Reklama

Ako zachovať prenikavú arómu byliniek? Zamrazte ich!

Kyselkavé maliny, sladké orechy a neodolateľný syr je naozaj fantastická kombinácia. A k tomu ešte rozmarín… Vyskúšajte!

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Na varenie v chladnejších dňoch si môžte bylinky aj nasušiť, ale skvelým spôsobom na udržanie ich arómy a chuti je aj mrazenie. Prinášame vám tipy, ako nato!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Osviežujúci domáci ľadový čaj s cukrovým MELÓNOM a bylinkami

     Aj keď v obchodoch nájdete v ponuke rôzne bylinky, tým z domácej záhrady sa vyrovnajú len ťažko. Na varenie v chladných dňoch si môžete bylinky vysušiť, ale výborným riešením je aj zamrazenie, no to je ideálne pri druhoch, ktoré sa nedajú dobre sušiť, pretože pri tom strácajú farbu a arómu. Je to napríklad bazalka, estragón, pažítka, koriander, petržlenová vňať či kôpor, o čom napísal o tom aj portál záhradkár.sk.

    Zdroj: Shutterstock

    Bylinky môžete mraziť vo formičkách na ľad, nasekané vo vrecúškach či v dózičkách. Pripraviť sa dajú mrazené kocky so zmesou byliniek, ktoré počas varenia pridáte do pripravovaného pokrmu.

    Spôsoby mrazenia:

    • Zásobníky na ľad do polovice naplňte nasekanými bylinkami a zalejte vodou alebo olivovým olejom. Zmrazte a bylinkové kocky preložte do igelitových vrecúšok. V mrazničke vydržia až tri mesiace. Takéto zmrazené kocky môžete pridať do polievky, k dusenému mäsu aj do vývaru.
    • Celé výhonky, napríklad ligurčeka, petržlenovej vňate, tymianu, rozmarínu, môžete zmrazovať na tácke a až potom ich dať do vrecúšok, z ktorých vytlačíte vzduch a uzavriete ich.
    • Bylinky môžete mraziť aj nasucho. Stačí ich očistiť, nasekať a vložiť do špeciálneho vrecka alebo nádoby na mrazenie.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: