Fantastické ROŽKY, ktoré pripomínajú detstvo: Super RECEPT, musíte vyskúšať!
25. 7. 2024, 6:01 (aktualizované: 25. 7. 2024, 6:02)

Zdroj: Laura Witteková
Sú úžasné nadýchané a zároveň chrumkavé. Tieto rožky voňajú ako sen! Ak ste ešte nezačali kváskovať, odteraz už musíte...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Pamätáte si chuť ozajstného rožka? V obchode taký už dávno nezoženiete alebo iba výnimočne. Takže, ak máte chuť na čerstvý teplučký rožok, jediná možnosť, ako sa k nemu dostať, je, že si ho upečiete doma," hovorí známa kvásková foodblogerka Petronela Boleková z nelkafood.sk A nech sa páči, venovala nám pre vás overený recept...
Zdroj: Laura Witteková
Tieto rožky chutia božsky!
Domáce rožky z kvásku
14 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na rozkvas:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 200 g vody
- 2 lyžice kvásku lievito-Madre (alebo 1 lyžica ražného kvásku)
Na cesto:
- 450 g hladkej múky na kysnuté cesto
- 155 g vody
- 20 g soli
- 40 g masla (alebo masti)
- 1 lyžička medu
POSTUP:
-
Večer pred pečením pripravte rozkvas: V miske zmiešajte múku, vodu a kvások. Poriadne premiešajte, prikryte a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 9 až 12 hodín.
-
Na druhý deň k rozkvasu primiešajte preosiatu múku, vodu, soľ, masť a med. Vypracujte jemné cesto, ktoré sa odlepuje od misy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote postáť 20 minút.
-
Cesto vyberte z misy a premieste. Je jemné, hebké. Dajte ho naspäť do misy, prikryte a nechajte kysnúť 2 hodiny. Za ten čas cesto aspoň dvakrát preložte.
-
Potom cesto odvážte a rozdeľte na 14 rovnakých častí (á 86 g). Vytvarujte z nich bochníky, prikryte fóliou a nechajte odpočívať približne 20 minút.
-
Potom každý bochník rozvaľkajte do tvaru trojuholníka a zrolujem tak, ako keď robíte croissanty – od širokej časti k špicu rožka. Rukami cesto pregúľajte a vytvarujte rožok.
-
Rožky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, postriekajte vodou, prikryte fóliou a nechajte kvasiť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne 3-4 hodiny.
-
Rúru rozohrejte na 230 °C, zapnite ventilátor. Vykvasené rožky postriekajte vodou a dajte piecť so záparou (s plechom naplneným vodou na dne rúry) približne na 15 minút. Rožky nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!