Fašiangový BRYNDZOVNÍK so slaninkou z Detvy: Tradičný RECEPT prababičiek je TOP!
3. 2. 2024, 19:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Matej Kalina
„Na bryndzovník pokojne poukladajte všakovaké dobroty, ktoré máte poruke. Hodí sa naň klobáska aj údené mäso. No urobte tak až ku koncu pečenia, aby nezhoreli,“ odporúča šéfkuchárka známej detvianskej reštaurácie Mária Babicová.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Bryndzovníky sa pod Poľanou pečú aj na Veľkú noc. No kysnutých dobrôt nie je nikdy dosť ani počas Fašiangov. Po sladkých dňoch plných šišiek či fánok príde tento slaný osúch vhod! Čo poviete? Vrelo vám ho ODPORÚČAME!
Bryndzovník s cibuľou a so slaninkou
Zdroj: Matej Kalina
Ženy z folklórneho súboru Detvan pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré Jedlo niekoľko tradičných pokrmov z oblasti Detvy. Na snímke je bryndzovník.
1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky a plechu)
- 300 ml mlieka
- 20 g droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- soľ, mletá rasca
- bravčová masť na vymastenie plechu
Na obloženie:
- 400 g bryndze
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 červené cibule
- pol póru
- 200 g slaninky

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Múku preosejte. Z vlažného mlieka, droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Potom ho pridajte k múke, vmiešajte vajce, olej, soľ a mletú rascu. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho a nechajte asi 40 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Rozložte ho na vymastený a pomúčený plech.
- Bryndzu vymiešajte so smotanou a rovnomerne rozotrite po ceste. Pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Potom bryndzovník vytiahnite a obložte ho nakrájanou cibuľou, pórom a slaninkou. Dajte piecť na 10 minút. Bryndzovník nechajte aspoň trochu vychladnúť a môžete podávať. Dobrú chuť!