Reklama

DOMÁCE KLOBÁSY s ľadom? Dobré rady aj recept, aby boli voňavé a šťavnaté

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, NOVÉ chute vás dostanú!

    Ako pripraviť mäso na klobásy?

    Mäso na klobásy treba správne pomlieť.

    Zdroj: TASR/ Lukáš Grinaj

    Mäso na klobásy treba správne pomlieť.

    • Najlepšia kombinácia: bravčové plece, bôčik a prípadne hovädzie mäso na zvýraznenie chuti.
    • Mäso nesmie byť príliš suché, ale ani príliš mastné. 20 – 30 % tuku zabezpečí šťavnatosť klobás.
    • Mäso nakrájajte na menšie kúsky a nechajte ho najlepšie 24 hodín odležať v chlade.
    • Pred mletím by malo byť vychladené, aby sa lepšie spracovávalo a nezačalo sa roztápať.
    • Na klasické slovenské klobásy použite najlepšie strednú veľkosť mlecieho kotúča - "šajby" (4-6 mm).
    • Ak chcete jemnejšie klobásy, môžete mäso pomlieť dva razy.
    • Ochuťte ho, koreniny radšej pridávajte postupne a zmes dôkladne niekoľko minút miešajte rukami.
    • Ak chcete lahodnejšie klobásy, pridajte do zmesi trochu studenej vody alebo ľadu.

    Ochutenie klobás

    Množstvo korenín záleží od vašej chuti, uvádzame približné množstvá. Koreniny môžete najprv rozmiešať v malom množstve vody a potom ich pridať do mäsa, aby sa lepšie vstrebali. Okrem korením, ktoré sa tradične dávajú do klobás, môžete mäso jemne ochutiť aj mletým novým korením, muškátovým orieškom alebo sušeným tymianom či rozmarínom, ktoré sa hodia do klobás z diviny.

    Anketa

    Robievate domáce klobásy?

    • Robievame ich raz za čas.91%
    • Zatiaľ nie.8%
    • Klobásy nejem.0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    • Soľ 18 – 22 g na 1 kg mäsa
    • Čierne korenie 2 – 3 g na 1 kg mäsa
    • Paprika sladká mletá sladká podľa chuti, zvyčajne 15 g na 1 kg. Môže byť v kombinácii s údenou.
    • Cesnak pretlačený (2 – 4 strúčiky na 1 kg mäsa)
    • Majorán, rasca, čili podľa chuti

    Plnenie do čriev

    • Používajte prírodné bravčové črevá, ktoré niekoľkokrát dôkladne prepláchnite.
    • Črevá pred použitím namočte na 1 – 2 hodiny do vlažnej vody.
    • Pomleté mäso do čriev natlačte pomocou ručnej plničky alebo mlynčeka s nadstavcom na plnenie klobás.
    • Naplňte ich pevne, ale nie príliš natlakovane, aby črevá pri údení nepraskli.
    • Po naplnení klobásy pretočte na požadovanú veľkosť (približne 20 cm).

    Strana

    2/3

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama