Tento recept milujeme! ZEMIAKOVÉ PLACKY vylepšite KYŠKOU OD BABKY
11. 1. 2021, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:17)

Zdroj: Shutterstock
Návrat do kuchýň našich babičiek je dokonalý. Ocitneme sa tam nielen chuťou a vôňou, ale aj krásnymi spomienkami... zasníval sa známy šéfkuchár Peter Ďurčo. Jeho kyšku, ktoré naše prababky zbožňovali až-až, si určite zamiešajte.
Zdroj: Archív
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: Blanka Nemčeková, Laura Witteková
Galéria k článku
„Od úplného malička nedám dopustiť na zemiakové placky pečené na platni sporáka na drevo..." hovorí oceňovaný šéfkuchár Peter. Jeho fantastické placky vám však budú chutiť, hoci máte doma iba "celkom obyčajný" sporák :) Nech sa vám vydaria a dobrú chuť!
Zemiakové placky s domácou kyškou
Zdroj: Shutterstock
Zemiakové placky
10 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + ODSTÁTIE
Potrebujete:
- 750 g zemiakov
- 1 žĺtok
- hladkú múku
- soľ
Na kyšku:
- 1 l mlieka
- 1 téglik kyslej smotany na kyšku (fermentované mlieko)
POSTUP:
- Najprv urobte domácu kyšku: Mlieko zmiešajte so smotanou, prikryte utierkou a pri izbovej teplote nechajte odstáť niekoľko dní.
- Zemiaky ošúpte, postrúhajte najemno, osoľte. Pridajte žĺtok a veľmi málo hladkej múky. Dobre premiešajte, aby vznikla polohustá hmota. Naberačkou nalievajte na rozpálenú platňu sporáka a pečte placky.
- Podávajte ich s vychladenou kyškou. Z kyslého mlieka môžete ešte predtým pozberať tuk, vymiešať z neho maslo a natierať ho na placky.
Kto je Peter Ďurčo?
Dobré jedlo pozdvihuje na vyššiu úroveň. Pochopíte, keď si po korone a obmedzeniach rezervujete stôl v jeho vlastnej fine dinningovej reštaurácii TOP Restaurant v Žiline (inak sa tam nedostanete), ktorá u nás nemá obdobu. Mnohokrát ocenený šéfkuchár s dlhoročnými skúsenosťami z celého sveta vám naservíruje ZÁŽITOK. Aký? To možno pochopíte už teraz: „Určite sa mi navždy vrylo do pamäti jedlo z detstva v kaštieli Klobušice. Objednal som si pstruha na rošte, hranolčeky a domácu tatársku omáčku. Doteraz mám v živej pamäti nielen chuť, ale aj obraz tohto jedla. No a dnes milujem pozorovať svojich hostí, keď im ponúknem produkty lesa, ktoré doplním intenzívnou vôňou ihličia. Alebo keď pri servírovaní ryby zaznie úryvok piesne od Johanna Straussa Na krásnom modrom Dunaji...“