Reklama

Domáca KYSLÁ KAPUSTA: Stačí vám na ňu zaváraninový pohár!

Kyslá kapusta

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pripravte si s nami chutnú fermentovanú kapustu. Na výrobu kyslej kapusty vám stačia iba dve ingrediencie. Nemáte doma kameninový súdok? Nevadí, postačí vám obyčajný zaváraninový pohár!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyrobte si kyslú kapustu z 2 INGREDIENCIÍ a naložte ju do ZAVÁRANINOVÉHO pohára

    Potrebujete:

    • 1 veľkú hlávku kapusty
    • 1 až 2 polievkové lyžice soli 
    • zaváraninový pohár v objeme 3,7 l

    Pomôže vám aj krátky videorecept:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vyrobte si kyslú kapustu z 2 INGREDIENCIÍ a naložte ju do ZAVÁRANINOVÉHO pohára

      POSTUP:

      1. Odstráňte vonkajšie listy kapusty. Kapustu nastrúhajte v kuchynskom robote alebo nakrájajte ručne nožom.
      2. Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy a posypte soľou. Nechajte ju postáť asi 5-10 minút. Odležaná kapusta so soľou sa bude ľahšie tlačiť do pohára.
      3. Kapustu poriadne zamiešajte rukami, kým sa v miske nevytvorí väčšie množstvo tekutiny. Slanú tekutinu budete potrebovať pri nakladaní kapusty do pohára. 
      4. Naberajte malé množstvá kapusty a začnite ju pevne tlačiť do sklenenej nádoby. Medzi každou pridanou hrsťou nezabudnite silno zatlačiť, aby ste sa zbavili vzduchových medzier.
      5. Pokračujte v plnení sklenenej nádoby kapustou. Nechajte asi 5 cm miesta v hornej časti nádoby, pretože objem kapusty sa zväčší. Akonáhle je všetka kapusta v pohári, použite niečo na jej zaťaženie, aby zostala pod slaným nálevom.
      6. Na pohár položte voľnú pokrievku a nechajte ju na doske pri izbovej teplote kvasiť. Môžete ju nechať 2 týždne alebo len 5 dní. Čím dlhšie bude kvasiť, tým bude chutiť kyslejšie.
      7. Po vykvasení ju môžete skladovať v chladničke až 9 mesiacov. 

      A čo z kapusty uvariť? Vyskúšajte naše fantastické kapustové recepty: