Reklama

BANÁN NA RAŇAJKY nebude nudný: Dajte ho do lievancov, chlebíka i sušienok!

Banánový chlebík.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vďačné ovocie, ktoré zasýti, dodá potrebné minerálne látky, vitamíny i energiu. Do lievancov, mafinov, chlebíka i sušienok ho môžete využiť aj keď je už dobre zrelý.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božská pochúťka OD STARKEJ: PARENÉ BUCHTY OPEČENÉ na masti!

    Banánovo-orieškový chlebík

    1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 3 zrelé banány
    • 100 ml oleja
    • 120 g trstinového cukru
    • 2 vajcia
    • 200 g hladkej múky (špaldovej)
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 1 lyžička mletej škorice
    • za dve hrste lieskových orieškov (nasekaných)
    • maslo na vymastenie formy

    POSTUP:

    1. Banány roztlačte vidličkou na jemno. Olej vyšľahajte s cukrom a vajcami. V druhej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Potom ich primiešajte k vaječnej zmesi, pridajte banány a orechy (tie môžete pred tým na sucho opiecť v panvici).
    2. Vymiešané cesto prelejte do vymastenej formy na chlebíček, posypte ešte orechmi, ak chcete, a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 60 minút. Vychladnutý chlebíček vyklopte z formy, nechajte vychladnúť a nakrájajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely Pociskovej

      Banánové lievance

      4 porcie, príprava 10 minút, opekanie 15 minút

      POTREBUJETE:

      • 4 zrelšie banány + na ozdobenie
      • 100 ml mlieka
      • 2 vajcia
      • 120 g polohrubej múky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • olej
      • orechy, kokos, javorový sirup alebo ovocný džem na podávanie

      POSTUP:

      1. Banány rozmixujte s mliekom a vajcami. Do zmesi pridajte múku s kypriacim práškom a dobre premiešajte. 
      2. Do zohriatej panvice nalejte malé množstvo oleja, na ktorom z oboch strán pri strednom ohni opekajte lievance dozlatista. Hotové ich potrite džemom alebo polejte javorovým sirupom. Podávajte s kolieskami banána a orechmi, alebo kokosom.

      Dobrý tip: Namiesto jedného banána môžete do cesta nastrúhať veľké jablko.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Banánovo-zázvorové lievance

        Banánové sušienky

        20 kusov, príprava 10 minút, pečenie 15 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Banánové sušienky

        POTREBUJETE:

        • 2 väčšie banány
        • 1 a pol 5 hrnčeka ovsených vločiek
        • 1 lyžica strúhaného kokosu
        • trocha mletej škorice alebo 1 balíček škoricového cukru

        POSTUP:

        1. Banány nakrájajte a v miske roztlačte vidličkou. Primiešajte vločky (môžete ich na hrubo rozmixovať), kokos a škoricu, prípadne škoricový cukor
        2. Z hmoty tvarujte guľky, položte na plech vyložený papierom na pečenie a dlaňou alebo lyžicou mierne sploštite na hrubšie placky.
        3. Pečte asi 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Vychladnuté sušienky môžete uskladniť niekoľko dní najlepšie v uzatvárateľnej nádobe, aby nenasali vlhkosť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nezabudnuteľné VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Tieto piekla mama každý rok!

          Banánové mafiny

          8 kusov,

          Zdroj: Shutterstock

          Banánové mafiny.

          POTREBUJETE:

          • 600 g banánov
          • 150 ml mlieka
          • 2 lyžice olivového oleja
          • 120 g hnedého cukru
          • 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
          • 1 balíček kypriaceho prášku
          • 2 vajcia

          POSTUP:

          1. Olúpané banány vidličkou roztlačte, prilejte mlieko a olivový olej. Pridajte hnedý cukor, múku zmiešanú s kypriacim práškom, rozšľahané vajcia a spolu premiešajte.
          2. Zmes naplňte do košíčkov na mafiny a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút.

          Podľa Dobrého jedla si pripravte tiež aj tieto sladké pochúťky: