Reklama

Citrónová kôra aj v sviežom peste: Vianočná ryba nikdy nevoňala lepšie!

Citrónová kôra má aj zdravotné benefity.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Citrónová kôra má v kulinárstve viac využití, než by sa mohlo zdať. Nádherne rozvonia nie len koláče, ale aj ryby! Poradíme kde všade sa hodí!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lahodné grécke KURČA z jedného plechu - svieže po citrónoch, chutné s olivami

    Bohatstvo citrónovej kôry

    Citrón najkrajšie vonia, keď jeho šupku strúhate na jemnom strúhadle. Čerstvo nastrúhaná kôra je plná aromatických olejov a má intenzívnu vôňu. Jednu z najkrajšíchí, aké kedy udreli do nosa. Citrónová kôra je podobne ako dužina jednoducho božská! Rôzne bioaktívne látky a živiny robia z obyčajnej šupky skutočný poklad. Vitamínu C obsahuje viac ako samotná dužina.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Citrónová kôra rozvonia Vianoce.

    Je bohatá aj na flavonoidy, vďaka ktorým má silné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Typickú sviežu arómu jej dodáva limonén, ktorý podporuje trávenie. Bohatá je aj na pektín, ktorý ako druh rozpustnej vlákniny tiež prospieva tráviacemu traktu a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi.

    Aj do sviečkovej

    V starovekom Grécku a Ríme sa citrónová kôra považovala za luxusný tovar a bola súčasťou rôznych elixírov na podporu vitality a pre osvieženie. To dodáva nakrájaná, nastrúhaná, sušená alebo kandizovaná mnohým koláčom, dezertom, sušienkam, nápojom, marinádam, polievkam, dresingom, aj omáčkam napríklad na ryby i šaláty. Taká sviečková by vám bez citrónovej kôry určite nechutila.

    Ak ju používate nakrájanú vcelku, na konci varenia alebo pred mixovaním ju určite nezabudnite vybrať, pretože popri sviežej a kyslastej chuti vyniká aj horkosťou. A samozrejme, či ju už používate nakrájanú vo väčších kusoch alebo strúhanú, musí pochádzať z chemicky neošetrených i dobre umytých plodov!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Famózny citrónovo-makový KOLÁČ cukrárky Veroniky Bušovej: Ako SEN a jednoduchý RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Podoby citrónovej kôry

      • Strúhajte iba vrchnú, žltú časť kôry, biela vrstve pod ňou má silne horkú chuť.
      • Sušená má jemnejšiu arómu ako čerstvá, ale je praktická pre dlhšiu trvanlivosť. Môžete ju zomlieť na jemný prášok.
      • Sušenú kôru si môžete kúpiť alebo ju pripraviť doma: Ošúpanú kôru nakrájajte na malé kúsky a usušte na vzduchu alebo v sušičke. Hodí sa pri pečení, varení alebo do čaju a iných nápojov.
      • Kandizovaná kôra je uvarená v cukrovom sirupe, čím sa stáva sladkou a menej kyslou. Je skvelá do koláčov, biskupských chlebíčkov, báboviek, sušienok, čokolád alebo na posypanie dezertov. Dodáva im okrem chuti aj chrumkavú textúru.
      • Citrónový extrakt sa vyrába lúhovaním kôry v alkohole, čím sa uvoľnia jej esenciálne oleje. Používa sa najmä v cukrárstve a stačí ho len pár kvapiek.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Rady na dobrý dulový džem: Rozvoňajte ním neskorú jeseň!

        Soľ, cukor aj pesto z citrónovej kôry

        Zdroj: Shutterstock

        Pesto z citrónovej kôry sa hodí do šalátov aj na ryby.

        • Citrónová soľ: Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešajte s morskou soľou. Výborne dochutí grilované ryby, kuracie mäso alebo dresingy a marinády na šaláty.
        • Citrónový cukor: Najemno nastrúhanú kôru zmiešajte s práškovým alebo jemným kryštálovým cukrom a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe. Použite do cesta na koláče, zákusky, pečivo i do krémov.
        • Citrónové pesto: Čerstvú petržlenovú vňať, nastrúhanú citrónovú kôru, olivový olej, nasekaný cesnak a píniové alebo kešu oriešky rozmixujte na jemnú konzistenciu. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak je pesto príliš husté, pridajte ešte trochu olivového oleja. Podávajte s opečeným steakom z tuniaka alebo filetom lososa či inej ryby. Výborný tip na sviežu vianočnú rybu!

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!