Reklama

Fašiangové ŠIŠKY tety Palušky: Keď sme ich jedli, krásne nám pri tom spievala (RECEPT)

paluska

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dobrosrdečná Liptáčka a známa folkloristka (aj zo šou Zem spieva) má vždy plný dom. Malých či veľkých hladošov kŕmi tradičnými pochúťkami, ktoré ju kedysi naučila mama. A o jej fašiangových šiškách už kolujú chýry. My sme ich takisto ochutnali a oblizovali sme si všetky prsty. Určite ich vyskúšajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Natláčané buchty: Dobrotu z Myjavy plnenú slivkovým lekvárom pečte aj na fašiangy!
    Zdroj: NMH

    Paluškine šišky s marhuľovým lekvárom

    Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík

    Paluškine šišky určite upečte!

    25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 250 g hladkej múky
    • 1 biocitrón na kôru
    • 200 ml mlieka
    • 25 g kryštálového cukru
    • 20 g droždia
    • 25 g masla
    • 1 lyžica oleja
    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice rumu";i:10;s:12:"štipka soli";i:11;s:31:"4 špáradlá na praženie";i:12;s:59:"marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu

    POSTUP je na ďalšej strane....

    1. Múku preosejte a nechajte zohriať na teplom mieste. Potom do nej najemno nastrúhajte citrónovú kôru.
    2. V miske s vlažným mliekom a trochou cukru rozmiešajte droždie. Maslo roztopte, pridajte lyžicu oleja a postupne pridávajte žĺtky, rum, zvyšný cukor aj štipku soli. Jemne vyšľahajte.
    3. Kvások a žĺtkovú zmes nakoniec pridajte k múke a vypracujte vláčne cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
    4. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Formičkou alebo pohárom z neho vykrajujte šišky a poukladajte ich na pomúčenú dosku. Prstom alebo druhou stranou varešky v nich naznačte jamky, prikryte ich obrúskom a nechajte ešte podkysnúť.
    5. Šišky vyprážajte v horúcom oleji do červena z oboch strán. Do jamiek naložte lyžicou džem a pred podávaním ich ešte poprášte cukrom.

    Dobrá rada: Vyskúšajte Paluškinu fintu! Do rozpáleného oleja vhoďte najprv špáradlá a až potom v ňom pražte šišky. Neprepáli sa a šišky budú krásne zlatočervené.

    Upečte tiež PARÁDNE  ŠIŠKY  známej pekárky, spolupracovníčky Dobrého jedla  Evy Paulovičovej. RECEPT na ďalšej strane...

    Šišky s tvarohovo-smotanovým krémom a džemom

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Tieto tvarohové šišky sú ľahučké ako pierko.

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT

    NA KVÁSOK:

    • 40 g droždia
    • 250 ml vlažného mlieka
    • 2 lyžičky cukru
    • 1 lyžica hladkej múky

    NA CESTO:

    • 500 g hladkej múky
    • pol lyžičky soli
    • 50 g krupicového cukru
    • 50 g rozpusteného masla
    • 2 žĺtky
    • olej na vyprážanie
    • 150 g marhuľového džemu
    • práškový cukor na posypanie

    NA KRÉM:

    • 250 g jemného tvarohu
    • 100 g kyslej smotany
    • 30 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru

    POSTUP:

    1. Z droždia, zo 100 ml vlažného mlieka, z cukru a múky pripravte kvások a nechajte nakysnúť. K múke pridajte soľ, cukor, rozpustené maslo, žĺtky rozmiešané vo zvyšnom mlieku a nakysnutý kvások.
    2. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste nakysnúť.
    3. Z nakysnutého cesta urobte 2 valčeky a pokrájajte na 20 častí.
    4. Z každej časti urobte bochník, prikryte utierkou a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
    5. Z bochníkov vytvarujte šišky s jamkou, s tenším stredom a hrubším okrajom (1,5 až 2 cm).
    6. V hlbšej panvici rozpáľte olej a z oboch strán vypražte šišky. Preložte na papierové utierky, aby sa prebytočný olej odsal.
    7. V miske vymiešajte tvaroh so smotanou a ochuťte práškovým a vanilínovým cukrom.
    8. Do stredu teplých šišiek dajte lyžičkou krém, ozdobte džemom a posypte práškovým cukrom.

    Ďalšie tipy a recepty na fašiangové sladkosti nájdete priamo v galérii.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.