Menia farbu

Čerstvé krevety na ľade.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Obľúbené malé potvorky s dlhými tykadlami a mäkkým telom obrneným pancierom žijú v slaných morských, ale aj v sladkých, studených i teplých vodách. Podľa druhu sú rôzne veľké a patria k nim aj garnáty či garnely. Po výlove ich treba skonzumovať čím skôr, preto my suchozemci môžeme natrafiť na živé krevety len na prímorskej dovolenke. Do našich končín sa tieto ráčiky dostanú už krátko obvarené v ľahkom soľnom roztoku hneď na rybárskych lodiach. Ich lahodné mäsko nabité bielkovinami nie je skúpe ani na vitamíny skupiny B, draslík, jód, horčík i zinok, ktorý vplýva aj na plodnosť. Z antioxidantov je pozoruhodný karotenoid astaxantín, vďaka ktorému inak zvyčajne sivohnedé krevety po tepelnej úprave získajú príjemnú ružovooranžovú farbu.

Článok pokračuje na ďalšej strane>>