Reklama

Fantastické JAHODOVÉ KOLÁČE aj TORTA: Super RECEPTY, pustite sa do nich!

Jahodový cheesecake.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tiež sa ich neviete dojesť ako my? Voňavé, sladučké jahody teraz zapracujte aj do dezertov, po ktorých sa u vás doma len tak zapráši. Máme pre vás SUPER RECEPTY!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 dôvodov PREČO JESŤ JAHODY: Okrem iného, SCHUDNETE!
    Zdroj: NMH

    Pred podávaním dajte túto vynikajúcu tortu na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky. Potom sa po nej u vás doma zľahne zem!

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cs-nHfTMi_n/

    Jahodová torta vyzerá na zjedenie!

    Jahodová torta

    8-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 120 g polohrubej múky
    • 100 g jemného kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 5 veľkých vajec
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

    Na krém:

    • 500 g čerstvých jahôd
    • 500 g mascarpone
    • 400 ml šľahačky (aspoň 30-percentnej)
    • 100 g práškového cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 1 balíček stužovača šľahačky
    • 2 lyžičky mletej želatíny
    • voda na želatínu + trochu navyše


    POSTUP:

    1. Pripravte korpus: Rúru vyhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte tukom a vysypte hrubou múkou. Vajcia rozklepnite a žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny. Po častiach do nej zapracujte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte bielkový sneh.
    2. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy. Vo vyhriatej rúre pečte 20-30 minút. Upečené cesto by malo byť sfarbené mierne do ružova. Po upečení nechajte korpus chladnúť asi 15 minút v otvorenej rúre, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
    3. Pripravte krém: Najprv očistite jahody, niekoľko pekných kúskov nechajte na ozdobu. Jahody rozmixujte na pyré. V miske zmiešajte mascarpone, šľahačku, polovicu práškového cukru, vanilkový extrakt a stužovač. Všetko dôkladne vyšľahajte. Z krému oddeľte polovicu a do zvyšnej polovice vmiešajte asi tretinu jahodového pyré. Obidva krémy dajte vychladnúť.
    4. Vychladnutý korpus horizontálne rozrežte na dva pláty. Spodný plát potrite väčšou časťou bieleho krému, trochu si ho však nechajte na ozdobenie torty. Prikryte vrchným plátom korpusu a potrite ho jahodovým krémom. Na tortu založte okraj tortovej formy a zľahka ho utiahnite. Zvyšok pyré, ktoré ste nepoužili do krému, mierne zrieďte vodou a zmiešajte so želatínou podľa návodu na obale. Zmes rozotrite na hotovú tortu. Pomocou cukrárskeho vrecúška tortu nakoniec ozdobte zvyškom svetlého krému. Stred torty ozdobte polovičkami čerstvých jahôd.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chystáte sa na SAMOZBER? Najlepšie JAHODY sú vlastnoručne nazberané!

      „Nikdy sme nepočkali, kým vychladne. Bublaninu sme pri posýpaní cukrom hltali rovno z plechu, pretože jahodová bola pre nás vždy najvyššia karta,“ usmieva sa moderátor, spevák a gurmán Peter Šarkan Novák.

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Jahodová bublanina podľa maminy.

      Mamina jahodová bublanina

      ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 6 vajec
      • štipka soli
      • 220 g trstinového alebo práškového cukru
      • 1 vanilkový cukor
      • 100 ml mlieka (alebo viac podľa potreby)
      • 100 ml oleja
      • 350 špaldovej hladkej alebo klasickej polohrubej múky
      • 1 kypriaci prášok a pol lyžičky sódy bikarbóny
      • 750 g jahôd

      POSTUP:

      1. Bielky so štipkou soli vymiešajte na sneh. Žĺtky s cukrami vyšľahajte na penu. Primiešajte do nej mlieko a olej, potom múku s kypriacim práškom aj so sódou bikarbónou. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.
      2. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov a cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný klasický plech. Ak použijete tortovú formu, použite zo surovín polovičnú dávku.
      3. Na vrch poukladajte umyté a osušené ovocie. Bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 až 30 minút. Po vychladnutí ju môžete poprášiť cukrom, ak chcete, ale chutí báječne aj bez toho.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

        Svetoznámy dezert tisíc lístkov u vás doma? Určite ÁNO. Pustite sa doň podľa receptu šikovnej cukrárky Barbory Štetinovej. Neoľutujete!

        Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

        Jahodové mille-feuilles chutí ako sen!

        Jahodové mille-feuilles

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Potrebujete:

        • 230 g lístkového cesta
        • 2 lyžice krupicového cukru
        • 250 g jahôd
        • práškový cukor na posypanie

        Na krém:

        • 2 plátky želatíny
        • voda
        • 250 ml mlieka
        • pol vanilkového struku
        • 2 žĺtky
        • 65 g krupicového cukru
        • 30 g hladkej múky
        • 250 smotany na šľahanie
        • potravinárska fólia

        POSTUP:

        1. Rozvaľkané cesto popichajte vidličkou a posypte krupicovým cukrom. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť.
        2. Urobte krém: Želatínu na 10 minút namočte do studenej vody, aby napučala. Mlieko dajte do hrnca, pridajte vanilkové zrniečka aj prázdny struk a pomaly priveďte do varu.
        3. Zatiaľ vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny a zašľahajte do nich múku. Za stáleho šľahania k nim tenkým pramienkom prilejte asi štvrtinu horúceho mlieka. Potom z hrnca odstráňte prázdny vanilkový struk a vajcovú zmes prilejte do mlieka. Stále šľahajte. Varte 2-3 minúty, aby zmes zhustla, potom ju dajte preč z ohňa a nalejte do misy.
        4. Nechajte minútku odstáť a zašľahajte vyžmýkanú želatínu. Zakryte potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila šupka. Zmes nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
        5. Smotanu vyšľahajte do tuha a po častiach ju vmiešajte do vajcového krému. Plát lístkového cesta narežte na malé obdĺžniky, jahody nakrájajte na plátky.
        6. Tesne pred podávaním mille-feuilles zložte – na spodné poschodie naneste krém, poukladajte jahody, priklopte ďalším plátkom cesta, opäť pridajte krém a jahody a zakryte tretím obdĺžnikom. Pocukrujte a podávajte. Dobrú chuť!
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Urobte si chutnú letnú jahodovú BUBLANINU s deťmi

          Je čokoládový s lahodným krémom a posypaný sladučkými jahodami. Tento koláč je jednoducho BOMBA!

          Zdroj: Shutterstock

          Rýchly koláč s jahodami chutí ako sen!

          Jahodový koláč s gréckym jogurtom

          15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

          • 180 g masla
          • 220 g horkej čokolády (70 %)
          • 330 g trstinového cukru
          • 70 g kakaa
          • 110 g hladkej múky
          • 1 lyžička kypriaceho prášku
          • 4 vajcia
          • 70 g mliečnej čokolády (nemusí byť)

          Na krém:

          • 500 g gréckeho jogurtu
          • 250 g mascarpone
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • med (cukor) a citrónová šťava podľa chuti
          • 300 g jahôd

          POSTUP:

          1. V antikorovej miske vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s horkou čokoládou a odložte nabok. Do druhej misky dajte cukor, prisypte kakao, múku a kypriaci prášok. Primiešajte čokoládovú hmotu a dobre premiešajte.
          2. Do zmesi pridajte vajcia, dobre zamiešajte a ak chcete, pridajte aj nasekanú mliečnu čokoládu. Plech s rozmermi 30 x 23 cm vysteľte papierom na pečenie a cesto doň vylejte. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C 15-20 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť.
          3. V miske zmiešajte jogurt so zmäknutým mascarpone. Primiešajte vanilkový extrakt, med a citrónovú šťavu pridajte podľa chuti. Krém naneste v hrubej vrstve na vychladnuté cesto.
          4. Jahody umyte a dobre osušte. Nakrájajte na štvrtky a ozdobte nimi koláč. Pred krájaním nechajte koláč dobre vychladnúť. Dobrú chuť!
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            JAHODOVÁ POLIEVKA: Neskutočná maškrta šéfkuchára Martina Nováka Teaser
            Zdroj: NMH

            Ako upiecť nadýchanú bublaninu? Poradí vám skúsený cukrár Miňo Macuľa. Tu je jeho rokmi overený recept na výbornú jahodovú.

            Zdroj: Shutterstock

            Jahodová bublanina.

            Jahodová bublanina

            Potrebujete:

            • 5 vajec
            • 200 g práškového cukru
            • 2 balíčky vanilkového cukru
            • 100 ml mlieka
            • 100 ml oleja
            • 300 g polohrubej múky
            • 1 balíček kypriaceho prášku
            • pol lyžičky sódy bikarbóny
            • 1 lyžička citrónovej kôry
            • štipka soli
            • 500 g – 600 g jahôd
            • 2 lyžice práškového cukru
            • olej a múka na prípravu plechu

            POSTUP:

            1. Jahody nakrájajte a odložte nabok.
            2. Oddeľte vaječné bielka od žĺtkov. Žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Následne do nich zapracujte mlieko a potom aj olej.
            3. Do vyšľahaných žĺtkov jemne primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a citrónovou kôrou.
            4. Vyšľahajte bielka so štipkou soli do peny. Potom ich bez použitia mixéra opatrne zapracujte do žĺtkovej zmesi.
            5. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Jahody zmiešajte s dvomi lyžicami práškového cukru a poukladajte ich na cesto. Bublaninu dajte piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 25 až 30 minút.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Najlepší JAHODOVÝ DŽEM: Bez chémie a ÚPLNE JEDNODUCHÝ! Teaser
              Zdroj: NMH

              Nechce sa vám piecť? Nevadí! Pripravte toto parádne tiramisu s jahodami - ak máte doma aj rebarboru, zapracujte ju tiež. Stačí ju na začiatku pár minút povariť a potom pridať jahody.

              Zdroj: Shutterstock

              Tiramisu s jahodami.

              Bleskové tiramisu s jahodami

              4 POHÁRE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 12 MINÚT

              Potrebujete:

              • jahody
              • 3 lyžice trstinového cukru
              • dobrý jahodový džem
              • 250 jemného tvarohu (mascarpone)
              • 1 balíček vanilkového cukru
              • 1 téglik smotany na šľahanie
              • dlhé piškóty
              • čerstvá mäta 

              POSTUP:

              1. Jahody povarte 2-3 minúty. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Ak chcete, primiešajte lyžicu jahodového džemu. Jemný tvaroh alebo mascarpone prešľahajte s vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľahajte a polovicu (alebo podľa chuti) zapracujte do tvarohu.
              2. Vrstvite poháre: Na dno dajte tvarohovú zmes a na ňu naneste jahodovú. Potom rozložte nalámané piškóty. Zakryte ich poriadnou vrstvou tvarohu a navrch naneste jahodovú zmes. Poháre dajte na dve hodiny do chladničky, potom ich ozdobte lístkami mäty a môžete podávať. Dobrú chuť!

              Upečte aj:

              Autor článku

              Katarína Brunovská

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.