Reklama

Ako sa schladiť? Spravte si DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ či PUNČ: Máme skvelé RECEPTY

Vychladené letné drinky príjemne osviežia.

Zdroj: Archív Dobrého jedla

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Osviežujúce nápoje vám pomôžu zvládnuť aj tie najpekelnejšie horúčavy. Užite si chuťové zážitky a zaháňajte teplo s našimi skvelými receptami na ovocné punče alebo ľadový čaj!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
    Zdroj: Canva

    MELÓNOVÝ PUNČ S UHORKOU

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    Vychladené letné drinky príjemne osviežia.

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY, MARINOVANIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 melón Piel de Sapo, prípadne Galia
    • 1 viazanička čerstvej mäty
    • 400 ml džinu (alebo tequily)
    • 1 šalátová uhorka
    • 1 limeta
    • 3 lyžice agávového sirupu
    • ľadová drť
    • 1,5 l sýtenej vody

    POSTUP:

    1. Melón rozrežte na polovicu. Odstráňte jadierka a z jednej polovice nakrájajte kocky, alebo špeciálnou lyžičkou vyrežte guľôčky. Vložte ich do servírovacej nádoby, pridajte opláchnutú mätu, zalejte džinom a odložte do chladu na 2 hodiny.
    2. Polovicu uhorky olúpte a lyžičkou vydlabte zo stredu jadierka. Rozmixujte spolu s dužinou zo zvyšnej časti melóna. Pyré dôkladne prepasírujte a šťavu prilejte do misy s džinom. Pridajte šťavu z limety a agávový sirup. Všetko spolu dôkladne premiešajte a nechajte v chlade marinovať asi 30 minút. Nakoniec pridajte ľadovú drť, zalejte vychladenou vodou a ozdobte tenkými plátkami zvyšnej uhorky.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

      ĽADOVÝ ČAJ Z ČERVENÝCH RÍBEZLÍ

      Zdroj: Archív Dobrého jedla

      Vychladené letné drinky príjemne osviežia.

      8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 2 HODINY

      Potrebujete:

      • 1 kg červených ríbezlí
      • 2 litre vody
      • 3 lyžice kryštálového cukru
      • 1 vrecúško čierneho čaju
      • 1 pomaranč
      • kocky ľadu
      • vetvička mäty

      POSTUP:

      1. Ríbezle opláchnite studenou vodou a odstopkujte. Pár neodstopkovaných kusov odložte na ozdobenie. Ríbezle dajte variť do 2 l vody. Prisypte cukor, priveďte do varu a vložte čajové vrecúško. Varte asi 1 minútu a premiešavajte. Odstavte a po 2 minútach čajové vrecko vyberte. Odvar nechajte vychladnúť a potom ho prepasírujte cez jemné sitko, aby ste oddelili zrniečka a šupky. Odložte ho do chladničky na 2 hodiny.
      2. Čaj ochuťte šťavou z polovice pomaranča, druhú polovicu nakrájajte na mesiačiky a dajte do čaju. Pridajte ľad, väčšinu odložených neodstopkovaných ríbezlí a vetvičku mäty. Nalejte do pohárov a ozdobte ich zvyšnými strapcami ríbezlí.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Koláče z plechu zasýtia celú rodinu: Ktorý upečiete ako prvý?

        NEKTÁRINKOVÝ PUNČ S MALINAMI

        Zdroj: Archív Dobrého jedla

        Vychladené letné drinky príjemne osviežia.

        8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT

        Potrebujete:

        • 8 zrelých nektáriniek
        • 200 g čerstvých malín
        • kocky ľadu
        • 200 ml bazového sirupu
        • 1,6 l sýtenej vody

        POSTUP:

        1. Nektárinky sparte v horúcej vode a olúpte. Vyberte kôstky a pokrájajte. Po hrstiach ich pridávajte do misy a rukou dobre stlačte, aby sa z nektáriniek uvoľnilo čo najviac šťavy.
        2. Maliny opláchnite a niekoľko ich roztlačte vidličkou. Zvyšok celých malín dajte do misy k nektárinkám. Zasypte ľadom, zalejte bazovým sirupom a ľadovou sýtenou vodou. Punč nakoniec zľahka premiešajte a môžete podávať.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Letné KYSNUTÉ SLIMÁKY S RÍBEZĽAMI sú proste neodolateľné! TEASER

          MARAKUJOVÝ PUNČ S CITRÓNOVOU TRÁVOU

          Zdroj: Archív Dobrého jedla

          Vychladené letné drinky príjemne osviežia.

          8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, MARINOVANIE 2 HODINY

          Potrebujete:

          • 1 l vody
          • 30 g citrónovej trávy
          • 10 marakují
          • 4 lyžice trstinového cukru
          • 400 ml tmavého rumu
          • 2 limety
          • 500 ml sýtenej vody
          • kocky ľadu

          POSTUP:

          1. V hrnci priveďte do varu vodu, odstavte a vložte opláchnutú citrónovú trávu. Nechajte ju asi 5 minút lúhovať. Potom ju z vody vyberte a odvar nechajte dobre vychladiť.
          2. Medzitým pripravte do väčšej sklenenej nádoby ostatné ingrediencie. Vydlabte dužinu z marakují, zasypte ju cukrom, zalejte rumom a šťavou z limety. Premiešajte a nechajte marinovať v chladničke 2 hodiny.
          3. Dokonale vychladeným odvarom z citrónovej trávy zalejte marakujovú zmes, pridajte kocky ľadu a na záver zalejte ľadovou perlivou vodou a prisypte kocky ľadu.

          Čítajte viac z Dobrého jedla:

          Autor článku

          Tatiana Kubicová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.