Reklama

Fašiangový BRYNDZOVNÍK so slaninkou z Detvy: Tradičný RECEPT prababičiek je TOP!

Ženy z folklórneho súboru Detvan pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných pokrmov z oblasti Detvy. Na snímke je bryndzovník.

Zdroj: Matej Kalina

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Na bryndzovník pokojne poukladajte všakovaké dobroty, ktoré máte poruke. Hodí sa naň klobáska aj údené mäso. No urobte tak až ku koncu pečenia, aby nezhoreli,“ odporúča šéfkuchárka známej detvianskej reštaurácie Mária Babicová.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské DEZERTY z vychýrenej cukrárne v Piešťanoch: Dostali sme pre vás RECEPTY!
    Zdroj: NMH

    Bryndzovníky sa pod Poľanou pečú aj na Veľkú noc. No kysnutých dobrôt nie je nikdy dosť ani počas Fašiangov. Po sladkých dňoch plných šišiek či fánok príde tento slaný osúch vhod! Čo poviete? Vrelo vám ho ODPORÚČAME!

    Bryndzovník s cibuľou a so slaninkou

    Zdroj: Matej Kalina

    Ženy z folklórneho súboru Detvan pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných pokrmov z oblasti Detvy. Na snímke je bryndzovník.

    1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky a plechu)
    • 300 ml mlieka
    • 20 g droždia
    • 1 lyžica kryštálového cukru
    • 1 vajce
    • 100 ml oleja
    • soľ, mletá rasca 
    • bravčová masť na vymastenie plechu

    Na obloženie:

    • 400 g bryndze
    • 100 ml smotany na šľahanie
    • 2 červené cibule
    • pol póru
    • 200 g slaninky
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jednoduché triky, aby ste neplakali pri krájaní cibule: Toto naozaj zaberá!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Múku preosejte. Z vlažného mlieka, droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Potom ho pridajte k múke, vmiešajte vajce, olej, soľ a mletú rascu. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho a nechajte asi 40 minút kysnúť.
      2. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Rozložte ho na vymastený a pomúčený plech.
      3. Bryndzu vymiešajte so smotanou a rovnomerne rozotrite po ceste. Pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Potom bryndzovník vytiahnite a obložte ho nakrájanou cibuľou, pórom a slaninkou. Dajte piecť na 10 minút. Bryndzovník nechajte aspoň trochu vychladnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.