Reklama

Fantastické ROŽKY, ktoré pripomínajú detstvo: Super RECEPT, musíte vyskúšať!

Tieto rožky chutia božsky!

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú úžasné nadýchané a zároveň chrumkavé. Tieto rožky voňajú ako sen! Ak ste ešte nezačali kváskovať, odteraz už musíte...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poznáte REZANCE Z LOKŠÍ? Zdedený recept po Kristíninej babke nemá chybu!
    Zdroj: NMH

    Pamätáte si chuť ozajstného rožka? V obchode taký už dávno nezoženiete alebo iba výnimočne. Takže, ak máte chuť na čerstvý teplučký rožok, jediná možnosť, ako sa k nemu dostať, je, že si ho upečiete doma," hovorí známa kvásková foodblogerka Petronela Boleková z nelkafood.sk A nech sa páči, venovala nám pre vás overený recept...

    Zdroj: Laura Witteková

    Tieto rožky chutia božsky!

    Domáce rožky z kvásku

    14 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    Na rozkvas:

    • 200 g hladkej špaldovej múky
    • 200 g vody
    • 2 lyžice kvásku lievito-Madre (alebo 1 lyžica ražného kvásku)

    Na cesto:

    • 450 g hladkej múky na kysnuté cesto
    • 155 g vody
    • 20 g soli
    • 40 g masla (alebo masti)
    • 1 lyžička medu

    POSTUP:

    1. Večer pred pečením pripravte rozkvas: V miske zmiešajte múku, vodu a kvások. Poriadne premiešajte, prikryte a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 9 až 12 hodín.

    2. Na druhý deň k rozkvasu primiešajte preosiatu múku, vodu, soľ, masť a med. Vypracujte jemné cesto, ktoré sa odlepuje od misy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote postáť 20 minút.

    3. Cesto vyberte z misy a premieste. Je jemné, hebké. Dajte ho naspäť do misy, prikryte a nechajte kysnúť 2 hodiny. Za ten čas cesto aspoň dvakrát preložte.

    4. Potom cesto odvážte a rozdeľte na 14 rovnakých častí (á 86 g). Vytvarujte z nich bochníky, prikryte fóliou a nechajte odpočívať približne 20 minút.

    5. Potom každý bochník rozvaľkajte do tvaru trojuholníka a zrolujem tak, ako keď robíte croissanty – od širokej časti k špicu rožka. Rukami cesto pregúľajte a vytvarujte rožok.

    6. Rožky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, postriekajte vodou, prikryte fóliou a nechajte kvasiť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne 3-4 hodiny.

    7. Rúru rozohrejte na 230 °C, zapnite ventilátor. Vykvasené rožky postriekajte vodou a dajte piecť so záparou (s plechom naplneným vodou na dne rúry) približne na 15 minút. Rožky nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.