Inú ŽEMĽOVKU už nerobíme: SUPER RECEPT máme od herca Romana Poláčika!
20. 1. 2024, 7:18 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsTCAd8tfmR/
„Milujem každú jej ingredienciu zvlášť... no keď sa spoja v tejto dobrote, ktorú mi robievala mamina, som zas doma na Orave a mám desať rokov. Dokonalý stroj času,“ usmieva sa herec Roman Poláčik. Žemľovka jeho maminy je vskutku fantastická. Veď uvidíte sami!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CLQ_eDNHClA/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CMuOqvGHmgt/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CKD200KntFU/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Keď žemľovka, tak od maminy! Ale teraz najradšej kuchtím úplne nové jedlá. Také, ktoré si vyžadujú veľa mojej pozornosti a vyvolávajú vo mne napätie – z neprebádaného aj z toho, či sa podaria a budú chutiť mojej manželke Katke aj mojim hosťom," prezradil Dobrému jedlu obľúbený herec. A páči sa, venoval nám rodinný recept na spomínanú ŽEMĽOVKU, z ktorej sme už nejaký čas paf a inú odvtedy nerobíme.
Mamina žemľovka
Zdroj: Laura Witteková
Nadýchaná žemľovka podľa Romanovej mamy.
- 1 vianočka (750 g)
- 300 ml mlieka
- 125 g masla (+ na vymazanie formy)
- 200 g cukru (+ 1 lyžica na sneh)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 5 jabĺk
- 6 vajec
- 1 balíček škoricového cukru
- 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
- kôra z biocitróna
POSTUP:
- Vianočku nakrájajte na plátky a rozdeľte na tri rovnaké kôpky. Zohrejte mlieko, 25 g masla, 100 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Primiešajte 3 žĺtky.
- Jablká nastrúhajte, posypte škoricovým cukrom a nechajte chvíľu odstáť.
- Sto gramov zmäknutého masla, zvyšných100 g cukru a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Postupne pridajte 3 žĺtky, tvaroh, citrónovú kôru a sneh z troch bielkov.
- Do formy (30 x 20 cm) vymastenej maslom ukladajte plátky vianočky namočené v ochutenom mlieku. Na ne natrite celú tvarohovú zmes. Na tvaroh poukladajte druhú časť „mliečnej“ vianočky. Potom rozložte jemne vytlačené nastrúhané jabĺčka. Zakryte ich poslednou vrstvou vianočky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 30-35 minút.
- Zo zvyšných 3 bielkov a z lyžice cukru vyšľahajte tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku. Pečte ešte 10 minút, kým sneh pekne nezozlatne. Žemľovku nechajte chvíľku vychladnúť, a môžete servírovať. Dobrú chuť!