Citrónová kôra aj v sviežom peste: Vianočná ryba nikdy nevoňala lepšie!
27. 11. 2024, 7:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Citrónová kôra má v kulinárstve viac využití, než by sa mohlo zdať. Nádherne rozvonia nie len koláče, ale aj ryby! Poradíme kde všade sa hodí!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Bohatstvo citrónovej kôry
Citrón najkrajšie vonia, keď jeho šupku strúhate na jemnom strúhadle. Čerstvo nastrúhaná kôra je plná aromatických olejov a má intenzívnu vôňu. Jednu z najkrajšíchí, aké kedy udreli do nosa. Citrónová kôra je podobne ako dužina jednoducho božská! Rôzne bioaktívne látky a živiny robia z obyčajnej šupky skutočný poklad. Vitamínu C obsahuje viac ako samotná dužina.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Citrónová kôra rozvonia Vianoce.
Je bohatá aj na flavonoidy, vďaka ktorým má silné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Typickú sviežu arómu jej dodáva limonén, ktorý podporuje trávenie. Bohatá je aj na pektín, ktorý ako druh rozpustnej vlákniny tiež prospieva tráviacemu traktu a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi.
Aj do sviečkovej
V starovekom Grécku a Ríme sa citrónová kôra považovala za luxusný tovar a bola súčasťou rôznych elixírov na podporu vitality a pre osvieženie. To dodáva nakrájaná, nastrúhaná, sušená alebo kandizovaná mnohým koláčom, dezertom, sušienkam, nápojom, marinádam, polievkam, dresingom, aj omáčkam napríklad na ryby i šaláty. Taká sviečková by vám bez citrónovej kôry určite nechutila.
Ak ju používate nakrájanú vcelku, na konci varenia alebo pred mixovaním ju určite nezabudnite vybrať, pretože popri sviežej a kyslastej chuti vyniká aj horkosťou. A samozrejme, či ju už používate nakrájanú vo väčších kusoch alebo strúhanú, musí pochádzať z chemicky neošetrených i dobre umytých plodov!

Zdroj: NMH
Podoby citrónovej kôry
- Strúhajte iba vrchnú, žltú časť kôry, biela vrstve pod ňou má silne horkú chuť.
- Sušená má jemnejšiu arómu ako čerstvá, ale je praktická pre dlhšiu trvanlivosť. Môžete ju zomlieť na jemný prášok.
- Sušenú kôru si môžete kúpiť alebo ju pripraviť doma: Ošúpanú kôru nakrájajte na malé kúsky a usušte na vzduchu alebo v sušičke. Hodí sa pri pečení, varení alebo do čaju a iných nápojov.
- Kandizovaná kôra je uvarená v cukrovom sirupe, čím sa stáva sladkou a menej kyslou. Je skvelá do koláčov, biskupských chlebíčkov, báboviek, sušienok, čokolád alebo na posypanie dezertov. Dodáva im okrem chuti aj chrumkavú textúru.
- Citrónový extrakt sa vyrába lúhovaním kôry v alkohole, čím sa uvoľnia jej esenciálne oleje. Používa sa najmä v cukrárstve a stačí ho len pár kvapiek.

Soľ, cukor aj pesto z citrónovej kôry
Zdroj: Shutterstock
Pesto z citrónovej kôry sa hodí do šalátov aj na ryby.
- Citrónová soľ: Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešajte s morskou soľou. Výborne dochutí grilované ryby, kuracie mäso alebo dresingy a marinády na šaláty.
- Citrónový cukor: Najemno nastrúhanú kôru zmiešajte s práškovým alebo jemným kryštálovým cukrom a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe. Použite do cesta na koláče, zákusky, pečivo i do krémov.
- Citrónové pesto: Čerstvú petržlenovú vňať, nastrúhanú citrónovú kôru, olivový olej, nasekaný cesnak a píniové alebo kešu oriešky rozmixujte na jemnú konzistenciu. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak je pesto príliš husté, pridajte ešte trochu olivového oleja. Podávajte s opečeným steakom z tuniaka alebo filetom lososa či inej ryby. Výborný tip na sviežu vianočnú rybu!