Reklama

Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ešte lepší ako mäso: Syr halloumi je perfektná surovina na grilovanie!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Máte ho radi pekne roztečený alebo ste „happy“, keď syr na grilovanie drží formu? V prvom prípade grilujte napríklad camembert, v druhom svetový halloumi!

    Na Cypre, v krajine, odkiaľ známy syr pochádza, ho zjedia až 8-tisíc ton ročne! Nielen tepelne upravený, ako sme zvyknutí halloumi používať my, ale tiež „surový“ s čerstvými melónmi – domáci nedajú dopustiť na túto osviežujúcu desiatu. Vyskúšajte!

    Halloumi však pokojne milujte naďalej na grile, hodí sa naň viac ako hocaký iný syr. Je to preto, že sa rozpúšťa pri oveľa vyššej teplote, takže po grilovaní pripomína sýty mäsitý steak.

    Cyperčania ho vyrábajú z ovčieho a kozieho mlieka, podobá sa na fetu...

    Keď vám tečú slinky a neviete sa dočkať víkendovej grilovačky, opečte si ho už dnes večer na olivovom oleji, pokvapkajte citrónovou šťavou a dolaďte mletým bielym korením. Tejto dobrote sa oficiálne hovorí saganaki a sľubujeme, že k absolútnej dokonalosti  jej chýba už len krajec chrumkavého chleba!

    Halloumi je multi!

    • Môžete ho grilovať, opekať, variť, vyprážať alebo jesť len tak bez tepelnej úpravy.
    • Pri jeho grilovaní je najdôležitejšie, aby bol gril (alebo panvica) vopred správne rozpálený.
    • Tepelne upravený syr ešte posypte čerstvo pomletým čiernym korením a môžete podávať!
    • Výborne si rozumie s bielym, červeným aj ružovým vínom, najlepšie, (ako inak) z Cypru.
    • Na dobrý olovrant si pripravte kúsok chleba, odkrojte plátok halloumi, obložte zeleninou, pridajte pár kvapiek olivového oleja a dobrota je na svete.
    • Na vyprážanie použite čo najčerstvejší syr, aby vám počas praženia nepraskal.
    • Namiesto veľkej a plytkej panvice použite na vyprážanie menší hrniec – nespotrebujete toľko oleja a syr bude celý ponorený v oleji.
    • Do šalátu ho môžete aj natrhať (nemusíte krájať). Bude na ňom vyzerať naozaj štýlovo!

    Zdroj: Shutterstock

    Ugrilujte ho a podávajte na dobrom šaláte.

    GRILOVANÝ SYR HALLOUMI NA PARADAJKOVOM ŠALÁTE

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 320 g halloumi
    • olivový olej
    • 500 g rôznofarebných malých paradajok
    • 3 vetvičky oregana
    • 1 vetvička tymianu
    • 2 hrste bazalkových lístkov
    • mleté čierne korenie
    • soľ

    POSTUP:

    1. Halloumi nakrájajte na 8 plátkov. Rozohriaty gril alebo panvicu s mriežkou jemne potrite olejom a syr opečte z obidvoch strán. Keď sa na ňom objaví odtlačok mriežky, je hotový.
    2. Zatiaľ pripravte šalát: Paradajky umyte a pokrájajte. Preložte ich do hlbšej misy a pokvapkajte olejom, ochuťte čerstvo pomletým čiernym korením a soľou. Bylinky opláchnite, z oregana a tymianu stiahnite lístky a bazalku natrhajte na menšie kúsky. Pár z celých jej lístkov odložte na ozdobu.
    3. Šalát podávajte buď v jednej veľkej mise, alebo v servírovacích miskách. V oboch prípadoch položte grilovaný syr navrch a posypte ho odloženými bylinkami. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.