Čerstvá VÍŤAZKA Pečie celé Slovensko robí božské OPERA REZY: Aha, Timi má PARÁDNY RECEPT!
11. 12. 2023, 6:58 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)
„Opera sú úplne prvé rezy, ktoré som v živote upiekla. Bolo to práve na kasting Pečie celé Slovensko, a vďaka nim som postúpila ďalej. Pre vás som ich ešte vylepšila,“ usmieva sa najúspešnejšia pekárka tretej série televíznej šou Tímea.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cj8Mf4boU96/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cmt282-IC0J/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/ClPEOFurwIK/
Galéria k článku
Pred kastingom presnorila celý internet. „Dočítala som sa, že klasické opera rezy sú z korpusu bez kakaa, ja som však pre vás upiekla poriadne kakaový. A kávový krém som doplnila o karamel. Vyskúšajte, bude vám chutiť!“ odporúča čerstvá víťazka šou Pečie celé Slovensko Tímea Strnalová.
Zdroj: RTVS
Mladá cukrárka Timi.
Tieto rezy sa budú krásne vynímať na vašom sviatočnom stole. Pustite sa do nich!
Opera rezy
ZA PLECH, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: Timi Strnalová
Opera rezy podľa Timi chutia ako sen.
Potrebujete:
Na kávový karamel:
- 60 g kryštálového cukru
- 20 g vody
- 150 g smotany na šľahanie
- 6 g instantnej práškovej kávy
- 165 g kondenzovaného mlieka
- 2,25 g sódy bikarbóny
Na kakaový jaconde korpus:
- 28 g hladkej múky
- 115 g mandľovej múky
- 19 g kakaa
- 184 g vajec
- 137 g kryštálového cukru
- 115 g bielkov
- 7g vanilkového extraktu
- 23 g masla
Na kávový krém:
- 180 g masla
- 165 g kávového karamelu
- 4 g vanilkovej pasty
- 8 g kávového likéru (kahlúa)
Na čokoládovú ganáš:
- 130 g smotany na šľahanie
- 130 g horkej čokolády (54 %)
Na polevu:
- 142 g bielej čokolády
- 43 g smotany na šľahanie
POSTUP:
- Urobte kávový karamel: Cukor a vodu dajte do rajničky a nechajte skaramelizovať – karamel nemiešajte. Zatiaľ zohrejte smotanu s kávou. Potom k zlatistému karamelu pomalým prúdom prilievajte ešte horúcu šľahačku a za stáleho miešanie priveďte k varu. Povarte asi 1 minútu a pridajte kondenzované mlieko. Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne. Odstavte, pridajte sódu bikarbónu a poriadne premiešajte. Karamel prelejte do plytkej nádoby, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte pri izbovej teplote úplne vychladnúť.
- Upečte korpus: Múky a kakao preosejte do misy. Vajcia zmiešajte s 80 g cukru a nad vodným kúpeľom premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom vyšľahajte do lesklej tuhej peny. Pridajte vanilkový extrakt, múku a na strednej rýchlosti šľahajte asi 6 minút. Bielky vyšľahajte do jemnej peny a postupne pridávajte 57 g cukru. Tretinu bielkovej zmesi vmiešajte do žĺtkovej hmoty, jemne premiešajte a pridajte zvyšnú bielkovú zmes. Nakoniec primiešajte rozpustené maslo. Cesto rovnomerne rozotrite do plechu (44 x 33 cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 185 °C 10 až 15 minút. Nechajte dobre vychladnúť. Potom z korpusu vykrojte 3 štvorce, veľké 18 x 18 cm.
- Vymiešajte kávový krém: Maslo izbovej teploty vyšľahajte metličkami do vzdušnej peny. Pridajte dobre vychladený karamel, vanilku a vyšľahajte. Nakoniec primiešajte kávový likér.
- Urobte ganáš: Smotanu na šľahanie zohrejte na 80 °C a nalejte na čokoládu. Počkajte minútu a premiešajte. Nechajte pri izbovej teplote zatuhnúť aspoň na hodinu.
- Pripravte kávový sirup: Do čerstvého espressa pridajte cukor a kávový likér. Premiešajte.
- Môžete vrstviť rezy: Spodnú vrstvu korpusu polejte kávovým sirupom, naň rozotrite polovicu kávového krému. Uložte druhý korpus, polejte ho sirupom a rovnomerne rozotrite čokoládovú ganáš. Uložte posledný korpus, pokvapkajte sirupom a rozotrite zvyšný kávový krém. Takto pripravený rez dajte na noc do chladničky.
- Pripravte polevu: Smotanu na šľahanie zohrejte na 80 °C a nalejte na čokoládu. Metličkou premiešajte a rovnomerne rozotrite na rezy. Dajte ešte zatuhnúť do chladničky. Opera rezy krájajte teplým nožom.