Dokonale vyladená PARADAJKOVÁ OMÁČKA s mäsovými guľkami: Božská KLASIKA pre KAŽDÉHO
30. 4. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Paradajková omáčka s mäsovými guľkami zachutí každému.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
26 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlíPARADAJKOVÁ OMÁČKA S MÄSOVÝMI GUĽKAMI A KNEDĽOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Guľky v paradajkovej omáčke.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
Na guľky:
- 600 – 800 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 3 lyžice strúhanky
- soľ, mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky celého čierneho korenia
- 4 guľôčky nového korenia
- 4 celé klinčeky
- 1 kus celej škorice
- 2 bobkové listy
- 800 ml paradajkového pretlaku
- cukor a citrónovú šťavu (podľa potreby)
- maslo na zjemnenie omáčky";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Mleté mäso premiešajte s vychladnutou nadrobno nakrájanou osmaženou cibuľou a prelisovaným cesnakom. Pridajte vajce, nasekanú petržlenovú vňať, strúhanku, soľ a korenie. Kúsok tejto zmesi opečte a podľa chuti vzorky dochuťte zvyšok zmesi. Vytvarujte guľky a postupne ich sprudka opečte na rozpálenom oleji.
- Všetky guľky vráťte do panvice a pridajte nahrubo nakrájané cibule, očistené strúčiky cesnaku, guľôčky korenia, klinčeky, škoricu a bobkové listy. Pridajte paradajkový pretlak a omáčku osoľte. Priveďte do varu, hrniec prikryte pokrievkou a mäsové guľky duste na nízkom plameni 45 – 60 minút.
- Omáčku nechajte trochu vychladnúť, guľky a veľké celé korenie z nej vyberte a prepasírujte ju cez jemné sito. Dochuťte soľou, cukrom, citrónovou šťavou a korením. Ak chcete, omáčku zjemnite maslom, prípadne zahustite zápražkou z masla a múky. Guľky vráťte do omáčky a udržujte teplé. Podávajte so žemľovou knedľou.
Vyskúšajte viac osvedčených receptov z Dobrého jedla: