BOJUJTE proti nepríjemným návalom v menopauze: Stačí zaradiť TIETO potraviny a stane sa zázrak!
14. 5. 2023, 20:37 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Shutterstock
Zmena stravy v menopauze dokáže takmer úplne potlačiť obťažujúce príznaky, vrátane nočného potenia a návalov horúčavy. Čo treba jesť?

Štúdia výskumníkov z Univerzity Georgea Washingtona v Spojených štátoch na ženách po menopauze ukazuje, že strava zohráva úlohu nielen pri chudnutí, ale pomáha aj v boji proti nepríjemnostiam, ktoré menopauzu sprevádzajú, ako sú návaly horúčavy, osteoporóza alebo depresia, píše portál Zdravie.

Zdroj: Shutterstock
Sója pomáha ženám v menopauze.
Polovica sledovaných žien dodržiavala vegánsku diétu s nízkym obsahom tuku, ktorá zahŕňala aj jednu šálku varenej sóje, asi 90 g, každý deň. Druhá polovica na strave nič nezmenila. Počas 12-týždňového obdobia si ženy zaznamenávali návaly horúčavy, ich frekvenciu aj závažnosť, ako aj ďalšie symptómy prechodu.
Zdroj: Shutterstock.com
Okrem toho ženy často kompenzujú bielkoviny sacharidmi a má neželaný vplyv na hmotnosť.
Zistenia štúdie ukazujú, že v skupine „nízkotučnej vegánskej stravy“ sa mierne až silné návaly horúčavy znížili o 88 % v porovnaní s 34 % v kontrolnej skupine. Na konci sledovaných 12 týždňov už ženy vo vegánskej skupine netrpeli žiadnymi návalmi horúčavy.
Quinoa
Quinoa je bohatá na rastlinné bielkoviny, čo je výhoda pre ženy po menopauze, ktoré často nekonzumujú dostatok bielkovín. Mnohé sa vyhýbajú najmä červenému mäsu. To je však zodpovedné za chradnutie svalov. Okrem toho ženy často kompenzujú bielkoviny sacharidmi a má neželaný vplyv na hmotnosť.
Ovos
Zdroj: Shutterstock
Ďalšia z dobrých potravín pre ženy po menopauze vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny, beta-glukánu. Ten dokáže zabrániť veľkému rastu glykémie po jedle. Metabolické poruchy ako vysoký cholesterol, cukrovka či hyperglykémia súvisia práve s vysokou glykémiou, čiže hladinou cukru v krvi a u žien sa ich výskyt zvyšuje hlavne po menopauze.
Celozrnný chlieb
Zdroj: Laura Witteková
Ilustračné foto
Menopauzu často sprevádzajú vyprázdňovacie problémy, hlavne zápcha. Je to spojené s hormonálnymi zmenami. Preto je dôležité konzumovať vlákninu. Celozrnný chlieb a pečivo sú na ňu bohaté. Ak zameníte biele pečivo za grahamové, budete konzumovať viac vlákniny bez toho, aby ste dramaticky zmenili svoje návyky.
Pistácie
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Sú bohaté na bielkoviny aj na vlákninu. Hrsť orieškov je tiež jednoduchou pochúťkou, pri ktorej nedochádza k priberaniu. Hormonálny pokles je totiž sprevádzaný častejšou chuťou na cukor. No ak chuť po maškrtení uspokojíte pistáciami či mandľami, dostanete do seba navyše dobré rastlinné tuky, čo má pozitívny vplyv na zvlhčenie pokožky, pretože obdobie menopauzy je poznačené jej suchosťou.
Syr
Ženy v premenopauze alebo menopauze majú väčší problém aj s osteoporózou. Syry sú veľmi dobrým zdrojom dobre vstrebateľného vápnika. Odporúča sa jedna porcia syra, asi 30 g denne. Snažte sa jesť rôzne druhy syra.
Vajcia
Zdroj: Shutterstock
Sú jednou z hlavných potravín, ktorú by ste si mali dopriať v menopauze. Je to ľahko pripraviteľné jedlo bohaté na bielkoviny a sú skvelé na raňajky, pretože dobre zasýtia po celý deň, čo obmedzí prípadné maškrtenie. Okrem toho vaječný žĺtok poskytuje vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre fixáciu vápnika v kostiach.
Vodný melón
Zdroj: Shutterstock
Vodný melón je veľmi bohatý na vodu, má nízky obsah kalórií a nízky obsah cukru. Takže okrem toho, že je nízkokalorický, prispieva k hydratácii. A čím väčšia hydratácia, tým menšie riziko návalov tepla. Hydratácia totiž ovplyvňuje krvný obeh.
Tučné ryby
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ryby sú zaujímavé v období menopauzy pre prísun omega-3 mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre kardiovaskulárnu prevenciu a dobrú funkciu mozgu. Sú zaujímavé aj pre hormonálnu reguláciu hormónu pohody. V menopauze skutočne môže dôjsť k "mikrodepresiám" v dôsledku vašej fyzickej premeny. A omega-3 kaseliny majú posilňujúci účinok na nervy a duševnú pohodu.
Čítajte viac z Dobrého jedla: