Reklama

Veľký sprievodca BYLINKAMI V KUCHYNI: Vaše jedlo bude výraznejšie a chutnejšie

Nezabudnite si zobrať nožnice alebo nôž.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ako zdravo dochutiť jedlo? Bylinkami, ktoré vám ho krásne rozvoňajú a dodajú vitamíny a minerály.

Časopis Báječná Žena priniesol sumár, do akých jedál sa tie-ktoré bylinky najviac hodia a tiež aké majú blahodárne účinky na organizmus a Dobré jedlo pridáva recepty, v ktorých si ich zamilujete!

Bazalka

Bazalka

Zdroj: shutterstock

Pikantno-sladkasté, silno aromatické lístky zlepšujú trávenie, zmierňujú nadúvanie, mierne odvodňujú, upokojujú a osviežujú dych. Obľúbená bylinka talianskej kuchyne dokonale ladí s rajčinami. Pridajte ju do šalátov, na pizzu, cestoviny, mäsové a zeleninové pokrmy, do omáčok a na syry.

Vyskúšajte ju pridať do omáčky na naše zapekané cestoviny z videa:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CESTOVINY ako včelí úľ: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!

    Celý recept nájdete tu:

    Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Úžasná schwarzwaldská roláda: Oblížete sa až za ušami! TEASER

      Koriander

      Zdroj: shuttesrock

      Koriander

      Prekvapí prenikavou vôňou aj chuťou, na ktorú si treba zvyknúť. Niekto koriander neznesie vôbec. Pomáha pri tráviacich problémoch, uvoľňuje kŕče. Hodí sa do pokrmov z kapusty, zo zemiakov a strukovín, ale aj na pečené ryby, hydinu a mäso.

      Šupnite ho do tejto chutnej nátierky:

      Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Naozaj ŠTÍHLY CHLIEB: Upečte si s nami chutný LAVAŠ! TEASER

        Tymian

        Zdroj: Shutterstock

        Dúška tymianová alebo tiež materina dúška je známa korenistou chuťou a výraznou vôňou. Zlepšuje trávenie mastnejších jedál. Kombinujte ho s rozmarínom, oreganom, so šalviou a saturejkou. Ochucujte ním pečené mäso, ryby, zahustené polievky, omáčky, jedlá z kapusty a dusenú zeleninu.

        Zachutí vám aj tu:

        Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          ŠIŠKY na FAŠIANGY: Už viac nehľadajte, lepší recept nenájdete! TEASER

          Estragón

          Zdroj: Profimedia

          Estragón

          Sladkasto-trpká chuť a ľahká korenistá vôňa s nádychom anízu sa dá kombinovať s pažítkou a petržlenovou vňaťou. Lístky pridávajte až nakoniec, lebo varením stráca chuť. Podporuje činnosť obličiek.  Vynikne v omeletách, praženici, dresingoch na šaláty a v smotanových omáčkach. Vhodne dopĺňa čerstvý syr, tvaroh a maslo. Výborne sa hodí aj k duseným rybám a hydine.

          Napríklad aj na tomto kuriatku:

          Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA: A je navarené na niekoľko dní! TEASER

            Kôpor

            Zdroj: Shutterstock‎

            Jemné, voňavé, sladké lístočky ocení váš imunitný systém, lebo obsahujú veľké množstvo éterických olejov, minerálov a vitamínov C a B. Kôpor podporuje trávenie a upokojuje nervy.  Pre kôpor striktne platí: Nevariť! Rozumie si s tvarohom, so syrmi, s kyslou smotanou, jogurtom a s uhorkami. Ochucujte ním ryby, cestoviny, omáčky, nátierky, posúchy a slané koláče.

            Isto si obľúbite bryndzový osúch s kôprom:

            Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne

              Ligurček

              Zdroj: shutterstock.com

              Ligurček

              Sviežou a korenistou vôňou i chuťou trocha pripomína zeler. Listy pridávajte tesne pred dovarením pokrmu. Vhodní partneri: oregano, čierne korenie a kôpor. Skvelá bylinka do polievok, omáčok, jedál z jedného hrnca a čalamád.

              Do polievky ho dáva aj Szidi Tobias:

              Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Skvelý ZERO WASTE tip: Kôrku z PARMEZÁNU už nikdy nevyhodíte

                Majorán

                Zdroj: SHUTTERSTOCK

                Drsnejší príbuzný oregana má silnejšiu arómu, chutí korenisto a trocha trpko. Dobre sa znáša s tymianom, bobkovým listom a borievkami. Uľahčuje trávenie tučných a mastných jedál. Nemal by chýbať v kyslej kapuste, pokrmoch z mletého mäsa a zo strukovín a v zemiakovej polievke. Zjemní syrové jedlá a pečené zemiaky.

                Pridajte ho do týchto fašírok a budete sa zalizovať!

                Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Jahodovo - rebarborová limonáda s mätou: Od Mateja z Penny Coffea

                  Mäta

                  Zdroj: shutterstock

                  Pošúchajte lístoček a rozvinie sa silná mentolová vôňa, preto mätu používajte s mierou. Napraví pokazený žalúdok a zmierni žlčníkové problémy. Znesie prítomnosť šalvie, estragónu, ligurčeka a saturejky. Jeden-dva lístočky pridajte do šalátov, pokrmov z mletého mäsa a rýb, ozdobte nimi nápoje, tvarohové dezerty a zmrzliny.

                  Vyskúšajte ju pridať do rizota podľa nášho šéfkuchára Ľuboša:

                  Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujete

                    Rozmarín

                    Zdroj: Shutterstock

                    Rozmarín

                    Silno aromatická vňať obsahuje rôzne silice, triesloviny, horčiny a flavonoidy. Zlepšuje trávenie tukov, zmierňuje nadúvanie, znižuje krvný tlak. Nekombinujte ho s bobkovým listom. Tuhé lístočky pridajte už na začiatku varenia či pečenia. Vyskúšajte ho do jedál stredomorskej kuchyne aj do tradičných pečených pokrmov z mäsa.

                    Krásne sa vyníma aj na zapekanej cvikli:

                    Bylinkový sprievodca pokračuje na ďalšej strane >>>

                    Video Player is loading.
                    Stream Type LIVE
                    Advertisement
                    Current Time 0:00
                    Duration 0:00
                    Remaining Time 0:00
                    Loaded: 0%
                      • Chapters
                      • descriptions off, selected
                      • subtitles off, selected
                      TEASER Slivkový koláč s bielym makom: Láska na prvé ochutnanie!

                      Oregano

                      Zdroj: Famous

                      Oregano

                      Sladkastá chuť a jemná vôňa je typická pre taliansku kuchyňu. Oregano je bohaté na silice, triesloviny a horčiny. Podporuje chuť do jedla, upokojuje podráždené trávenie i nervy. Výborne sa dopĺňa s paprikou, tymianom, rozmarínom a čili. Znesie iba krátke varenie. Vylepší pizzu, cestoviny, omáčky, pokrmy zo zeleniny, zemiakov a z kapusty, ochutí mäso i strukoviny.

                      Rýchle recepty s oreganom nájdete tu:

                      Dobrá rada na záver: Bylinky posekajte alebo nakrájajte keramickým či plastovým nožom až tesne pred použitím.