Reklama

Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky ako fotografka Ivana!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Teraz na jar je ideálny čas začať! Inšpirujte sa známou fotografkou Ivanou Šataník, ktorá pre sliepky zmenila povolanie a je z nej šikovná farmárka. Tu sú jej rady!

    Anketa

    Chcete chovať sliepky?

    • Áno83%
    • Nie16%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Chovať sliepky ste začali pred siedmimi rokmi hlavne preto, aby ste mali vlastné vajíčka. Inšpirovala vás rodina, nejaký známy?

    Ako každý, aj ja hľadám zmysel života a to, čomu sme sa s rodinou rozhodli venovať – ekologickému pestovaniu a chovu –, dopĺňalo zložitú skladačku tohto hľadania. Starí rodičia, prázdniny na ich dvore, to všetko sa dotklo mojej detskej duše. Chovať sliepky sa mi zdalo prirodzené. Dnes sú už naším zdrojom obživy, ale zároveň nás práca okolo nich, v záhrade núti žiť aktívne a vonku. Prekážalo by mi robiť niečo, čo ma nebaví, a za zarobené peniaze si kupovať jedlo, ktoré mi nechutí. Takto robím naopak.

    Po troch rokoch chovania sliepok ste so svojou farmou Šataník v Tomášove získali biocertifikát. Čo presne to znamená? V akých podmienkach chováte svoje sliepky?

    Do ekologického poľnohospodárstva sme vstúpili až po tom, ako sme sa o našu pôdu začali starať presne podľa daných pravidiel – v záhrade používame výlučne ekologické postupy a hnojivo nám produkuje náš chov sliepok. Je to uzavreté kolo, pričom na kŕmenie používame okrem našej zeleniny a ovocia ibaekologicky dopestované suroviny s biocertifikátom.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
      Zdroj: NMH

      Doma zrejme milujete vajíčka na iks spôsobov. Aké sú vaše topky?

      U nás doma máme radi sezónne jedlá. Milujeme napríklad takýto dresing na šalát: čerstvé žĺtky vyšľahajte s olivovým olejom, horčicou, medom, ančovičkou a hotovo. A na Veľkú noc budem robiť domácu majonézu aj vaječný likér.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!
        Zdroj: NMH

        Ako na to?

        1. Zadovážte si zdravé kuriatka, ale ešte predtým si naplánujte, kde postavíte kurín aj výbeh. Spočítajte, koľko vajec do týždňa potrebujete, a dobre zvážte, čím budete sliepky kŕmiť.
        2. Majte náhradnú opateru: premyslite si, kto sa bude o hydinu starať, ak odcestujete na dovolenku, služobku, výlety...
        3. Sliepky vyslovene nepotrebujú kohúta, ale v chove je užitočný. Udržiava disciplínu, dáva pozor na dravce a varuje chránenkyne pred nebezpečenstvom,“ odporúča farmárka Ivana, predtým vychytená fotografka.

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.