Reklama

Inú ŽEMĽOVKU už nerobíme: SUPER RECEPT máme od herca Romana Poláčika!

Charizmatický Roman Poláčik účinkuje hneď v niekoľkých obľúbených seriáloch.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsTCAd8tfmR/

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Milujem každú jej ingredienciu zvlášť... no keď sa spoja v tejto dobrote, ktorú mi robievala mamina, som zas doma na Orave a mám desať rokov. Dokonalý stroj času,“ usmieva sa herec Roman Poláčik. Žemľovka jeho maminy je vskutku fantastická. Veď uvidíte sami!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!
    Zdroj: NMH

    „Keď žemľovka, tak od maminy! Ale teraz najradšej kuchtím úplne nové jedlá. Také, ktoré si vyžadujú veľa mojej pozornosti a vyvolávajú vo mne napätie – z neprebádaného aj z toho, či sa podaria a budú chutiť mojej manželke Katke aj mojim hosťom," prezradil Dobrému jedlu obľúbený herec. A páči sa, venoval nám rodinný recept na spomínanú ŽEMĽOVKU, z ktorej sme už nejaký čas paf a inú odvtedy nerobíme.

    Mamina žemľovka

    Zdroj: Laura Witteková

    Nadýchaná žemľovka podľa Romanovej mamy.

    • 1 vianočka (750 g)
    • 300 ml mlieka
    • 125 g masla (+ na vymazanie formy)
    • 200 g cukru (+ 1 lyžica na sneh)
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 5 jabĺk
    • 6 vajec
    • 1 balíček škoricového cukru
    • 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
    • kôra z biocitróna

    POSTUP:

    1. Vianočku nakrájajte na plátky a rozdeľte na tri rovnaké kôpky. Zohrejte mlieko, 25 g masla, 100 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Primiešajte 3 žĺtky.
    2. Jablká nastrúhajte, posypte škoricovým cukrom a nechajte chvíľu odstáť.
    3. Sto gramov zmäknutého masla, zvyšných100 g cukru a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Postupne pridajte 3 žĺtky, tvaroh, citrónovú kôru a sneh z troch bielkov.
    4. Do formy (30 x 20 cm) vymastenej maslom ukladajte plátky vianočky namočené v ochutenom mlieku. Na ne natrite celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladajte druhú časť „mliečnej“ vianočky. Potom rozložte jemne vytlačené nastrúhané jabĺčka. Zakryte ich poslednou vrstvou vianočky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 30-35 minút.
    5. Zo zvyšných 3 bielkov a z lyžice cukru vyšľahajte tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku. Pečte ešte 10 minút, kým sneh pekne nezozlatne. Žemľovku nechajte chvíľku vychladnúť, a môžete servírovať. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.