Ak nikam necestujete, urobte si Grécko doma – vďaka chránenému značeniu sa ako feta predáva naozaj iba feta, takže si ju v našich obchodoch nepomýlite so žiadnou jej napodobneninou.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Pistáciový CHEESECAKE AKO SEN: Recept máme zo známej reštiky! Teaser Zdroj: NMH
Pravá je len jedna
Grécka v Grécku od miestneho pastiera oviec, kôz či oboch druhov dobytka. Syr vyrába z nepasterizovaného mlieka, pričom ho necháva zrieť vo veľmi silnom slanom roztoku podľa dávnej receptúry svojich predkov až dvanásť mesiacov. Je pravda, že čisto ovčia verzia je o niečo výraznejšia ako z kozieho mlieka, respektíve z ich kombinácie, ale keď budete jesť fetu na mieste, kde sa zrodila, bude vám to všetko jedno. Prisaháme.
Zdroj: Shutterstock
Pravá feta je len jedna.
Dajte si ju s chlebom vo voňavom olivovom háji neďaleko farmy alebo si fetu objednajte v najbližšej taverne. Upečenú v alobale spolu s najlepšími paradajkami a paprikami na svete, preliatu poctivým olivovým olejom. A priamo do horúceho balíčka s týmito dobrotami namáčajte čerstvé pečivo.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser Zdroj: NMH
KAM doma s dobrou FETOU, to sme prebrali s Vierou Ložekovou Iliopoulou. Spolumajiteľka Taverny v Bratislave je dvadsať rokov vydatá za Gréka Yannisa, s ktorým otvorili známu reštauráciu a cestovnú kanceláriu. Manželovej kuchyni musela pričuchnúť, hoci by sa jej dvakrát nechcelo, pretože Grék väčšinou nezje iné jedlo ako od svojej mamy. Práve preto ju do tajov gréckej kuchyne zasvätila svokra Androniki.
Choriatiky
Zdroj: Shutterstock
Grécky šalát.
"Grécky šalát bez fety by nebol grécky šalát. „Gréci ňou nikdy nešetria a v žiadnom prípade ju nenahrádzajú iným syrom," hovorí Viera.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Horká uhorka? Jednoduchý trik ju zbaví horkosti TEASER
Bougiordi
Zdroj: Shutterstock
Bougiordi
Túto dobrotu musíte vyskúšať!
Túto dobrotu musíte vyskúšať! "Na panvici alebo v alobale dajte zapiecť nakrájané paradajky, papriku a rozdrvenú fetu. „Všetko predtým dobre polejte olivovým olejom a posypte tymianom alebo oreganom,“ radí Viera.
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.