JARNÉ POLIEVKY plné prvej zeleniny: Tieto RECEPTY si obľúbite!
7. 5. 2023, 11:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Vypestovali ste si vlastnú? Alebo máte overeného dodávateľa, trhovisko poruke či obchod s overenou ponukou? Jarnú zeleninku, na ktorú sme všetci čakali dlhé mesiace, najprv nakrájajte do týchto polievok. Nabijú vás vitamínmi aj energiou na celý deň.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: FOTO LÝDIA CZAKÓ, FOODSTYLING BLANKA NEMČEKOVÁ
Galéria k článku

JARNÁ MINESTRONE
Zdroj: Laura Witteková
JARNÁ MINESTRONE
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- pol lyžičky semiačok koriandra
- pol lyžičky semiačok fenikla
- 4-5 guľôčok čierneho korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 jarných cibuliek
- pol čili papričky
- 1 pór
- 2 plátky citrónovej kôry
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 1 čerstvý fenikel";i:10;s:26:"1 konzerva bielych fazúľ";i:11;s:27:"3 hrste baby špenátu";i:12;s:20:"pol šálky hrášku";i:13;s:4:"soľ";i:14;s:28:"2-3 lyžice olivového oleja";i:15;s:20:"chlieb na podávanie
POSTUP
- Koriander, fenikel a čierne korenie pomeľte. V hrnci zohrejte olej, pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak, pomleté korenie a jemne opečte. Pridajte jarné cibuľky nakrájané na paličky, čili papričku a pór na kolieska, citrónovú kôru a opekajte, kým cibuľky a pór nezmäknú.
- Vlejte vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu a pridajte fenikel nakrájaný na plátky. Varte 5-10 minút.
- Nakoniec pridajte prepláchnuté fazule, špenát, hrášok, dosoľte a nechajte zeleninu prehriať. Podávajte s dobrým chlebíkom.

ZELENINOVÁ S KRUPICOVÝMI HALUŠKAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zeleninová polievka s krupicovými haluškami.
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- pol stredne veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 kaleráby
- 3 zemiaky
- 4-5 guľôčok čierneho korenia
- 1 šálka hrášku
- soľ
- 1 lyžica masla";i:10;s:8:"2 vajcia";i:11;s:12:"50 g krupice";i:12;s:30:"petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, očistené strúčiky cesnaku v celku a dobre orestujte. Zatiaľ nakrájajte mrkvu, petržlen, kaleráb a zemiaky na tenšie plátky.
- Keď je cibuľa s cesnakom orestovaná, vsypte všetku zeleninu okrem zemiakov a dobre osmažte. Potom pridajte zemiaky, zalejte vodou, vsypte soľ a zopár guľôčok čierneho korenia. Polievku priveďte do varu, stiahnite teplotu na strednú a varte približne 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pripravte halušky: Do misy rozbite vajíčka, jemne osoľte a rozmiešajte. Postupne prisypávajte krupicu a vždy ju dobre zapracujte. Do vriacej polievky nasádzajte halušky a varte, kým nevyplávajú navrch.
- Polievku odstavte, naložte do tanierov a posypte petržlenovou vňaťou.

CUKETOVO-HRÁŠKOVÁ S MÄTOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cuketovo - hrášková polievka s mätou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 petržleny
- 2 cukety
- 10 lístkov mäty + na ozdobu
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 300 g hrášku (môže byť aj mrazený)
- muškátový oriešok
- citrónová šťava
- soľ, korenie";i:10;s:26:"2 lyžice olivového oleja";i:11;s:19:"sezam na podávanie";i:12;s:29:"1 lyžička kokosového oleja";i:13;s:27:"1 lyžica sójovej omáčky";i:14;s:26:"1 lyžička chia semiačok
POSTUP
- Na oleji orestujte cibuľu nakrájanú na kocky. Pridajte nasekaný cesnak a minútu opekajte. Potom pridajte 1 petržlen a cuketu nakrájané na menšie kocky, lístky mäty a vlejte vývar. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Priveďte do varu. Znížte teplotu na strednú a varte približne 10 minút. Pridajte hrášok, znovu priveďte do varu a varte 5 minút.
- Polievku odstavte, rozmixujte a ochutnajte. Podľa chuti pridajte soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok a citrónovú šťavu.
- Upečte petržlenové hranolčeky. Zvyšný petržlen nakrájajte na hranolčeky a dajte do misy. Pridajte kokosový olej, sójovú omáčku a dobre premiešajte. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte približne 15 minút. Potom hranolčeky vyberte a posypte chia semiačkami.
- Polievku podávajte ozdobenú hráškom, lístkami mäty, posypanú sezamom a chia semiačkami s petržlenovými hranolčekmi.

MISO RAMEN S FAZUĽKAMI
Zdroj: Laura Witteková
MISO RAMEN S FAZUĽKAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžičky hnedého cukru
- 1 l vody
- 1,5 lyžice miso pasty
- čili paprička
- 2 lyžice arašidového oleja
- 180 g neúdeného tofu
- 1,5 lyžice sójovej omáčky";i:10;s:29:"1 lyžička sezamového oleja";i:11;s:31:"pol šálky zelených fazuliek ";i:12;s:20:"400 g ramen rezancov";i:13;s:17:"2 jarné cibuľky";i:14;s:11:"1 reďkovka";i:15;s:8:"4 vajcia";i:16;s:9:"1 limetka";i:17;s:15:"čili papričky
POSTUP
- V hrnci zohrejte lyžicu oleja, pridajte mrkvu nakrájanú na tenšie plátky, nasekaný cesnak, zázvor a opečte. Vsypte cukor a nechajte ho roztopiť. Vlejte vodu, pridajte miso pastu, čili podľa chuti a priveďte do varu. Varte približne 10 minút.
- Do misky nasypte tofu nakrájané na kocky, zalejte sójovou omáčkou, sezamovým olejom a dobre premiešajte. Nechajte 10 minút marinovať. Potom zohrejte panvicu a tofu zo všetkých strán opečte.
- Na tej istej panvici zohrejte druhú lyžicu oleja a opečte očistené zelené fazuľky. Jemne ich osoľte a okoreňte.
- Rezance uvarte podľa návodu na obale a ešte horúce ich vložte do misky. Zalejte pripraveným vývarom. Na jednu stranu misky uložte uvarenú mrkvu, pridajte tofu, fazuľky, posypte cibuľkou a plátkami reďkovky. Ako posledné pridajte vajíčko uvarené na hniličku. Pred podávaním polievku pokvapkajte limetovou šťavou a doplňte čili podľa chuti.

CVIKLOVÁ S KEFÍROM
Zdroj: Laura Witteková
CVIKLOVÁ S KEFÍROM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 8 malých červených cvikiel
- 1 strúčik cesnaku
- pol lyžičky strúhaného zázvoru
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička wasabi
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 300 ml kefíru
- soľ a korenie
- 1 lyžica masla";i:10;s:38:"reďkovky a reďkovkové klíčky";i:11;s:6:"kôpor";i:12;s:13:"čierny sezam
POSTUP
- Cviklu umyte, očistite a pokrájajte na menšie kúsky. V hrnci nechajte roztopiť maslo, vsypte nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a na nízkej teplote minútu restujte. Pridajte nakrájanú cviklu a restujte približne 5 minút. Vlejte vývar a priveďte do varu. Varte 15 minút, aby cvikla jemne zmäkla. Potom odstavte, primiešajte citrónovú šťavu, wasabi, sójovú omáčku a nechajte vychladnúť.
- Vychladnutú polievku rozmixujte, zmiešajte s kefírom, dochuťte soľou a korením.
- Polievka sa podáva studená. Naložte ju do tanierov alebo misiek, ozdobte plátkami reďkovky, nasekaným kôprom, čiernymi sezamovými semiačkami a klíčkami.
Vyskúšajte viac chutných jarných receptov z Dobrého jedla: