BABIČKINA POLIEVKA s pečeňovými haluškami: Uvarte ju podľa herečky Szidi Tobias
3. 12. 2023, 6:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Július Dúbravay
„Čakala nás na krásne prestretom stole v obrovskej porcelánovej mise, uvarená z kuracích drobov, domácej zeleniny. A babička do nej zarobila fantastickú pečeňovú plnku,“ spomína Szidi.
Zdroj: Dasa Simekova
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„V našej rodine varí každý. Ja som sa začala učiť až v dospelosti, cez telefón, lebo mamička s babičkou ma v detstve strávenom vo Veľkom Horeši vyháňali z kuchyne. Neskôr som zistila, že varím najmä podľa čuchu, intuitívne, a že v kuchyni zaváži, čo máte v krvi. Najväčším vyznamenaním pre mňa bolo, keď sa mi vydarilo jedlo aspoň sčasti také dobré ako mojim učiteľkám. Ale tvarohový béleš (kysnutý závin) v živote neupečiem ako ony. Babka vyvaľkala tenučké cesto a poriadne ho naplnila domácim tvarohom. Mali sme ho dosť – dedko choval kravy... bože, bol to výnimočný koláč," zaspomínala si charizmatická herečka.
Teraz uvarte jej fantastickú zdedenú polievku.
Kuracia polievka s pečeňovými haluškami
Zdroj: Shutterstock
Szidi Tobias nedá dopustiť na polievku, ktorú jej babička varila vo Veľkom Horeši.
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY
Potrebujete:
- kuracie droby (veľa)
- miešaná koreňová zelenina (veľa)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- celé nové korenie, celé čierne korenie
- ligurček a petržlenová vňať (na ozdobu)
- soľ
Na pečeňové halušky:
- 200 g kuracích pečení
- 1 malá cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- strúhanka
- soľ, mleté čierne korenie

Zdroj: NMH
POSTUP:
Zdroj: Archív Szidi Tobias
Szidi je najmenšia.
- Umyté droby v hrnci zalejte studenou vodou, pridajte očistenú zeleninu, cibuľu so šupou, cesnak, guľôčky korenia a vetvičku ligurčeka. Osoľte a varte na miernom ohni dve-tri hodiny. Potom polievku preceďte.
- Urobte pečeňové halušky: Kuraciu pečeň najemno pomeľte s očistenou cibuľou a cesnakom. Pridajte vajce, soľ, korenie podľa chuti a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Postupne vmiešavajte strúhanku. Hustejšie cesto dajte na lopárik a nožom z neho odkrajujte halušky do vriacej osolenej vody. Varte 8-10 minút.
- Horúcu polievku podávajte s nakrájanou zeleninou a so scedenými haluškami, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.