Chutné polievky na SVIATKY: Šošovicová, KRÉMOVÁ fazuľová alebo KAPUSTNICA od svokry
19. 12. 2023, 7:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Takéto vianočné polievky varíme v redakcii Dobrého jedla. Vyskúšajte niektorú z nich.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

KRÉMOVÁ FAZUĽOVÁ POLIEVKA
6-8 PORCIÍ, NAMÁČANIE 16 HODÍN, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Varíte na Vianoce fazuľovú polievku?
Potrebujete:
- 400 g veľkej strakatej fazule
- 1 cibuľu
- 3 celé strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 400 g údeného mäsa (nakrájaného na veľké kusy)
- 4 menšie kvaky alebo kaleráby
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
- ocot, cukor
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Fazuľu namočte do osolenej studenej vody a nechajte cez noc alebo aj dlhšie, úplne napučať. Fazuľu, ktorá zostane suchá a nenapučaná, odstráňte.
- Fazuľu sceďte, prepláchnite a vložte do hrnca spolu s polovicami cibule, celými očistenými strúčikmi cesnaku, bobkovým listom a kusmi údeného mäsa. Zalejte vodou a varte do mäkka. Asi 10 minút pred dokončením pridajte ošúpanú a nakrájanú kvaku alebo kaleráb.
- Bobkové listy a údené mäso z polievky vyberte, časť fazule aj s tekutinou pomixujte do krémova a vráťte do polievky.
- Dochuťte pretlačeným strúčikom cesnaku, octom, cukrom, soľou, mletým korením a podávajte s uvarenou kvakou alebo kalerábom a s nakrájaným údeným mäsom.

ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA S HUBAMI A SO SLANINOU
6 PORCIÍ, NAMÁČANIE 12 HODÍN, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Na Orave sa pripravuje kapustnica so šošovicou.
Potrebujete:
- 200 g oravskej slaniny
- 2 cibule
- 1 lyžičku drvenej rasce
- hrsť sušených lesných húb
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 200 g hnedej alebo zelenej šošovice (vopred namočenej)
- 1 bobkový list
- 500 g tradične kvasenej kapusty
- soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:40:"kyslú smotanu na podávanie (ak chcete)
POSTUP
- Na mierne rozpálenej panvici pozvoľna osmažte nakrájanú slaninu do chrumkava. Vyberte ju a časť prebytočného tuku zlejte.
- Na zvyšku tuku osmažte nadrobno nakrájané cibule, rascu a vopred namočené a posekané sušené huby. Pridajte pretlačené cesnaky a mletú sladkú červenú papriku.
- Po chvíli opekania pridajte namočenú a scedenú šošovicu, bobkový list a zalejte vodou. Priveďte do varu, prikryte a šošovicu varte na miernom plameni do polomäkka.
- Potom k šošovici pridajte scedenú a nakrájanú kyslú kapustu. Šťavu odložte. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť vodou. Spolu varte do mäkka. Ku koncu do nej vráťte aj kúsky slaniny.
- Ak chcete, polievku zahustite tradične bielou zápražkou z múky a masla, prípadne časť z nej najemno pomixujte a vráťte do polievky.
- Kapustnicu dochuťte soľou a korením, prípadne aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte s kyslou smotanou.

SVOKRINA KAPUSTNICA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 150 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Táto kapustnica je zdedená pod svokry.
Potrebujete:
- 300 g chudého údeného karé
- 500 g kyslej kapusty (na tenko krájanej)
- 2 klobásy (ideálne dva druhy, jedna štipľavá, druhá údená)
- hrsť sušených húb
- sušené slivky
- 1 bielu cibuľu
- 1 lyžičku červenej mletej papriky
- olej
POSTUP
- Karé vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bolo celé ponorené. Varte približne hodinu.
- Na malom množstve oleja orestujte kyslú kapustu. Pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a zalejte vodou z údeného mäsa. Prisypte huby i slivky a varte približne 40 minút.
- Na záver do polievky primiešajte červenú papriku, nakrájanú cibuľu a na drobno nakrájané a od tuku očistené karé.
- Polievku nechajte cez noc odstáť, aby sa chute prepojili. Najlepšia je na druhý a tretí deň.
Aj vo sviatočnom čase varte a pečte podľa Dobrého jedla: