Reklama

Babkina ZAPRAŽENÁ POLIEVKA: Roman Juraško má SUPER RECEPT!

Roman Juraško

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

"Keď som bol chorý, stará mama za niekoľko minút vyčarovala „chorú“ dedinskú polievku, ktorá zahriala moju detskú dušu. Bola hotová rýchlo, bez špeciálnych ingrediencií, múka a ryža sa v špajze vždy našli," hovorí obľúbený moderátor. Určite ju tiež vyskúšajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračná polievka PROTI JESENNÝM BACILOM: Uvarte si ju podľa odborníčky!
    Zdroj: NMH

    Roman Juraško si ako malý chlapec zamiloval (ne)obyčajnú zapraženú polievku. Spájajú sa mu s ňou spomienky na krásne časy strávené u starých rodičov.

    "Som panelákové dieťa z Liptovského Mikuláša, preto mi boli chvíle, ktoré som prešantil v dome v neďalekých Smrečanoch, vždy vzácne. Keď som bol chorý, stará mama za niekoľko minút vyčarovala „chorú“ dedinskú polievku, ktorá zahriala moju detskú dušu. Bola hotová rýchlo, bez špeciálnych ingrediencií, múka a ryža sa v špajze vždy našli."

    "Zajedal som ju bielym rožkom. Dodnes mi ju varieva moja mama a zvládnem ju pripraviť dokonca sám. A možno na nej vyrastie aj naša dcérka Izabelka..." prezradil Dobrému jedlu a venoval overený rodinný recept.

    Zapražená polievka

    Zdroj: Blanka Nemčeková/Laura Witteková

    Toto je chorá polievka, ktorú miluje Roman Juraško už od detstva. Varila mu ju jeho babička.

    2 PORCIE, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 lyžica masla
    • 1-2 lyžice hladkej múky
    • 500 ml studenej vody
    • 1 lyžička drvenej rasce
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice ryže
    • soľ
    • rožok ako príloha a petržlenová vňať na ozdobu

    POSTUP:

    1. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte do zlatista.
    2. Zápražku zalejte studenou vodou a dobre rozmiešajte do hladka. Pridajte rascu, nadrobno nakrájaný cesnak a prepláchnutú ryžu. Varte, kým ryža nebude mäkká. Polievku môžete na tanieri posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, osoľte podľa chuti a podávajte s rožkom. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.