FURMANSKÉ HALUŠKY Z MIXÉRA
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Z tradične pripravených halušiek by vraj mali vytŕčať zemiaky a mali by byť mierne sivé z oxidovaných nastrúhaných zemiakov. Ak ich však pripravíte v mixéri, budú rýchlejšie, jemné a bledšie. A nepostrúhate si pre ne prsty.
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 4 veľké múčne alebo staršie zemiaky
- polohrubú múku podľa potreby
- 300 – 500 g bryndze
- klobásu a údený oštiepok
- kyslomliečny nápoj (cmar, acidofilné mlieko, kefír)
- soľ
POSTUP:
- Zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Ak používate mixér, nakrájajte zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujte na husté hrubé pyré.
- Zamiešajte nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Zvyčajne stačí použiť tretinu hmotnosti múky z hmotnosti zemiakov. Na 900 g zemiakov teda treba zhruba 300 g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé.
- Otestuje cesto uvarením jednej halušky vo vriacej, dobre osolenej vode. Ak sa rozpadáva, pridajte ešte múku.
- Cesto pretlačte cez haluškovač, priveďte vodu opäť do varu a varte, kým halušky nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 1-2 minúty. Halušky sceďte, časť haluškovej vody si odložte bokom. Halušky trochu prepláchnite a premiešajte vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochuťte ich soľou a zrieďte odloženou haluškovou vodou.
- Halušky podávajte so strúhaným údeným oštiepkom a krátko opečenými kolieskami klobásy, ak chcete, zapíjajte ich kyslomliečnym nápojom.
Viac receptov z bryndze nájdete na ďalšej strane >>>