Aj keď v obchodoch nájdete v ponuke rôzne bylinky, tým z domácej záhrady sa vyrovnajú len ťažko. Na varenie v chladných dňoch si môžete bylinky vysušiť, ale výborným riešením je aj zamrazenie, no to je ideálne pri druhoch, ktoré sa nedajú dobre sušiť, pretože pri tom strácajú farbu a arómu. Je to napríklad bazalka, estragón, pažítka, koriander, petržlenová vňať či kôpor, o čom napísal o tom aj portál záhradkár.sk.
Bylinky môžete mraziť vo formičkách na ľad, nasekané vo vrecúškach či v dózičkách. Pripraviť sa dajú mrazené kocky so zmesou byliniek, ktoré počas varenia pridáte do pripravovaného pokrmu.
Zdroj: Shutterstock
Spôsoby mrazenia:
- Zásobníky na ľad do polovice naplňte nasekanými bylinkami a zalejte vodou alebo olivovým olejom. Zmrazte a bylinkové kocky preložte do igelitových vrecúšok. V mrazničke vydržia až tri mesiace. Takéto zmrazené kocky môžete pridať do polievky, k dusenému mäsu aj do vývaru.
- Celé výhonky, napríklad ligurčeka, petržlenovej vňate, tymianu, rozmarínu, môžete zmrazovať na tácke a až potom ich dať do vrecúšok, z ktorých vytlačíte vzduch a uzavriete ich.
- Bylinky môžete mraziť aj nasucho. Stačí ich očistiť, nasekať a vložiť do špeciálneho vrecka alebo nádoby na mrazenie.
A aké dobroty sa dajú dochutiť bylinkami? Inšpirujte sa v galérii TU!
Čítajte viac z Dobrého jedla: