Reklama

Chutné polievky na SVIATKY: Šošovicová, KRÉMOVÁ fazuľová alebo KAPUSTNICA od svokry

Vianočná šošovicová polievka.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Takéto vianočné polievky varíme v redakcii Dobrého jedla. Vyskúšajte niektorú z nich.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé roky

    KRÉMOVÁ FAZUĽOVÁ POLIEVKA

    6-8 PORCIÍ, NAMÁČANIE 16 HODÍN, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Varíte na Vianoce fazuľovú polievku?

    Potrebujete:

    • 400 g veľkej strakatej fazule
    • 1 cibuľu
    • 3 celé strúčiky cesnaku
    • 2 bobkové listy
    • 400 g údeného mäsa (nakrájaného na veľké kusy)
    • 4 menšie kvaky alebo kaleráby
    • 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
    • ocot, cukor
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP

    1. Fazuľu namočte do osolenej studenej vody a nechajte cez noc alebo aj dlhšie, úplne napučať. Fazuľu, ktorá zostane suchá a nenapučaná, odstráňte.
    2. Fazuľu sceďte, prepláchnite a vložte do hrnca spolu s polovicami cibule, celými očistenými strúčikmi cesnaku, bobkovým listom a kusmi údeného mäsa. Zalejte vodou a varte do mäkka. Asi 10 minút pred dokončením pridajte ošúpanú a nakrájanú kvaku alebo kaleráb.
    3. Bobkové listy a údené mäso z polievky vyberte, časť fazule aj s tekutinou pomixujte do krémova a vráťte do polievky.
    4. Dochuťte pretlačeným strúčikom cesnaku, octom, cukrom, soľou, mletým korením a podávajte s uvarenou kvakou alebo kalerábom a s nakrájaným údeným mäsom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kráľ medzi gulášmi je ten írsky s čiernym pivom a melasou

      ŠOŠOVICOVÁ KAPUSTNICA S HUBAMI A SO SLANINOU

      6 PORCIÍ, NAMÁČANIE 12 HODÍN, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Na Orave sa pripravuje kapustnica so šošovicou.

      Potrebujete:

      • 200 g oravskej slaniny
      • 2 cibule
      • 1 lyžičku drvenej rasce
      • hrsť sušených lesných húb
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžicu mletej červenej papriky
      • 200 g hnedej alebo zelenej šošovice (vopred namočenej)
      • 1 bobkový list
      • 500 g tradične kvasenej kapusty
      • soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:40:"kyslú smotanu na podávanie (ak chcete)

      POSTUP

      1. Na mierne rozpálenej panvici pozvoľna osmažte nakrájanú slaninu do chrumkava. Vyberte ju a časť prebytočného tuku zlejte.
      2. Na zvyšku tuku osmažte nadrobno nakrájané cibule, rascu a vopred namočené a posekané sušené huby. Pridajte pretlačené cesnaky a mletú sladkú červenú papriku.
      3. Po chvíli opekania pridajte namočenú a scedenú šošovicu, bobkový list a zalejte vodou. Priveďte do varu, prikryte a šošovicu varte na miernom plameni do polomäkka.
      4. Potom k šošovici pridajte scedenú a nakrájanú kyslú kapustu. Šťavu odložte. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť vodou. Spolu varte do mäkka. Ku koncu do nej vráťte aj kúsky slaniny.
      5. Ak chcete, polievku zahustite tradične bielou zápražkou z múky a masla, prípadne časť z nej najemno pomixujte a vráťte do polievky.
      6. Kapustnicu dochuťte soľou a korením, prípadne aj šťavou z kyslej kapusty. Podávajte s kyslou smotanou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chutné luxusné bravčovinky - pečené v mlieku či pive

        SVOKRINA KAPUSTNICA

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 150 MINÚT

        Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

        Táto kapustnica je zdedená pod svokry.

        Potrebujete:

        • 300 g chudého údeného karé
        • 500 g kyslej kapusty (na tenko krájanej)
        • 2 klobásy (ideálne dva druhy, jedna štipľavá, druhá údená)
        • hrsť sušených húb
        • sušené slivky
        • 1 bielu cibuľu
        • 1 lyžičku červenej mletej papriky
        • olej

        POSTUP

        1. Karé vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bolo celé ponorené. Varte približne hodinu.
        2. Na malom množstve oleja orestujte kyslú kapustu. Pridajte klobásu nakrájanú na kolieska a zalejte vodou z údeného mäsa. Prisypte huby i slivky a varte približne 40 minút.
        3. Na záver do polievky primiešajte červenú papriku, nakrájanú cibuľu a na drobno nakrájané a od tuku očistené karé.
        4. Polievku nechajte cez noc odstáť, aby sa chute prepojili. Najlepšia je na druhý a tretí deň.

        Aj vo sviatočnom čase varte a pečte podľa Dobrého jedla: