Reklama

Čo zbierať v apríli? Týchto 6 zázračných bylín! Vaše telo sa vám poďakuje

Veľa aprílových byliniek pomôže aj s jarnou únavou.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jar je tu a s ňou aj typické bylinky. Teraz je čas nazbierať si tieto! Vaše telo a vám poďakuje

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobre jedlo pre Zdravie: Ktoré jarné bylinky vieme využiť pre zdravie aj v kuchyni?

    Po zime je čas na jarné „naštartovanie“ organizmu. Rovnako ako sa prebúdza príroda, aj naše telo potrebuje kvalitný štart. Pomoc môžeme nájsť v čerstvých bylinkách, ktoré dodajú jedlám nielen skvelú chuť, ale aj dôležité živiny na podporu zdravia.

    Žihľava plná vitamínov

    Zdroj: Shutterstock

    Päť až sedem stoniek pŕhľavy nechajte lúhovať celú noc v jednom litri vody a ráno prihrejte len na teplotu tela a sceďte. Pite trikrát denne. Veľmi vhodná na pitie je práve čerstvá šťava v množstve pol až jeden deciliter. Deťom ponúknite len slabší čaj raz za čas, tiež sa u nich vyvarujte štiav. Tehotné ženy by nemali skúšať detoxikačnú kúru. Pŕhľava by sa nemala piť dlhodobo a tiež môže ovplyvňovať účinnosť niektorých liekov neželaným spôsobom.

    Jarná detoxikácia organizmu môže byť podporená aj nenápadnou, no veľmi účinnou divou bylinkou – pŕhľavou dvojdomou (Urtica dioica), staršie nazývanou žihľava. Túto bylinku nájdete v pôdach s vyšším obsahom dusíka. Pŕhľava má protizápalové účinky, pomáha prečisťovať krv, podporuje krvotvorbu a pomáha vyplavovať kyselinu močovú. Najúčinnejšia je v surovej forme, pretože obsahuje vitamíny, minerály, organické kyseliny, aminokyseliny, karotén a veľa cenného chlorofylu.

    Železo obsiahnuté v žihľave podporuje vitalitu a pomáha eliminovať jarnú únavu. Okrem toho podporuje tráviaci systém a funkciu pečene, čím napomáha aj detoxikačnému procesu. Vyskúšajte pŕhľavovú kúru v trvaní dvoch až troch týždňov. Pŕhľava môže dosť odvodniť, preto je dobré po kúre urobiť prestávku na dva týždne. Ideálne je kúru opakovať každý rok na jar a jeseň.

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.