Reklama

Chcete dobrý RECEPT NA PALACINKY? Skúste tento podľa KRÁĽOVNEJ ALŽBETY II.

Palacinky.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Milujete ich, ale tie vaše nie sú stále "ono" ? Palacinky patrili tiež k obľúbeným dezertom Alžbety II. Mala na ne naozaj skvelý recept, ktorý zachutil aj prezidentovi Eisenhowerovi. Svoj recept mu darovala, a k nemu dopísala aj cenné rady na prípravu cesta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré rady pre dobré palacinky: Určite sa vám podaria!

    Obľúbená pochúťka

    Alžbeta II. si palacinky často robila vo svojom škótskom sídle Balmoral, kde nimi v roku 1960 pohostila aj amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera s manželkou Marnie. Keď ochutnali tento vlastnoručne pripravený dezert mladej, 34 - ročnej "gazdinky", boli očarení. Recept na palacinky Alžbeta II. poslala neskôr prezidentovi v liste, ktorý bol "odtajnený" v roku 2013 v knihe s názvom „Letter of note“, autora Shauna Ushera. Kráľovná v ňom prezidentovi píše: "Keď som v dnešných novinách videla vašu fotografiu, ako stojíte pred grilom a pripravujete prepelice, spomenula som si, že som vám nikdy neposlala recept na palacinky, ktorý som vám sľúbila..."

    Zdroj: Shutterstock

    Kráľovná Alžbeta II. Dbala na zdravú stravu, no sladkosti si občas rada dopriala.

    Dobré rady prezidentovi

    Alžbetin recept je na 16 porcií. Jej škótske palacinky nie sú tenučké ako tie naše, ale hrúbkou a veľkosťou pripomínajú skôr nadýchané americké. Prezidentovi v liste zdôraznila, že ak ich robí pre menej osôb, dáva do cesta menej múky a mlieka, ale zvyšné ingrediencie necháva podľa pôvodného rozpisu. Cesto treba naozaj dobre vyšľahať. A niekedy namiesto cukru do neho dáva zlatý sirup alebo trstinovú melasu. V Škótsku sa palacinky podávajú s maslom a džemom.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Roztočte to pred pôstom: Hriešne KRÉMOVÉ ZÁKUSKY sú fakt bomba!

      Palacinky Alžbety II.

      16 porcií, príprava 20 minút + opekanie

      POTREBUJETE:

      • 4 hrnčeky hladkej múky
      • 2 lyžičky sódy bikarbóny
      • 4 lyžice krupicového cukru
      • 3 lžičky vínneho kameňa
      • 2 hrnčeky mlieka
      • 2 domáce vajcia
      • 2 lyžice prepusteného a vychladnutého masla + na opekanie a podávanie
      • domáci džem

      POSTUP:

      1. V miske preosejte suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu, cukor, vínneho kameňa. Pridajte mlieko a vajcia.
      2. Dobre vyšľahajte hladké cesto a pridajte doň vlažné rozpustené maslo. Cesto preceďte cez sitko, aby nemali hrudky a v prípade potreby rozrieďte ďalším mliekom. Cesto by malo mať klasickú mierne hustejšiu palacinkovú konzistenciu, tak aby sa dobre rozlialo na panvici.
      3. Panvicu zohrejte na strednom ohni a potrite prepusteným maslom. Veľkou lyžicou alebo naberačkou ho lejte na menšiu panvicu aby sa vytvoril pekný okrúhly hrubší tvar.
      4. Hrubšie palacinky nechajte opiecť z oboch strán do zlatista. Podávajte teplé s maslom a domácim džemom.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
        Zdroj: NMH

        Jemné palacinky

        10 kusov, príprava a opekanie 25 minút

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Tenké palacinky s džemom.

        POTREBUJETE:

        • 200 g hladkej múky
        • štipka soli
        • 1 vajce
        • 350 ml mlieka
        • 50 ml perlivej minerálky
        • 1 balíček vanilkového alebo škoricového cukru
        • repkový olej na opekanie

        POSTUP:

        1. Preosiatu múku zmiešajte so soľou. Pridajte vajce rozšľahané v mlieku, minerálku a cukor.
        2. Metličkou dobre vymiešajte dohladka na tekuté, mierne husté cesto.
        3. V zohriatej panvici potretej olejom opekajte väčšie tenké palacinky. Podľa chuti ich plňte džemom, ochuteným tvarohom alebo potrite čokoládovou nátierkou. Posypte ich nasucho opečenými mandľovými plátkami. Budú krásne chrumkať!

        A ešte niekoľko fajnových maškrtiek: