Babkina ZAPRAŽENÁ POLIEVKA: Roman Juraško má SUPER RECEPT!
30. 11. 2023, 6:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo
"Keď som bol chorý, stará mama za niekoľko minút vyčarovala „chorú“ dedinskú polievku, ktorá zahriala moju detskú dušu. Bola hotová rýchlo, bez špeciálnych ingrediencií, múka a ryža sa v špajze vždy našli," hovorí obľúbený moderátor. Určite ju tiež vyskúšajte!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CmMmHMurkub/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqPgqwptp5y/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CuPwxjWLApb/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Roman Juraško si ako malý chlapec zamiloval (ne)obyčajnú zapraženú polievku. Spájajú sa mu s ňou spomienky na krásne časy strávené u starých rodičov.
"Som panelákové dieťa z Liptovského Mikuláša, preto mi boli chvíle, ktoré som prešantil v dome v neďalekých Smrečanoch, vždy vzácne. Keď som bol chorý, stará mama za niekoľko minút vyčarovala „chorú“ dedinskú polievku, ktorá zahriala moju detskú dušu. Bola hotová rýchlo, bez špeciálnych ingrediencií, múka a ryža sa v špajze vždy našli."
"Zajedal som ju bielym rožkom. Dodnes mi ju varieva moja mama a zvládnem ju pripraviť dokonca sám. A možno na nej vyrastie aj naša dcérka Izabelka..." prezradil Dobrému jedlu a venoval overený rodinný recept.
Zapražená polievka
Zdroj: Blanka Nemčeková/Laura Witteková
Toto je chorá polievka, ktorú miluje Roman Juraško už od detstva. Varila mu ju jeho babička.
2 PORCIE, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica masla
- 1-2 lyžice hladkej múky
- 500 ml studenej vody
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice ryže
- soľ
- rožok ako príloha a petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP:
- V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte do zlatista.
- Zápražku zalejte studenou vodou a dobre rozmiešajte do hladka. Pridajte rascu, nadrobno nakrájaný cesnak a prepláchnutú ryžu. Varte, kým ryža nebude mäkká. Polievku môžete na tanieri posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, osoľte podľa chuti a podávajte s rožkom. Dobrú chuť!