Chcete dobrý RECEPT NA PALACINKY? Skúste tento podľa KRÁĽOVNEJ ALŽBETY II.
17. 2. 2024, 10:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Milujete ich, ale tie vaše nie sú stále "ono" ? Palacinky patrili tiež k obľúbeným dezertom Alžbety II. Mala na ne naozaj skvelý recept, ktorý zachutil aj prezidentovi Eisenhowerovi. Svoj recept mu darovala, a k nemu dopísala aj cenné rady na prípravu cesta.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Obľúbená pochúťka
Alžbeta II. si palacinky často robila vo svojom škótskom sídle Balmoral, kde nimi v roku 1960 pohostila aj amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera s manželkou Marnie. Keď ochutnali tento vlastnoručne pripravený dezert mladej, 34 - ročnej "gazdinky", boli očarení. Recept na palacinky Alžbeta II. poslala neskôr prezidentovi v liste, ktorý bol "odtajnený" v roku 2013 v knihe s názvom „Letter of note“, autora Shauna Ushera. Kráľovná v ňom prezidentovi píše: "Keď som v dnešných novinách videla vašu fotografiu, ako stojíte pred grilom a pripravujete prepelice, spomenula som si, že som vám nikdy neposlala recept na palacinky, ktorý som vám sľúbila..."
Zdroj: Shutterstock
Kráľovná Alžbeta II. Dbala na zdravú stravu, no sladkosti si občas rada dopriala.
Dobré rady prezidentovi
Alžbetin recept je na 16 porcií. Jej škótske palacinky nie sú tenučké ako tie naše, ale hrúbkou a veľkosťou pripomínajú skôr nadýchané americké. Prezidentovi v liste zdôraznila, že ak ich robí pre menej osôb, dáva do cesta menej múky a mlieka, ale zvyšné ingrediencie necháva podľa pôvodného rozpisu. Cesto treba naozaj dobre vyšľahať. A niekedy namiesto cukru do neho dáva zlatý sirup alebo trstinovú melasu. V Škótsku sa palacinky podávajú s maslom a džemom.

Palacinky Alžbety II.
16 porcií, príprava 20 minút + opekanie
Zdroj: Shutterstock
Palacinky
POTREBUJETE:
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 4 lyžice krupicového cukru
- 3 lžičky vínneho kameňa
- 2 hrnčeky mlieka
- 2 domáce vajcia
- 2 lyžice prepusteného a vychladnutého masla + na opekanie a podávanie
- domáci džem
POSTUP:
- V miske preosejte suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, cukor, vínneho kameňa. Pridajte mlieko a vajcia.
- Dobre vyšľahajte hladké cesto a pridajte doň vlažné rozpustené maslo. Cesto preceďte cez sitko, aby nemali hrudky a v prípade potreby rozrieďte ďalším mliekom. Cesto by malo mať klasickú mierne hustejšiu palacinkovú konzistenciu, tak aby sa dobre rozlialo na panvici.
- Panvicu zohrejte na strednom ohni a potrite prepusteným maslom. Veľkou lyžicou alebo naberačkou ho lejte na menšiu panvicu aby sa vytvoril pekný okrúhly hrubší tvar.
- Hrubšie palacinky nechajte opiecť z oboch strán do zlatista. Podávajte teplé s maslom a domácim džemom.

Zdroj: NMH
Jemné palacinky
10 kusov, príprava a opekanie 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tenké palacinky s džemom.
POTREBUJETE:
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 350 ml mlieka
- 50 ml perlivej minerálky
- 1 balíček vanilkového alebo škoricového cukru
- repkový olej na opekanie
POSTUP:
- Preosiatu múku zmiešajte so soľou. Pridajte vajce rozšľahané v mlieku, minerálku a cukor.
- Metličkou dobre vymiešajte dohladka na tekuté, mierne husté cesto.
- V zohriatej panvici potretej olejom opekajte väčšie tenké palacinky. Podľa chuti ich plňte džemom, ochuteným tvarohom alebo potrite čokoládovou nátierkou. Posypte ich nasucho opečenými mandľovými plátkami. Budú krásne chrumkať!
A ešte niekoľko fajnových maškrtiek: