objednať časopis
všetky kategórie

Bodaj by sme ju nemali radi, veď bryndza je slovenské zlato. Má neopakovateľnú chuť a v kuchyni s ňou dokážeme čarovať. Napríklad aj takto.

FURMANSKÉ HALUŠKY Z MIXÉRA

Halušky z mixéra.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Z tradične pripravených halušiek by vraj mali vytŕčať zemiaky a mali by byť mierne sivé z oxidovaných nastrúhaných zemiakov. Ak ich však pripravíte v mixéri, budú rýchlejšie, jemné a bledšie. A nepostrúhate si pre ne prsty.

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 veľké múčne alebo staršie zemiaky
  • polohrubú múku podľa potreby
  • 300 – 500 g bryndze
  • klobásu a údený oštiepok
  • kyslomliečny nápoj (cmar, acidofilné mlieko, kefír)
  • soľ
Čítajte viac
Čas najlepšej bryndze sa blíži: Recept na ZEMIAKOVO-BRYNDZOVÉ PLACKY si odložte

POSTUP:

  1. Zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Ak používate mixér, nakrájajte zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujte na husté hrubé pyré.
  2. Zamiešajte nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Zvyčajne stačí použiť tretinu hmotnosti múky z hmotnosti zemiakov. Na 900 g zemiakov teda treba zhruba 300 g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé.
  3. Otestuje cesto uvarením jednej halušky vo vriacej, dobre osolenej vode. Ak sa rozpadáva, pridajte ešte múku.
  4. Cesto pretlačte cez haluškovač, priveďte vodu opäť do varu a varte, kým halušky nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 1-2 minúty. Halušky sceďte, časť haluškovej vody si odložte bokom. Halušky trochu prepláchnite a premiešajte vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochuťte ich soľou a zrieďte odloženou haluškovou vodou.
  5. Halušky podávajte so strúhaným údeným oštiepkom a krátko opečenými kolieskami klobásy, ak chcete, zapíjajte ich kyslomliečnym nápojom.

Viac receptov z bryndze nájdete na ďalšej strane >>>