BANÁN NA RAŇAJKY nebude nudný: Dajte ho do lievancov, chlebíka i sušienok!
11. 3. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Vďačné ovocie, ktoré zasýti, dodá potrebné minerálne látky, vitamíny i energiu. Do lievancov, mafinov, chlebíka i sušienok ho môžete využiť aj keď je už dobre zrelý.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku

Banánovo-orieškový chlebík
1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
POTREBUJETE:
- 3 zrelé banány
- 100 ml oleja
- 120 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky (špaldovej)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletej škorice
- za dve hrste lieskových orieškov (nasekaných)
- maslo na vymastenie formy
POSTUP:
- Banány roztlačte vidličkou na jemno. Olej vyšľahajte s cukrom a vajcami. V druhej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Potom ich primiešajte k vaječnej zmesi, pridajte banány a orechy (tie môžete pred tým na sucho opiecť v panvici).
- Vymiešané cesto prelejte do vymastenej formy na chlebíček, posypte ešte orechmi, ak chcete, a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 60 minút. Vychladnutý chlebíček vyklopte z formy, nechajte vychladnúť a nakrájajte.

Banánové lievance
4 porcie, príprava 10 minút, opekanie 15 minút
POTREBUJETE:
- 4 zrelšie banány + na ozdobenie
- 100 ml mlieka
- 2 vajcia
- 120 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- olej
- orechy, kokos, javorový sirup alebo ovocný džem na podávanie
POSTUP:
- Banány rozmixujte s mliekom a vajcami. Do zmesi pridajte múku s kypriacim práškom a dobre premiešajte.
- Do zohriatej panvice nalejte malé množstvo oleja, na ktorom z oboch strán pri strednom ohni opekajte lievance dozlatista. Hotové ich potrite džemom alebo polejte javorovým sirupom. Podávajte s kolieskami banána a orechmi, alebo kokosom.
Dobrý tip: Namiesto jedného banána môžete do cesta nastrúhať veľké jablko.

Banánové sušienky
20 kusov, príprava 10 minút, pečenie 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Banánové sušienky
POTREBUJETE:
- 2 väčšie banány
- 1 a pol 5 hrnčeka ovsených vločiek
- 1 lyžica strúhaného kokosu
- trocha mletej škorice alebo 1 balíček škoricového cukru
POSTUP:
- Banány nakrájajte a v miske roztlačte vidličkou. Primiešajte vločky (môžete ich na hrubo rozmixovať), kokos a škoricu, prípadne škoricový cukor
- Z hmoty tvarujte guľky, položte na plech vyložený papierom na pečenie a dlaňou alebo lyžicou mierne sploštite na hrubšie placky.
- Pečte asi 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Vychladnuté sušienky môžete uskladniť niekoľko dní najlepšie v uzatvárateľnej nádobe, aby nenasali vlhkosť.

Banánové mafiny
8 kusov,
Zdroj: Shutterstock
Banánové mafiny.
POTREBUJETE:
- 600 g banánov
- 150 ml mlieka
- 2 lyžice olivového oleja
- 120 g hnedého cukru
- 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 vajcia
POSTUP:
- Olúpané banány vidličkou roztlačte, prilejte mlieko a olivový olej. Pridajte hnedý cukor, múku zmiešanú s kypriacim práškom, rozšľahané vajcia a spolu premiešajte.
- Zmes naplňte do košíčkov na mafiny a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút.
Podľa Dobrého jedla si pripravte tiež aj tieto sladké pochúťky: