Reklama

Ako vyčistiť kuchynský DREZ hygienicky a šetrne? Toto platí na ten váš!

Kuchynský drez

Zdroj: shutterstock

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Udržiavanie kuchynského drezu čistého je nevyhnutné pre hygienu a estetiku kuchyne. Každý typ drezu vyžaduje špecifický prístup, aby sa dosiahli optimálne výsledky bez poškodenia povrchu. Máme pre vás odporúčania pre čistenie a dezinfekciu rôznych typov kuchynských drezov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nemíňajte zbytočne: ŠTÝLOVÁ KUCHYŇA aj s malým rozpočtom
    Anketa

    Aký drez máte vo svojej kuchyni?

    • Nerezový38%
    • Keramický15%
    • Granitový42%
    • Iný3%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Granitové drezy

    Granitové drezy sú odolné a elegantné, no vyžadujú pravidelnú údržbu, aby zostali v dobrom stave. Použite jemný čistiaci prostriedok a mäkkú špongiu na čistenie povrchu. Dôkladne opláchnite teplou vodou. Na odstránenie minerálnych usadenín môžete použiť pastu z jedlej sódy. Pre ochranu a lesk naneste na suchú handričku minerálny olej a jemne pretrite celý drez.

    Na dezinfekciu sa odporúča špeciálny prostriedok určený na granit, ale môžete použiť aj 70% izopropylalkohol, ktorý nepoškodzuje granitový povrch a je efektívny na odstránenie baktérií. Nastriekajte ho na povrch, nechajte pôsobiť 5 minút a potom opláchnite vodou. V žiadnom prípade nepoužívajte bielidlo, pretože môže časom oslabiť povrch drezu a zmeniť jeho farbu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kuchyňa podľa feng šuej: Triky, ako sa v nej cítiť lepšie

      Keramické drezy

      Keramické drezy sú krásne a odolné, no môžu sa na nich objaviť škrabance a škvrny. Použite jemný čistiaci prostriedok alebo jedlú sódu a mäkkú špongiu na jemné vyčistenie povrchu. Vyhnite sa abrazívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli poškodiť glazúru. Na odstránenie odolných škvŕn môžete použiť biely ocot. Nastriekajte ho na povrch, nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom opláchnite teplou vodou.

      Na dezinfekciu môžete občasne použiť roztok bielidla (1 čajová lyžička bielidla na 1 liter vody). Naneste ho na povrch, nechajte pôsobiť 5 minút a potom dôkladne opláchnite.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Potravinové mole v kuchyni: Ako sa ich nadobro zbaviť?

        Nerezové drezy

        Nerezové drezy sú odolné a štýlové, no môžu byť náchylné na škrabance a škvrny. Na ich čistenie použite jemný čistiaci prostriedok alebo jedlú sódu zmiešanú s vodou. Jemne vydrhnite povrch mäkkou špongiou alebo handričkou, aby ste odstránili nečistoty. Na odstránenie škvŕn od vodného kameňa použite biely ocot, ktorý nastriekajte na povrch a utrite suchou handričkou. Pre extra lesk naneste na suchú handričku trochu olivového oleja a jemne pretrite celý drez.

        Na dezinfekciu nerezového drezu môžete použiť izopropylalkohol - rýchlo schne a nepoškodzuje povrch. Na dezinfekciu občas môžete použiť aj roztok bielidla (1 čajová lyžička bielidla na 1 liter vody), ale nepoužívajte ho príliš často, pretože môže spôsobiť koróziu. Nastriekajte roztok na drez, nechajte pôsobiť 5 minút a potom dôkladne opláchnite vodou.

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.