Expresné KOLÁČIKY na víkend: RÝCHLE RECEPTY si zamilujete
26. 5. 2024, 9:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LÝDIA CZAKÓ
Víkend sa nezaobíde bez lahodného dezertu. Vašich hladošov isto poteší domáci koláčik a vás poteší, ak ho budete mať hotový šmahom ruky. Vyberte si z našich šikovných receptov na rýchle šup-šup koláčiky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: FOOD STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ FOTO LAURA WITTEKOVÁ
COOKIES S RUŽOVÝMI LUPEŇMI A PISTÁCIAMI
COOKIES S RUŽOVÝMI LUPEŇMI A PISTÁCIAMI
12-14 KUSOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT
Potrebujete:
- 140 g mletých mandlí
- 70 g púdrového cukru
- pol lyžičky mletého kardamómu
- tretina lyžičky mletého muškátového orieška
- 2 lyžice sušených ružových lupeňov
- 1 lyžička ružovej vody
- 1 bielok
- 80 g sekaných pistácií
POSTUP:
- V mise premiešajte mandle, cukor, kardamóm, muškátový oriešok, ružové lupene, ružovú vodu aj bielok. Keď sa všetky suroviny dobre prepoja, tvarujte z hmoty guľôčky. Obaľte ich v sekaných pistáciách a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú stlačte na hrúbku približne 1 cm.
- Cookies pečte v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 minút, kým nezačnú po okrajoch zlatnúť.

CROISSANTOVÝ NÁKYP S LESNÝM OVOCÍM
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LÝDIA CZAKÓ
CROISSANTOVÝ NÁKYP S LESNÝM OVOCÍM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 8 malých maslových croissantov alebo 4 veľké
- 1 šálka čučoriedok
- pol šálky malín
- 350 g prírodného syra (Lučina)
- trstinový cukor podľa chuti
- 3 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- citrónová šťava
POSTUP:
- Croissanty nakrájajte na menšie kúsky a dajte do malej zapekacej misy. Posypte čučoriedkami a malinami.
- Zmäknutý prírodný syr zmiešajte s cukrom, vajcami a vanilkovým cukrom do hladka. Dochuťte citrónovou šťavou.
- Syrovou zmesou zalejte croissanty a nechajte postáť 20 minút. Rúru predhrejte na 180 °C. Nákyp pečte asi 35 minút do zlatista.

Zdroj: NMH
MRKVOVÁ TORTA S TVAROHOVÝM PUDINGOM
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO PETRA BOŠANSKÁ
MRKVOVÁ TORTA S TVAROHOVÝM PUDINGOM
FORMA S PRIEMEROM 22,5 CM, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 4 lyžice trstinového cukru
- 4 lyžice polohrubej múky (špaldovej)
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 4 lyžice pomletých orechov
- vanilkový extrakt
- 2 mrkvy (nastrúhané)
NA PUDING:
- 300 ml kokosového mlieka (môžete však použiť aj obyčajné alebo iné rastlinné mlieko)
- 1 balenie pudingového prášku (Zlatý klas)
- med
- 1 balenie jemného tvarohu
NA OZDOBU:
- 1 sójová smotana na šľahanie
- med
- horká čokoláda
POSTUP:
- Najprv upečte korpus: Žĺtky vymiešajte s cukrom, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte múku, kypriaci prášok, pomleté orechy, trochu vanilkového extraktu a mrkvu, dobre premiešajte. Jemne vmiešajte sneh, prelejte do vymastenej formy a dajte piecť pri 160 °C na 25 minút.
- Uvarte puding: V kokosovom mlieku rozšľahajte Zlatý klas a varte, kým nezhustne. Puding nakoniec oslaďte medom. Nechajte ho vychladnúť a potom doň vmiešajte tvaroh.
- Vyšľahajte smotanu, oslaďte ju medom. Na vychladnutý korpus najprv naneste puding, počkajte, kým stuhne, a potom naneste šľahačku. Tortu vložte na hodinku do chladničky a podávajte ozdobenú hoblinami horkej čokolády.

Zdroj: NMH
BROWNIES S POMARANČOVOU KÔROU
ZA MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 85 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 220 g čokolády
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžica kakaa
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 70 g opražených vlašských orechov
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 175 °C. Formu (15 x 20 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo vodnom kúpeli rozpusťte maslo s vanilkovým extraktom a so soľou. Pridajte čokoládu, cukor a poriadne premiešajte, aby zmes bola hladká.
- Po jednom pridávajte vajcia, vždy dobre premiešajte. Pridajte škrob s kakaom, pomarančovú kôru a zamiešajte. Nakoniec prisypte orechy, zopár si nechajte na ozdobu. Čokoládovú hmotu prelejte do formy, ozdobte zvyšnými orechmi a pečte 25 minút pri teplote 180 °C. Upečený koláč krájajte na kocky.
TVAROHOVO-ČOKOLÁDOVÁ PENA
Ľahká ako obláčik...


Zdroj: NMH
KÁVOVÉ ZRNÁ
20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
NA ZRNÁ:
- 100 g masla
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice mletej kávy
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice salka
- 2 lyžičky rumu
- 80 g piškót
NA OBALENIE ZŔN:
- 300 g marcipánu
- 100 g čokolády
- 50 g masla
POSTUP:
- Všetky suroviny na zrná zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
- Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
- Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
- Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.