Reklama

Viete posúdiť, či sú plesnivé SYRY v poriadku?

d

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Plesňové syry patria medzi vyhľadávané lahôdky. Ušľachtilé plesne spolu s tajomstvom výrobného postupu im dodávajú exkluzívnu a nezameniteľnú chuť. Plesne, ktoré sa pridávajú do syrov, nie sú zdraviu škodlivé, ak na ne nie ste alergické.

Pleseň zvonka
Kvalitný syr spoznáte aj podľa vône. Syry camembertového typu s bielou plesňou na povrchu majú príjemnú šampiňónovú arómu, z prezretých cítiť štipľavú čpavkovú vôňu. Po stlačení palcom by mali byť mierne pružné. Keď sa palec do syra zaborí, je prezretý.

Pleseň na povrchu syrov musí byť snehobiela, na dotyk zamatová a rovnomerne prerastená po celom povrchu bochníčka. Keď sa začnú tvoriť svetlohnedé plôšky, syr zrejme dlho stál v teple alebo je prezretý. Pokojne ho môžete zjesť, ale sklame vás vôňou aj chuťou a vnútri môže byť príliš roztečený.

Pleseň vnútri
Syry rokfortového typu sú vnútri prerastené modrou alebo zelenou plesňou. Vnútro by malo byť pevné až mierne krémovité, nie tvarohovité či dokonca polotekuté. Povrch syra nesmie byť zelený či dokonca čierny, bol by to varovný signál, že syr napadli škodlivé divoké plesne a po zjedení môže vyvolať tráviace alebo črevné problémy.

Zdroj: Shutterstock

Nenechávajte ho v chladničke pridlho.

Pleseň vnútri musí byť rovnomerne prerastená až po okraje, žilkovanie, čiže plesňové chodbičky, má byť pravidelné. Keď splývajú dohromady a pleseň je sústredená najmä v strede, syr je prezretý. Výnimkou sú syry typu niva, kde sa pleseň väčšmi sústreďuje v strede.

Skryté riziko
Pri nesprávnom skladovaní, v dôsledku nedostatočnej hygieny alebo po záručnej lehote sa v syroch zvyčajne premnožia divoké plesne a začnú produkovať nebezpečné jedy mykotoxíny, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Poškodzujú pečeň a obličky, znižujú obranyschopnosť, narúšajú hormonálnu rovnováhu, podľa niektorých výskumov môžu dokonca vyvolať nádorové bujnenie, prípadne poškodiť plod počas tehotenstva.

Zdroj: Shutterstock

Pleseň na povrchu syrov musí byť snehobiela, na dotyk zamatová a rovnomerne prerastená po celom povrchu bochníčka.

Viete, že...
... stogramové koliesko camembertu alebo hermelínu obsahuje približne 400 mg vápnika? Odporúčaná denná dávka je 800 až 1 200 mg.

5 rád do kuchyne
* Na balených plesňových syroch si všímajte dátum spotreby. Nekupujte veľa naraz, vždy si premyslite, či všetky stihnete zjesť pred koncom záručnej lehoty.
* Plesňové syry skladujte v chladničke pri teplote 4 až 8 stupňov Celzia v pôvodnom obale.   
* Nikdy nejedzte zožltnutý syr so zatuchnutou arómou alebo s nepríjemným zápachom.
* Keď kúpite syr s povrchovou plesňou, ktorý nie je dosť zrelý, nechajte ho dozrieť v chladnejšej miestnosti, ale nie v chladničke.
* Zo všetkých plesňových syrov môžete pripraviť výborné nátierky. Syry s bielou plesňou sa dajú vysmážať, grilovať aj nakladať do bylinkového nálevu.