Dokonale mäkký a vláčny chlieb? Skúste japonský Shokupan podľa Petry Tóthovej
25. 2. 2025, 8:01

Video Player is loading.
Kvások aj s droždím? Takto pečú chlieb v remeselnej pekárni na Považí.Raz ho ochutnala a hneď si ho obľúbila! Chuti a lahodnosti japonského mliečneho chlebíka prepadla aj obľúbená porotkyňa šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová. Ako sama hovorí, získal si ju svojou ľahkosťou a vláčnosťou. Fanúšikom ho predstavila v prehľadom recepte na Instagrame.
Anketa
Vyskúšate tento zaujímavý recept?
- Rozhodne! 86%
- Je to na mňa príliš zložité.13%
Hlasovanie bolo ukončené
Japonský mliečny chlieb SHOKUPAN (šokupan)
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cpk5TAKKvgm/
Japonský mliečny chlieb SHOKUPAN (šokupan) si vás získa svojou ľahkosťou a vláčnosťou.
SHOKUPAN (šokupan): Japonský mliečny chlieb
PRíPRAVA:
Na "Tangzhong " POTREBUJETE:
- 220 g vody
- 45 g hladkej múky
POSTUP:
Priveďte múku s vodou k varu za stáleho miešania kým neprejde varom (približne 30 sec). Nechajte vychladnúť cca 5 minút. Zatiaľ si pripravte cesto.
K pripravenému tangzhong pridajte
- 290 g plnotučné mlieko
- 55 g celé vajce
- 640 g hladká múka
- 12 g plnotučné sušené mlieko
- 65 g krupicový cukor
- 13 g soľ (2,5 čl)
- 14 g sušené droždie
- 55g maslo, izbovej teploty
POSTUP:
- V mise od robota zmiešajte múku, sušené mlieko, cukor a soľ.
- Do jemne vychladnutého tangzongu vmiešajte po častiach mlieko a vajíčko. Občasných hrudiek sa nezľaknite.
- Za pomalého miešania prilejte tekutú zmes, kým sa cesto nespojí a prisypte droždie.
- Miešajte pomaly 5 minút.
- Pridajte po kúskoch maslo a mieste 15 minút. Cesto by malo byť elastické.
- Vytvarujte guľu a nechajte zakryté zdvojnásobiť svoj objem kysnutím (približne 40 minút až 1 hodina).
- Rozdeľte na 5 rovnakých častí po približne 260 -270 gramov a vytvarujte bochníčky. Nechajte ich zakryté podkysnúť 15 minút.
- Vytvarujte rolky. (viď. video)
- Vymastite formu š 12 x d 35 x v 7 cm (čím vyššia, tým lepšia, ideálne 11 cm)
- Poriadne uzavreté - zoštipkané rolky uložte spojom nadol a zakryté nechajte kysnúť 1-2 hodiny. Tak aby boli naozaj veľké (viď video).
- Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov po dobu 40 minút, kým nie je chlebík naozaj tmavý.
- Po vybratí, pár-krát buchnite formou o dosku a otočením vyberte.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama