Domáci CITRÓNOVÝ SIRUP s tymianom: Recept Lenivej kuchárky je TOP!
8. 8. 2024, 15:01 (aktualizované: 8. 8. 2024, 15:02)

Zdroj: MATEJ KALINA
Veronika Čopíková alias Lenivá kuchárka sa medzi top slovenské foodblogerky nezaradila len tak. Inšpiruje svojou ľudskosťou, ktorú cítiť v jej jednoduchých, rýchlych receptoch. A presne taký je aj tento na jej domáci sirup jedna báseň.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Foodblogerka roku 2017 a autorka dvoch úspešných kuchárskych kníh miluje chutné domáce jedlo z kvalitných surovín, ktoré máme bežne poruke. Na jej blogu Lenivá kuchárka nájdete bleskové recepty, mnohé sú oprášené po mame či babičke zo Sniny, odkiaľ pochádza, aj také, v ktorých nie je lepok ani laktóza.
Práve pre jej nadanie pretvoriť ich na jednoduchšie recepty ju na spoluprácu pravidelne oslovuje známy obchodný reťazec aj značka kuchynských spotrebičov. No a do tohto jej domáceho sirupu sme sa zamilovali, len čo sme z neho u nej okoštovali. Určite si ho doma namiešajte - je na leto aj pikniky ako stvorený!

Zdroj: NMH
Zdroj: MATEJ KALINA
Lenivá kuchárka (Veronika Čopíková), jej sestra Monika a malá Ema pripravili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko letných receptov.
DOMÁCI CITRÓNOVÝ SIRUP S TYMIANOM
500 ML, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 300 ml citrónovej šťavy
- 300 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- kôra z 1 biocitróna
- 5 vetvičiek čerstvého tymianu
POSTUP:
- Šťavu z čerstvo odšťavených citrónov prelejte do menšieho hrnca. Pridajte cukor (môžete použiť aj trstinový, sirup však bude mať tmavšiu farbu), vodu a nastrúhanú kôru z jedného biocitróna. Na miernom plameni za pravidelného miešania varte 15 minút.
- Potom do sirupu pridajte umyté vetvičky tymianu, ktoré v rukách jemne požmoľte,
aby sa z nich uvoľnila vôňa. Varte ďalších 10-15 minút. Hotový sirup prelejte cez sitko do vysterilizovanej a dobre uzatvárateľnej fľaše a nechajte vychladnúť. - Sirup skladujte v chladničke a do mesiaca spotrebujte. Pri zarábaní limonády použite
1 lyžicu sirupu na 200 ml perlivej vod. Pridajte do nej aj ľad, vetvičku tymianu a plátok limetky. Na zdravie!