Reklama

Chcete mať svoj domáci čaj? TAKTO si ho môžete vypestovať raz dva!

Vypestujte si svoj čaj

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Trošku to potrvá, no nemusíte pochybovať o tom, že to za vašu snahu a trpezlivosť bude stáť. Z jednej rastliny dokážete spraviť zelený, čierny aj biely čaj.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu!

    Ponúknuť návštevu čajom pripraveným z vlastnej úrody nie je v našich zemepisných šírkach bežné, no ani vylúčené, píše portál Zdravie. Vždy zelený krík, s pevnými lesklými listami, môže vo vašej obývačke dorásť až po strop.

    Na čo si dať pozor?

    Ak sa rozhodnete pestovať rastliny zo semien, snažte sa zohnať čerstvé, lebo rýchlo strácajú klíčivosť. Pred zasadením ho treba na 24 až 36 hodín namočiť do vlažnej vody. Niektorí pestovatelia odporúčajú ešte predtým opatrne narušiť tvrdú šupku semena nožom.

    Neobyčajná voda

    Keďže čajovník je veľmi chúlostivý na pôdu, substrát, do ktorého ho budete sadiť, nesmie obsahovať veľa vápnika. Dá sa použiť čistá rašelina, ktorá má kyslý charakter, alebo hlinito-piesčitý substrát s prídavkom rašeliny. Pôdu navlhčite, vložte do nej semená, zahrňte najviac dvojcentimetrovou vrstvou a opäť navlhčite.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Vieme ako si vypestovať čaj doma.

    Na vyklíčenie potrebujú teplo, okolo 20 až 25 stupňov Celzia, a polotieň. Zeminu udržujte vlhkú a obrňte sa trpezlivosťou. Za mesiac až dva by z pôdy mali vykuknúť rastlinky. Ak ich máte v nádobe viac, keď trochu podrastú, doprajte im samostatné kvetináče.

    Substrát naďalej udržujte vlhký. Od júna až do prvých mrazov prospeje rastlinám čerstvý vzduch na balkóne alebo v záhrade, nie na priamom slnku. Dostatočne ich zalievajte a pridajte aj nezásadité hnojivo. Ak vám tečie z kohútika tvrdá voda, mali by ste použiť domáci vodný filter alebo polievajte zachytenou dažďovou vodou. Inak môže vápnik z vody čajovník zahubiť.

    Pomoc na mieste

    Zdroj: Shutterstock

    V byte celoročne pestujte čajovník asámsky, na balkóne či do záhrady sa viac hodí čínsky, ktorý zvládne aj mínusové teploty.

    Rastlina dá svoju nespokojnosť rýchlo najavo – listy jej začnú hnednúť a opadávať. Niekedy pomôže okamžité presadenie do nového kyslého substrátu. S blížiacou sa jeseňou zmiernite zálievku aj hnojenie a koncom septembra premiestnite kvetináč dovnútra na svetlé, ale chladné miesto, najlepšie do 10, najviac 15 stupňov Celzia.

    Zber a sušenie

    Čas prvého zberu listov na vlastnoručne dopestovaný čaj nadíde po troch rokoch. Poodtŕhajte z vetvičiek dva posledné, najmladšie listy a puk. Stačí ich usušiť, ale môžete ich aj fermentovať.

    Zelený čaj

    Sušením, napríklad v sušičke na ovocie na najnižšom stupni, prípadne rozložením v tenkej vrstve na papier, čo však trvá podstatne dlhšie, získate surovinu na zelený čaj. Ten je dobré pri príprave zaliať 70- až 80-stupňovou vodou a zliať už po dvoch-troch minútach, aby nezhorkol. V Ázii sa lístočky zeleného čaju zalievajú opakovane. Prvý nálev obsahuje najmä povzbudzujúci teín, ktorý sa po zaliatí horúcou vodou veľmi rýchlo uvoľňuje. Až druhý a tretí nálev sú bohaté na antioxidanty a ťažšie rozpustné triesloviny, lebo tie sa uvoľňujú postupne. Preto sú vhodnejšie napríklad pre deti či pre tehotné ženy. Najviac teínu obsahuje čierny čaj.

    Zdroj: Shutterstock

    Prvý nálev zeleného čaju obsahuje najmä povzbudzujúci teín, ktorý sa po zaliatí horúcou vodou veľmi rýchlo uvoľňuje. Až druhý a tretí nálev sú bohaté na antioxidanty a ťažšie rozpustné triesloviny.

    Čaj oolong

    Zdroj: Shutterstock

    Čaj oolong je čiastočne fermentovaný čaj.

    Ide o čiastočne fermentovaný čaj. Najprv nechajte lístky asi na hodinu zavädnúť na priamom slnku. Potom ich premiestnite do tieňa alebo dovnútra a pri pravidelnom premiešavaní sušte ďalších desať hodín, kým nezožltnú. Prípadne ich sušte v rúre vyhriatej na 250 stupňov Celzia asi 20 minút.

    Čierny čaj

    Fermentáciou získate čierny čaj. Lístky musíte najprv nechať zaschnúť – táto fáza sa nazýva zavädnutie. Potom ich medzi prstami alebo v dlaniach rolujte, kým sa z nich nezačne uvoľňovať šťava a nestmavnú. Nechajte ich na chladnejšom mieste dva až tri dni schnúť. Na prípravu nápoja použite 100-stupňovú vodu

    Zdroj: Shutterstock

    Fermentáciou získate čierny čaj.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: