Reklama

Ako vyčistiť pripálený hrniec? 6 overených trikov ho zachráni!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 €: Šošovicový dhal s ryžou a zeleninovým šalátom

    4. Kola ako tajná zbraň

    Možno vás to prekvapí, ale obyčajná kola dokáže pomôcť s odstránením pripálenín. Stačí do hrnca naliať pohár koly, nechať pôsobiť aspoň hodinu a potom jemne vydrhnúť. Kyseliny v tomto nápoji pomôžu uvoľniť pripálenú vrstvu a hrniec bude vyzerať ako nový.

    Kolový nápoj je šikovným čističom do domácnosti.

    Zdroj: Shutterstock

    Kolový nápoj je šikovným čističom do domácnosti.

    5. Prášok do pečiva ako jemná alternatíva

    Ak máte citlivejší povrch hrnca, použite prášok do pečiva. Nasypte balíček prášku do pečiva do hrnca, zalejte horúcou vodou a nechajte pôsobiť 30 minút. Potom hrniec jednoducho umyte hubkou a nečistoty pôjdu dolu bez škrabania.

    6. Tableta do umývačky riadu na extra silné pripáleniny

    Ak nič nepomáha, vyskúšajte tabletu do umývačky riadu. Stačí ju vložiť do hrnca, zaliať horúcou vodou a nechať rozpustiť. Po 30 minútach by mala pripálenina zmäknúť a ľahko sa zotrieť. Tento trik je účinný najmä na nerezové a smaltované hrnce.

    Prevencia: Ako predísť pripáleninám?

    • Vždy používajte správnu teplotu pri varení – príliš vysoký plameň môže rýchlo spôsobiť pripálenie.

    • Pravidelne premiešavajte jedlo, najmä pri hustých omáčkach a kašiach.

    • Po použití hrniec ihneď opláchnite a nenechávajte v ňom zvyšky jedla dlhšie, ako je potrebné.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.
    Reklama