Reklama

Dnes si urobte PALACINKY: Máme pre vás chutné recepty na SLADKO i SLANO

Jablkové palacinky

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Palacinky sa v Maďarsku objavujú na stole v mnohých obmenách. Sú predkrmom, hlavným jedlom i dezertom. Pečú sa nasladko i naslano, dokonca sa obaľujú a vyprážajú. Tak si poďte niktoré z nich urobiť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vlašské orechy: ako spoznám, že je orech kvalitný?

    Vyprážané palacinky so šunkovou plnkou

    12 až 15 kusov, príprava 20 minút, pečenie 45 minút
    Potrebujete:

    Na plnku:

    • 150 g šunky
    • 40 g masla
    • 3 až 4 lyžice múky
    • 200 ml mlieka
    • pol lyžičky mletej červenej papriky
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • štipku soli
    • 3 vajcia
    • 200 ml mlieka
    • 50 ml oleja
    • 150 ml perlivej vody

    Na trojobal:

    • hladkú múku
    • 2 vajcia
    • strúhanku

    Ako prílohu:

    • tatarskú omáčku
    • kečup

    POSTUP

    1. Pripravte plnku: Šunku pomeľte alebo pokrájajte nadrobno. Maslo rozohrejte a prisypte múku. Zalejte mliekom a za stáleho miešania uvarte hustú omáčku. Pridajte mletú papriku, soľ a korenie a vmiešajte šunku.
    2. Pripravte palacinky: Múku zmiešajte so soľou. Pridajte vajcia, mlieko a väčšinu oleja. Zo všetkých surovín vymiešajte hladké cesto a zrieďte ho minerálkou na hustotu hustej smotany.
    3. Cesto nechajte 10 minút postáť a upečte palacinky. Ak by cesto pri odpočívaní zhustlo, pred pečením ho zrieďte mliekom alebo minerálkou. Pretože toto cesto obsahuje olej, panvicu stačí vymastiť len pred pečením prvej palacinky.
    4. Do stredu každej palacinky dajte šunkovú plnku a zložte ich ako štvorcové balíčky. Obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke.
    5. Vysmážajte v dostatočnom množstve oleja z každej strany.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tradičná štrúdľa je výborná, ale aj nové chute ohúria

      Čokoládové zapekané palacinky

      4 porcie, príprava 15 minút, pečenie 60 minút
      Potrebujete:

      Na palacinky:

      • 3 vajcia
      • štipku soli
      • 1 lyžicu cukru
      • 270 g hladkej múky
      • 330 ml mlieka
      • 330 ml perlivej vody
      • 70 g masla + na vymastenie formy

      Na plnku:

      • 100 g nastrúhanej čokolády

      Na zapečenie:

      • 150 ml smotany na šľahanie
      • 1 vajce
      • vanilkový cukor podľa chuti
      • práškový cukor na posypanie

      POSTUP

      1. Vajcia rozšľahajte so štipkou soli, potom pridajte cukor a múku a polovicu mlieka. Cesto vymiešajte kuchynským robotom do hladka, potom pridajte zvyšné mlieko a následne minerálku. Nakoniec vmiešajte rozpustené maslo. Nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu.
      2. Palacinky pečte na panvici jemne vymastenej maslom. Posypte nahrubo nastrúhanou čokoládou a zrolujte. Prekrojte na polovice a ukladajte vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy.
      3. Smotanovou zmesou opatrne polejte palacinky. Nenalejte ju až po okraj zapekacej misy, pretože počas pečenia sa vanilková omáčka trochu zdvihne.
      4. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C asi na 40 minút, kým vanilkový krém úplne stuhne a vrch palaciniek bude chrumkavý. Nechajte vychladnúť do vlažného stavu a podávajte posypané práškovým cukrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Kde sa dobre najesť v Tatrách? V reštaurácii Gašperov mlyn
        Zdroj: NMH

        Citrónovo-pomarančové palacinky

        4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 40 minút
        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 50 g masla
        • 5 vajec
        • 50 g cukr
        • 50 g múky
        • 300 ml mlieka
        • najemno nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôra
        • olej na vyprážanie

        Na vrstvenie:

        • ochutené cukry – pomarančový a citrónový (alebo kôra z 1 citróna v bio kvalite, kôra z 1 pomaranča v biokvalite a kryštálový cukor
        • 2 vanilkové cukry

        Na posypanie:

        • 1 vanilkový cukor

        POSTUP

        1. Zmäknuté maslo vymiešajte s 5 žĺtkami do peny, potom pridajte cukor, múku a mlieko. Dobre premiešajte.
        2. Z 5 bielkov vyšľahajte sneh a ten tiež zapracujte do zmesi. Pridajte najemno nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
        3. Rúru predhrejte na 150 °C. Do olejom vymastenej palacinkárne nalejte palacinkové cesto a urobte z neho tenkú palacinku.
        4. Zapekaciu misu vymastite, posypte trochou citrónového, pomarančového a vanilkového cukru a opatrne do nej vložte prvú palacinku. Opäť posypte citrónovým, pomarančovým a vanilkovým cukrom. Upečte ďalšiu palacinku, dajte ju na prvú a znovu posypte cukrovou zmesou. Pokračujte, kým nie sú upečené všetky palacinky.
        5. Palacinky zaťažte tanierom, vložte do vyhriatej rúry a zapekajte asi 5 minút. Dajte pozor, aby sa vám ochutený cukor zhora nepripálil, ale len trochu zhnedol.
        6. Palacinky vyberte z rúry, počkajte pár minút, potom preklopte na väčší plech – teraz je vrchom spodok – a posypte vanilkovým cukrom. Ozdobte kolieskami citróna a pomaranča. Krájajte ako tortu.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jesenné koláče: Inšpirácia na luxusné dezerty od cukrárky

          Jablkové palacinky

          5 kusov, príprava 10 minút, pečenie 20 minút
          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 200 g jabĺk
          • 2 vajcia
          • 200 g hladkej múky
          • 110 ml mlieka
          • 50 g roztopeného masla
          • 2 lyžice cukru
          • štipku soli
          • slnečnicový olej

          Na servírovanie:

          • 1 lyžičku škorice
          • 1 lyžicu práškového cukru

          POSTUP

          1. Pripravte cesto: Jablká ošúpte a nastrúhajte. Zo zvyšných surovín vymiešajte palacinkové cesto a na záver pridajte nastrúhané jablká zbavené tekutiny. Misku zakryte fóliou a dajte do chladničky asi na 2 hodiny.
          2. V panvici na prípravu palaciniek rozohrejte pár kvapiek oleja a do stredu dajte lyžicu až dve cesta. Keďže cesto je kvôli nastrúhaným jablkám hustejšie, tradičný spôsob pečenia palaciniek, kedy cesto krúživými pohybmi rovnomerne rozlejete po panvici, sa tu uplatniť nedá. Pri tomto ceste použite drevenú palacinkovú stierku alebo spodnú časť lyžice, ktorou jablkové cesto rovnomerne rozotriete.
          3. Vyprážajte z každej strany dozlatista. Dajte na tanier a prikryte čistou utierkou, kým upečiete všetky palacinky.
          4. Posypte mletou škoricou a podávajte preložené na polovicu alebo do trojuholníka.

          Autor článku

          Dobroslava Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.