikel a čierne korenie pomeľte. V hrnci zohrejte olej, pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak, pomleté korenie a jemne opečte. Pridajte jarné cibuľky nakrájané na paličky, čili papričku a pór na kolieska, citrónovú kôru a opekajte, kým cibuľky a pór nezmäknú.
    2. Vlejte vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu a pridajte fenikel nakrájaný na plátky. Varte 5-10 minút.
    3. Nakoniec pridajte prepláchnuté fazule, špenát, hrášok, dosoľte a nechajte zeleninu prehriať. Podávajte s dobrým chlebíkom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Napečte BEZ PEČENIA! Tieto dezerty si obľúbi celá rodina

      ZELENINOVÁ S KRUPICOVÝMI HALUŠKAMI

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Zeleninová polievka s krupicovými haluškami.

      4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

      Potrebujete:

      • pol stredne veľkej cibule
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 3 mrkvy
      • 2 petržleny
      • 2 kaleráby
      • 3 zemiaky
      • 4-5 guľôčok čierneho korenia
      • 1 šálka hrášku
      • soľ
      • 1 lyžica masla";i:10;s:8:"2 vajcia";i:11;s:12:"50 g krupice";i:12;s:30:"petržlenová vňať na ozdobu

      POSTUP

      1. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, očistené strúčiky cesnaku v celku a dobre orestujte. Zatiaľ nakrájajte mrkvu, petržlen, kaleráb a zemiaky na tenšie plátky.
      2. Keď je cibuľa s cesnakom orestovaná, vsypte všetku zeleninu okrem zemiakov a dobre osmažte. Potom pridajte zemiaky, zalejte vodou, vsypte soľ a zopár guľôčok čierneho korenia. Polievku priveďte do varu, stiahnite teplotu na strednú a varte približne 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
      3. Pripravte halušky: Do misy rozbite vajíčka, jemne osoľte a rozmiešajte. Postupne prisypávajte krupicu a vždy ju dobre zapracujte. Do vriacej polievky nasádzajte halušky a varte, kým nevyplávajú navrch.
      4. Polievku odstavte, naložte do tanierov a posypte petržlenovou vňaťou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu! TEASER

        CUKETOVO-HRÁŠKOVÁ S MÄTOU

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Cuketovo - hrášková polievka s mätou.

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 cibuľa
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 3 petržleny
        • 2 cukety
        • 10 lístkov mäty + na ozdobu
        • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
        • 300 g hrášku (môže byť aj mrazený)
        • muškátový oriešok
        • citrónová šťava
        • soľ, korenie";i:10;s:26:"2 lyžice olivového oleja";i:11;s:19:"sezam na podávanie";i:12;s:29:"1 lyžička kokosového oleja";i:13;s:27:"1 lyžica sójovej omáčky";i:14;s:26:"1 lyžička chia semiačok

        POSTUP

        1. Na oleji orestujte cibuľu nakrájanú na kocky. Pridajte nasekaný cesnak a minútu opekajte. Potom pridajte 1 petržlen a cuketu nakrájané na menšie kocky, lístky mäty a vlejte vývar. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Priveďte do varu. Znížte teplotu na strednú a varte približne 10 minút. Pridajte hrášok, znovu priveďte do varu a varte 5 minút.
        2. Polievku odstavte, rozmixujte a ochutnajte. Podľa chuti pridajte soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a citrónovú šťavu.
        3. Upečte petržlenové hranolčeky. Zvyšný petržlen nakrájajte na hranolčeky a dajte do misy. Pridajte kokosový olej, sójovú omáčku a dobre premiešajte. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 15 minút. Potom hranolčeky vyberte a posypte chia semiačkami.
        4. Polievku podávajte ozdobenú hráškom, lístkami mäty, posypanú sezamom a chia semiačkami s petržlenovými hranolčekmi.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlí

          MISO RAMEN S FAZUĽKAMI

          Zdroj: Laura Witteková

          MISO RAMEN S FAZUĽKAMI

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

          Potrebujete:

          • 2 mrkvy
          • 2 strúčiky cesnaku
          • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
          • 2 lyžičky hnedého cukru
          • 1 l vody
          • 1,5 lyžice miso pasty
          • čili paprička
          • 2 lyžice arašidového oleja
          • 180 g neúdeného tofu
          • 1,5 lyžice sójovej omáčky";i:10;s:29:"1 lyžička sezamového oleja";i:11;s:31:"pol šálky zelených fazuliek ";i:12;s:20:"400 g ramen rezancov";i:13;s:17:"2 jarné cibuľky";i:14;s:11:"1 reďkovka";i:15;s:8:"4 vajcia";i:16;s:9:"1 limetka";i:17;s:15:"čili papričky

          POSTUP

          1. V hrnci zohrejte lyžicu oleja, pridajte mrkvu nakrájanú na tenšie plátky, nasekaný cesnak, zázvor a opečte. Vsypte cukor a nechajte ho roztopiť. Vlejte vodu, pridajte miso pastu, čili podľa chuti a priveďte do varu. Varte približne 10 minút.
          2. Do misky nasypte tofu nakrájané na kocky, zalejte sójovou omáčkou, sezamovým olejom a dobre premiešajte. Nechajte 10 minút marinovať. Potom zohrejte panvicu a tofu zo všetkých strán opečte.
          3. Na tej istej panvici zohrejte druhú lyžicu oleja a opečte očistené zelené fazuľky. Jemne ich osoľte a okoreňte.
          4. Rezance uvarte podľa návodu na obale a ešte horúce ich vložte do misky. Zalejte pripraveným vývarom. Na jednu stranu misky uložte uvarenú mrkvu, pridajte tofu, fazuľky, posypte cibuľkou a plátkami reďkovky. Ako posledné pridajte vajíčko uvarené na hniličku. Pred podávaním polievku pokvapkajte limetovou šťavou a doplňte čili podľa chuti.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Kuchárske začiatky Michaely Čobejovej. Takto prvý raz varila pirohy!

            CVIKLOVÁ S KEFÍROM

            Zdroj: Laura Witteková

            CVIKLOVÁ S KEFÍROM

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

            Potrebujete:

            • 8 malých červených cvikiel
            • 1 strúčik cesnaku
            • pol lyžičky strúhaného zázvoru
            • 1 liter zeleninového vývaru
            • 1 lyžica citrónovej šťavy
            • 1 lyžička wasabi
            • 1 lyžica sójovej omáčky
            • 300 ml kefíru
            • soľ a korenie
            • 1 lyžica masla";i:10;s:38:"reďkovky a reďkovkové klíčky";i:11;s:6:"kôpor";i:12;s:13:"čierny sezam

            POSTUP

            1. Cviklu umyte, očistite a pokrájajte na menšie kúsky. V hrnci nechajte roztopiť maslo, vsypte nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a na nízkej teplote minútu restujte. Pridajte nakrájanú cviklu a restujte približne 5 minút. Vlejte vývar a priveďte do varu. Varte 15 minút, aby cvikla jemne zmäkla. Potom odstavte, primiešajte citrónovú šťavu, wasabi, sójovú omáčku a nechajte vychladnúť.
            2. Vychladnutú polievku rozmixujte, zmiešajte s kefírom, dochuťte soľou a korením.
            3. Polievka sa podáva studená. Naložte ju do tanierov alebo misiek, ozdobte plátkami reďkovky, nasekaným kôprom, čiernymi sezamovými semiačkami a klíčkami.

            Vyskúšajte viac chutných jarných receptov z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.