Reklama

Čerstvá VÍŤAZKA Pečie celé Slovensko robí božské OPERA REZY: Aha, Timi má PARÁDNY RECEPT!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Opera sú úplne prvé rezy, ktoré som v živote upiekla. Bolo to práve na kasting Pečie celé Slovensko, a vďaka nim som postúpila ďalej. Pre vás som ich ešte vylepšila,“ usmieva sa najúspešnejšia pekárka tretej série televíznej šou Tímea.

Pred kastingom presnorila celý internet. „Dočítala som sa, že klasické opera rezy sú z korpusu bez kakaa, ja som však pre vás upiekla poriadne kakaový. A kávový krém som doplnila o karamel. Vyskúšajte, bude vám chutiť!“ odporúča čerstvá víťazka šou Pečie celé Slovensko Tímea Strnalová.

Zdroj: RTVS

Mladá cukrárka Timi.

Tieto rezy sa budú krásne vynímať na vašom sviatočnom stole. Pustite sa do nich!

Opera rezy

ZA PLECH, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Zdroj: Timi Strnalová

Opera rezy podľa Timi chutia ako sen.

Potrebujete:

Na kávový karamel:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 20 g vody
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 6 g instantnej práškovej kávy
  • 165 g kondenzovaného mlieka
  • 2,25 g sódy bikarbóny

Na kakaový jaconde korpus:

  • 28 g hladkej múky
  • 115 g mandľovej múky
  • 19 g kakaa
  • 184 g vajec
  • 137 g kryštálového cukru
  • 115 g bielkov
  • 7g vanilkového extraktu
  • 23 g masla

Na kávový krém:

  • 180 g masla
  • 165 g kávového karamelu
  • 4 g vanilkovej pasty
  • 8 g kávového likéru (kahlúa)

Na čokoládovú ganáš:

  • 130 g smotany na šľahanie
  • 130 g horkej čokolády (54 %)

Na polevu:

  • 142 g bielej čokolády
  • 43 g smotany na šľahanie

POSTUP:

  1. Urobte kávový karamel: Cukor a vodu dajte do rajničky a nechajte skaramelizovať – karamel nemiešajte. Zatiaľ zohrejte smotanu s kávou. Potom k zlatistému karamelu pomalým prúdom prilievajte ešte horúcu šľahačku a za stáleho miešanie priveďte k varu. Povarte asi 1 minútu a pridajte kondenzované mlieko. Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne. Odstavte, pridajte sódu bikarbónu a poriadne premiešajte. Karamel prelejte do plytkej nádoby, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte pri izbovej teplote úplne vychladnúť.
  2. Upečte korpus: Múky a kakao preosejte do misy. Vajcia zmiešajte s 80 g cukru a nad vodným kúpeľom premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom vyšľahajte do lesklej tuhej peny. Pridajte vanilkový extrakt, múku a na strednej rýchlosti šľahajte asi 6 minút. Bielky vyšľahajte do jemnej peny a postupne pridávajte 57 g cukru. Tretinu bielkovej zmesi vmiešajte do žĺtkovej hmoty, jemne premiešajte a pridajte zvyšnú bielkovú zmes. Nakoniec primiešajte rozpustené maslo. Cesto rovnomerne rozotrite do plechu (44 x 33 cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 185 °C 10 až 15 minút. Nechajte dobre vychladnúť. Potom z korpusu vykrojte 3 štvorce, veľké 18 x 18 cm.
  3. Vymiešajte kávový krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte metličkami do vzdušnej peny. Pridajte dobre vychladený karamel, vanilku a vyšľahajte. Nakoniec primiešajte kávový likér.
  4. Urobte ganáš: Smotanu na šľahanie zohrejte na 80 °C a nalejte na čokoládu. Počkajte minútu a premiešajte. Nechajte pri izbovej teplote zatuhnúť aspoň na hodinu.
  5. Pripravte kávový sirup: Do čerstvého espressa pridajte cukor a kávový likér. Premiešajte.
  6. Môžete vrstviť rezy: Spodnú vrstvu korpusu polejte kávovým sirupom, naň rozotrite polovicu kávového krému. Uložte druhý korpus, polejte ho sirupom a rovnomerne rozotrite čokoládovú ganáš. Uložte posledný korpus, pokvapkajte sirupom a rozotrite zvyšný kávový krém. Takto pripravený rez dajte na noc do chladničky.
  7. Pripravte polevu: Smotanu na šľahanie zohrejte na 80 °C a nalejte na čokoládu. Metličkou premiešajte a rovnomerne rozotrite na rezy. Dajte ešte zatuhnúť do chladničky. Opera rezy krájajte teplým nožom.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.