Ako sa schladiť? Spravte si DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ či PUNČ: Máme skvelé RECEPTY
10. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Archív Dobrého jedla
Osviežujúce nápoje vám pomôžu zvládnuť aj tie najpekelnejšie horúčavy. Užite si chuťové zážitky a zaháňajte teplo s našimi skvelými receptami na ovocné punče alebo ľadový čaj!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva
MELÓNOVÝ PUNČ S UHORKOU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Vychladené letné drinky príjemne osviežia.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY, MARINOVANIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 melón Piel de Sapo, prípadne Galia
- 1 viazanička čerstvej mäty
- 400 ml džinu (alebo tequily)
- 1 šalátová uhorka
- 1 limeta
- 3 lyžice agávového sirupu
- ľadová drť
- 1,5 l sýtenej vody
POSTUP:
- Melón rozrežte na polovicu. Odstráňte jadierka a z jednej polovice nakrájajte kocky, alebo špeciálnou lyžičkou vyrežte guľôčky. Vložte ich do servírovacej nádoby, pridajte opláchnutú mätu, zalejte džinom a odložte do chladu na 2 hodiny.
- Polovicu uhorky olúpte a lyžičkou vydlabte zo stredu jadierka. Rozmixujte spolu s dužinou zo zvyšnej časti melóna. Pyré dôkladne prepasírujte a šťavu prilejte do misy s džinom. Pridajte šťavu z limety a agávový sirup. Všetko spolu dôkladne premiešajte a nechajte v chlade marinovať asi 30 minút. Nakoniec pridajte ľadovú drť, zalejte vychladenou vodou a ozdobte tenkými plátkami zvyšnej uhorky.

ĽADOVÝ ČAJ Z ČERVENÝCH RÍBEZLÍ
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Vychladené letné drinky príjemne osviežia.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg červených ríbezlí
- 2 litre vody
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 vrecúško čierneho čaju
- 1 pomaranč
- kocky ľadu
- vetvička mäty
POSTUP:
- Ríbezle opláchnite studenou vodou a odstopkujte. Pár neodstopkovaných kusov odložte na ozdobenie. Ríbezle dajte variť do 2 l vody. Prisypte cukor, priveďte do varu a vložte čajové vrecúško. Varte asi 1 minútu a premiešavajte. Odstavte a po 2 minútach čajové vrecko vyberte. Odvar nechajte vychladnúť a potom ho prepasírujte cez jemné sitko, aby ste oddelili zrniečka a šupky. Odložte ho do chladničky na 2 hodiny.
- Čaj ochuťte šťavou z polovice pomaranča, druhú polovicu nakrájajte na mesiačiky a dajte do čaju. Pridajte ľad, väčšinu odložených neodstopkovaných ríbezlí a vetvičku mäty. Nalejte do pohárov a ozdobte ich zvyšnými strapcami ríbezlí.

NEKTÁRINKOVÝ PUNČ S MALINAMI
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Vychladené letné drinky príjemne osviežia.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 8 zrelých nektáriniek
- 200 g čerstvých malín
- kocky ľadu
- 200 ml bazového sirupu
- 1,6 l sýtenej vody
POSTUP:
- Nektárinky sparte v horúcej vode a olúpte. Vyberte kôstky a pokrájajte. Po hrstiach ich pridávajte do misy a rukou dobre stlačte, aby sa z nektáriniek uvoľnilo čo najviac šťavy.
- Maliny opláchnite a niekoľko ich roztlačte vidličkou. Zvyšok celých malín dajte do misy k nektárinkám. Zasypte ľadom, zalejte bazovým sirupom a ľadovou sýtenou vodou. Punč nakoniec zľahka premiešajte a môžete podávať.

MARAKUJOVÝ PUNČ S CITRÓNOVOU TRÁVOU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Vychladené letné drinky príjemne osviežia.
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY
Potrebujete:
- 1 l vody
- 30 g citrónovej trávy
- 10 marakují
- 4 lyžice trstinového cukru
- 400 ml tmavého rumu
- 2 limety
- 500 ml sýtenej vody
- kocky ľadu
POSTUP:
- V hrnci priveďte do varu vodu, odstavte a vložte opláchnutú citrónovú trávu. Nechajte ju asi 5 minút lúhovať. Potom ju z vody vyberte a odvar nechajte dobre vychladiť.
- Medzitým pripravte do väčšej sklenenej nádoby ostatné ingrediencie. Vydlabte dužinu z marakují, zasypte ju cukrom, zalejte rumom a šťavou z limety. Premiešajte a nechajte marinovať v chladničke 2 hodiny.
- Dokonale vychladeným odvarom z citrónovej trávy zalejte marakujovú zmes, pridajte kocky ľadu a na záver zalejte ľadovou perlivou vodou a prisypte kocky ľadu.
Čítajte viac z Dobrého jedla: