Reklama

Chutné KOLÁČE NA PLECHU ako od mamičky: Recepty hodné zlata!

MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pamätáte si tie nedeľné popoludnia? Sedíte na gauči a mama už prináša kávu či malinovku s voňavým koláčikom. Preneste sa s nami do detstva a nechajte sa uniesť sladkou nostalgiou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Koláče z plechu zasýtia celú rodinu: Ktorý upečiete ako prvý?

    Najsladšia spomienka cukrárky Veroniky Kollárovej

    Od malička som sa motala v kuchyni. Mala som vlastné detské riady a veľmi ma to bavilo. Stále som niečo krájala alebo miešala. Presne takýto jednoduchý je aj koláč s kyslého mlieka, ktorý robievala moja mamička v nedeľu. Ako malú ma nechala zamiešať cesto, lebo pri tomto koláči sa to naozaj nedá pokaziť. Veľmi rada na tieto chvíle spomínam.

    MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU

    Zdroj: Laura Witteková

    MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU

    12-14 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 200 g hladkej múky
    • 200 g mletého maku
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • štipka mletej škorice
    • 4 vajcia
    • 300 g krupicového cukru
    • 150 ml rastlinného oleja
    • 100 ml mlieka
    • kôra z 1 citróna
    • maslo na vymazanie plechu";i:10;s:36:"polohrubá múka na vysypanie plechu

    Na mrveničku:

    • 150 g krupicového cukru
    • 200 g hrubej múky
    • 120 g studeného masla

    POSTUP

    1. Rúru zapnite na 170 °C. Formu s priemerom 26 cm vymažte maslom a vysypte múkou.
    2. Do misy vsypte múku, mak, kypriaci prášok, štipku škorice a premiešajte. Pridajte vajcia, cukor, olej, mlieko, kôru z citróna a vymiešajte hladké cesto. Vylejte ho do formy.
    3. V druhej mise vypracujte z múky, cukru a masla mrveničku a posypte ňou celý povrch cesta. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30-40 minút, aby mrvenička získala zlatistú farbu.

    Rada: Pred tým, ako na koláč pridáte mrveničku, môžete ho posypať čerstvým sezónnym ovocím.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

      MRAMOROVÝ KOLÁČ S RÍBEZĽAMI

      Zdroj: Laura Witteková

      MRAMOROVÝ KOLÁČ S RÍBEZĽAMI

      1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

      Potrebujete:

      • 3 vajcia
      • 1 hrnček krupicového cukru
      • 1 hrnček mlieka
      • pol hrnčeka rastlinného oleja
      • 2 hrnčeky polohrubej múky
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • kôra z 1 citróna
      • 3 lyžice kakaa holandského typu
      • 100 g čokolády
      • ríbezle, čerstvé alebo mrazené";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie

      POSTUP

      1. Vyšľahajte vajcia s cukrom na svetlú, nadýchanú penu. Striedavo pridávajte olej a mlieko. Nakoniec už len ručne zapracujte preosiatu múku s kypriacim práškom a nastrúhanú citrónovú kôru.
      2. Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu rovnomerne rozotrite do hlbšieho plechu s rozmerom 30 x 40 cm vyloženého papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta zamiešajte preosiate kakao a vylejte ho na bledé cesto. Nožíkom párkrát prejdite po plechu, aby sa vrstvy jemne premiešali a vytvoril sa tak mramorový efekt. Povrch posypte mrazenými alebo čerstvými ríbezľami a nasekanou čokoládou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút.
      3. Koláč nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
        Zdroj: Canva

        KOLÁČ Z KYSLÉHO MLIEKA

        Zdroj: Laura Witteková

        KOLÁČ Z KYSLÉHO MLIEKA

        1 PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-45 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 500 ml kyslého mlieka
        • 3 lyžice kyslej smotany
        • 200 ml rastlinného oleja
        • 1 vajce L
        • 250 g krupicového cukru
        • 400 g polohrubej múky
        • 2 lyžice kakaa holandského typu
        • 1 lyžička sódy bikarbóny
        • štipka soli
        • 150 g vlašských orechov";i:10;s:25:"maslo na vymazanie plechu";i:11;s:36:"polohrubá múka na vysypanie plechu";i:12;s:18:"ríbezľový džem

        Na citrónovú polevu:

        • 6 lyžíc práškového cukru
        • 1 a pol lyžičky citrónovej šťavy
        • 1 lyžica horúcej vody

        POSTUP

        1. Do veľkej misy vlejte mlieko, pridajte kyslú smotanu, olej, vajce, cukor a dobre premiešajte. Vsypte preosiatu múku spolu s kakaom, so sódou bikarbónou a soľou. Všetko spolu zamiešajte. Nakoniec pridajte na hrubo nasekané vlašské orechy.
        2. Cesto vylejte na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmerom 30 x 40 cm. Rovnomerne rozotrite a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 40-45 minút. Urobte test špajľou.
        3. Ešte teplý koláč natrite ríbezľovým džemom a nechajte vychladnúť.
        4. V miske zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, horúcu vodu a vypracujte hladkú polevu. Rovnomerne ju rozotrite po koláči a nechajte zaschnúť.

        Rada: Zaschnutá poleva bude na reze jemne praskať, ale to je úplne v poriadku. Ak tomu chcete predísť, nakrájajte koláč horúcim nožom alebo ešte pokým poleva celkom nezaschne.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          TEASER Rýchla a šťavnatá OVOCNÁ BUBLANINA poteší všetkých!

          GRÓFKIN JABLKOVÝ KOLÁČ

          Zdroj: Laura Witteková

          GRÓFKIN JABLKOVÝ KOLÁČ

          1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 4 žĺtky
          • 140 g práškového cukru
          • 200 g masla izbovej teploty
          • 450 g polohrubej múky
          • pol balíčka kypriaceho prášku
          • 2 lyžice mlieka
          • hrubá múka na vysypanie plechu

          Na jablkovú náplň:

          • 600 g ošúpaných jabĺk
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • 1 lyžička mletej škorice
          • 50 g hrozienok

          Na snehovú vrstvu:

          • 6 bielkov
          • 100 g krupicového cukru
          • 1 lyžička octu
          • 1 lyžička kukuričného škrobu

          POSTUP

          1. Pripravte cesto: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a maslom na svetlú penu. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, pridajte mlieko a všetko spolu spojte na hladké cesto. Jednu tretinu uložte zabalenú do fólie do mrazničky. Zvyšné cesto utlačte do plechu s rozmerom 20 x 30 cm vyloženým papierom na pečenie.
          2. Pripravte náplň: Jablká nastrúhajte na hrubo, pridajte vanilku, škoricu, premiešajte a rovnomerne rozložte na cesto. Posypte umytými hrozienkami.
          3. Pripravte snehovú vrstvu: Bielky vylejte do veľkej misy, pridajte krupicový cukor a vyšľahajte pevný, lesklý sneh. Nakoniec zamiešajte ocot a škrob. Sneh rozotrite na jablkovú vrstvu a navrch nastrúhajte odložené cesto z mrazničky. Pečte približne 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, aby povrch koláča chytil zlatistú farbu.

          Rada: Koláč je najlepší ešte trošku vlažný, preto neváhajte a rovno si naložte na tanier!

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.