Reklama

BABIČKINA POLIEVKA s pečeňovými haluškami: Uvarte ju podľa herečky Szidi Tobias

Herečka Szidi Tobias je aj vynikajúca kuchárka.

Zdroj: Július Dúbravay

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Čakala nás na krásne prestretom stole v obrovskej porcelánovej mise, uvarená z kuracích drobov, domácej zeleniny. A babička do nej zarobila fantastickú pečeňovú plnku,“ spomína Szidi.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Perfektné VIANOČNÉ MENU Katky Brychtovej: Blesková kapustnica, ryba so šalátom aj keksíky!
    Zdroj: NMH

    „V našej rodine varí každý. Ja som sa začala učiť až v dospelosti, cez telefón, lebo mamička s babičkou ma v detstve strávenom vo Veľkom Horeši vyháňali z kuchyne. Neskôr som zistila, že varím najmä podľa čuchu, intuitívne, a že v kuchyni zaváži, čo máte v krvi. Najväčším vyznamenaním pre mňa bolo, keď sa mi vydarilo jedlo aspoň sčasti také dobré ako mojim učiteľkám. Ale tvarohový béleš (kysnutý závin) v živote neupečiem ako ony. Babka vyvaľkala tenučké cesto a poriadne ho naplnila domácim tvarohom. Mali sme ho dosť – dedko choval kravy... bože, bol to výnimočný koláč," zaspomínala si charizmatická herečka.

    Teraz uvarte jej fantastickú zdedenú polievku.

    Kuracia polievka s pečeňovými haluškami

    Zdroj: Shutterstock

    Szidi Tobias nedá dopustiť na polievku, ktorú jej babička varila vo Veľkom Horeši.

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

    Potrebujete:

    • kuracie droby (veľa)
    • miešaná koreňová zelenina (veľa)
    • 1 cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • celé nové korenie, celé čierne korenie
    • ligurček a petržlenová vňať (na ozdobu)
    • soľ

    Na pečeňové halušky:

    • 200 g kuracích pečení
    • 1 malá cibuľka
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 vajce
    • petržlenová vňať
    • strúhanka
    • soľ, mleté čierne korenie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      Zdroj: Archív Szidi Tobias

      Szidi je najmenšia.

      1. Umyté droby v hrnci zalejte studenou vodou, pridajte očistenú zeleninu, cibuľu so šupou, cesnak, guľôčky korenia a vetvičku ligurčeka. Osoľte a varte na miernom ohni dve-tri hodiny. Potom polievku preceďte.
      2. Urobte pečeňové halušky: Kuraciu pečeň najemno pomeľte s očistenou cibuľou a cesnakom. Pridajte vajce, soľ, korenie podľa chuti a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Postupne vmiešavajte strúhanku. Hustejšie cesto dajte na lopárik a nožom z neho odkrajujte halušky do vriacej osolenej vody. Varte 8-10 minút.
      3. Horúcu polievku podávajte s nakrájanou zeleninou a so scedenými haluškami, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.