Chutné KOLÁČE NA PLECHU ako od mamičky: Recepty hodné zlata!
2. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Pamätáte si tie nedeľné popoludnia? Sedíte na gauči a mama už prináša kávu či malinovku s voňavým koláčikom. Preneste sa s nami do detstva a nechajte sa uniesť sladkou nostalgiou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Najsladšia spomienka cukrárky Veroniky Kollárovej
Od malička som sa motala v kuchyni. Mala som vlastné detské riady a veľmi ma to bavilo. Stále som niečo krájala alebo miešala. Presne takýto jednoduchý je aj koláč s kyslého mlieka, ktorý robievala moja mamička v nedeľu. Ako malú ma nechala zamiešať cesto, lebo pri tomto koláči sa to naozaj nedá pokaziť. Veľmi rada na tieto chvíle spomínam.
MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU
Zdroj: Laura Witteková
MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU
12-14 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka mletej škorice
- 4 vajcia
- 300 g krupicového cukru
- 150 ml rastlinného oleja
- 100 ml mlieka
- kôra z 1 citróna
- maslo na vymazanie plechu";i:10;s:36:"polohrubá múka na vysypanie plechu
Na mrveničku:
- 150 g krupicového cukru
- 200 g hrubej múky
- 120 g studeného masla
POSTUP
- Rúru zapnite na 170 °C. Formu s priemerom 26 cm vymažte maslom a vysypte múkou.
- Do misy vsypte múku, mak, kypriaci prášok, štipku škorice a premiešajte. Pridajte vajcia, cukor, olej, mlieko, kôru z citróna a vymiešajte hladké cesto. Vylejte ho do formy.
- V druhej mise vypracujte z múky, cukru a masla mrveničku a posypte ňou celý povrch cesta. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30-40 minút, aby mrvenička získala zlatistú farbu.
Rada: Pred tým, ako na koláč pridáte mrveničku, môžete ho posypať čerstvým sezónnym ovocím.

MRAMOROVÝ KOLÁČ S RÍBEZĽAMI
Zdroj: Laura Witteková
MRAMOROVÝ KOLÁČ S RÍBEZĽAMI
1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 3 vajcia
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1 hrnček mlieka
- pol hrnčeka rastlinného oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- kôra z 1 citróna
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- 100 g čokolády
- ríbezle, čerstvé alebo mrazené";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP
- Vyšľahajte vajcia s cukrom na svetlú, nadýchanú penu. Striedavo pridávajte olej a mlieko. Nakoniec už len ručne zapracujte preosiatu múku s kypriacim práškom a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu rovnomerne rozotrite do hlbšieho plechu s rozmerom 30 x 40 cm vyloženého papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta zamiešajte preosiate kakao a vylejte ho na bledé cesto. Nožíkom párkrát prejdite po plechu, aby sa vrstvy jemne premiešali a vytvoril sa tak mramorový efekt. Povrch posypte mrazenými alebo čerstvými ríbezľami a nasekanou čokoládou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30-35 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Zdroj: Canva
KOLÁČ Z KYSLÉHO MLIEKA
Zdroj: Laura Witteková
KOLÁČ Z KYSLÉHO MLIEKA
1 PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-45 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 ml kyslého mlieka
- 3 lyžice kyslej smotany
- 200 ml rastlinného oleja
- 1 vajce L
- 250 g krupicového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 150 g vlašských orechov";i:10;s:25:"maslo na vymazanie plechu";i:11;s:36:"polohrubá múka na vysypanie plechu";i:12;s:18:"ríbezľový džem
Na citrónovú polevu:
- 6 lyžíc práškového cukru
- 1 a pol lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica horúcej vody
POSTUP
- Do veľkej misy vlejte mlieko, pridajte kyslú smotanu, olej, vajce, cukor a dobre premiešajte. Vsypte preosiatu múku spolu s kakaom, so sódou bikarbónou a soľou. Všetko spolu zamiešajte. Nakoniec pridajte na hrubo nasekané vlašské orechy.
- Cesto vylejte na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmerom 30 x 40 cm. Rovnomerne rozotrite a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 40-45 minút. Urobte test špajľou.
- Ešte teplý koláč natrite ríbezľovým džemom a nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte cukor, citrónovú šťavu, horúcu vodu a vypracujte hladkú polevu. Rovnomerne ju rozotrite po koláči a nechajte zaschnúť.
Rada: Zaschnutá poleva bude na reze jemne praskať, ale to je úplne v poriadku. Ak tomu chcete predísť, nakrájajte koláč horúcim nožom alebo ešte pokým poleva celkom nezaschne.

GRÓFKIN JABLKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Laura Witteková
GRÓFKIN JABLKOVÝ KOLÁČ
1 PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 4 žĺtky
- 140 g práškového cukru
- 200 g masla izbovej teploty
- 450 g polohrubej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 2 lyžice mlieka
- hrubá múka na vysypanie plechu
Na jablkovú náplň:
- 600 g ošúpaných jabĺk
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžička mletej škorice
- 50 g hrozienok
Na snehovú vrstvu:
- 6 bielkov
- 100 g krupicového cukru
- 1 lyžička octu
- 1 lyžička kukuričného škrobu
POSTUP
- Pripravte cesto: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a maslom na svetlú penu. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, pridajte mlieko a všetko spolu spojte na hladké cesto. Jednu tretinu uložte zabalenú do fólie do mrazničky. Zvyšné cesto utlačte do plechu s rozmerom 20 x 30 cm vyloženým papierom na pečenie.
- Pripravte náplň: Jablká nastrúhajte na hrubo, pridajte vanilku, škoricu, premiešajte a rovnomerne rozložte na cesto. Posypte umytými hrozienkami.
- Pripravte snehovú vrstvu: Bielky vylejte do veľkej misy, pridajte krupicový cukor a vyšľahajte pevný, lesklý sneh. Nakoniec zamiešajte ocot a škrob. Sneh rozotrite na jablkovú vrstvu a navrch nastrúhajte odložené cesto z mrazničky. Pečte približne 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, aby povrch koláča chytil zlatistú farbu.
Rada: Koláč je najlepší ešte trošku vlažný, preto neváhajte a rovno si naložte na tanier!