Vianočná ryba patrí na štedrovečerný stôl vo väčšine našich domácností. Ktoré ryby sú okrem kapra a filé ešte vhodné a na čo si dať pri ich kúpe pozor?
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku
Vhodné druhy rýb na vianočný stôl
Všetkým rybám pri kuchynskej príprave dodajú arómu bylinky - petržlenová vňať, rozmarín, tymián či šalvia, čili, rôzne farby korenia, biele víno, cesnak a citrónová šťava, kôra i citrónová tráva. Úprava záleží od ich druhu, všetky ryby sú vhodné na varenie, pečenie i údenie, no niektoré sa nehodia na vysmážanie.
- Kapor je tradičná voľba na slovenské Vianoce. Vhodný na smaženie, pečenie i do polievky či kapustnice. Menej kostí majú podkovičky alebo filety.
- Pstruh je sladkovodná ryba s jemnou chuťou. Jeho nevýhodou je viac drobných kostí. Skvelý na pečenie v celku a grilovanie alebo prípravu na masle.
- Losos okrem toho, že neobsahuje kosti, je obľúbený pre svoju maslovú chuť a vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Hodí sa na pečenie, grilovanie, dusenie.
- Tuniak je jedna z najdrahších u nás dostupných rýb. Lahodné mäso bez kostí by malo byť pevné, červené a lesklé. Je výborné najmä na prípravu jemne prepečených steakov s omáčkami.
- Pražma kráľovská je jemná, morská ryba s minimálnym obsahom kostí, ideálna na pečenie s bylinkami a citrónom.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Aj grilovaná alebo pečená pražma so zeleninou je v posledných rokoch u nás obľúbenou vianočnou rybou.
- Treska je biela, nízkotučná ryba s jemným mäsom. Skvelá je vo forme filé, ktoré sa hodí na vysmážanie v rôznych obaloch, pečenie, dusenie i varenie.
- Hejk je cenovo dostupná morská ryba vhodná na pečenie a vysmážanie v trojobale alebo zmesi múky s mletou paprikou, varenie aj dusenie.
- Sumček africký je ryba, ktorá sa chová aj u nás, má jemné, málo tučné mäso s neutrálnejšiou chuťou.
- Zubáč je delikatesná sladkovodná ryba a jemným mäsom, bez typického rybacieho zápachu. Skvelý na pečenie alebo opekanie na masle a bylinkách.
- Šťuka je tradičná sladkovodná ryba s pevnejším mäsom. Je výborná na pečenie so zemiakmi alebo zeleninu.

Aby ryba naozaj voňala!
Čerstvosť je kľúčová
- Vzhľad ryby: Ryba by mala mať lesklé, neporušené šupiny a jasné, nie zakalené oči.
- Žiabre: Musia byť jasne červené alebo ružové, nie sivasté či hnedé.
- Vôňa: Čerstvá ryba vonia jemne po vode, nie je cítiť rybací zápach ani iné nepríjemné arómy.
Zdroj: Dobré jedlo/Robo HUBAČ
Takto kapra nakrájate na podkovičky.
Pri nákupe živej ryby
- Overte, že ryby v kadiach sú aktívne a plávajú. Mŕtve alebo apatické ryby v nádrži nie sú dobrým znamením.
- Vyberajte z overených obchodov, kde sa o ryby správne starajú.
- Najlepšie je kúpiť rybu priamo u rybára či v rybárstve, kde vám pripravia aj filet.
- Praktické je kúpiť chladenú, vypitvanú rybu vcelku, alebo upravenú na filet či podkovy.

Marinujte ju!
Namočte do mlieka
Mlieko pomáha neutralizovať rybací zápach a vytiahne z mäsa zvyšky krvi alebo nežiaduce arómy. Ponorte rybu alebo filety do studeného mlieka na 15–30 minút pred úpravou. Potom ju dôkladne opláchnite a osušte.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pstruhový filet s kyslou kapustou a jačmennými krúpami.
Potrite citrónom
Pred úpravou rybu potrite citrónovou šťavou a jemne posoľte. Citrón neutralizuje zápach a dodá sviežosť.
Dajte do jogurtu
Zmiešajte jogurt alebo kyslú smotanu s bylinkami a korením a natrite na rybu pred pečením alebo grilovaním. Vytvorí jemnú chuť a ryba bude šťavnatá.

Mrazené ryby
- Skontrolujte dátum expirácie a stav obalu. Ak je obal poškodený alebo pokrytý ľadom, ryba mohla byť rozmrazená a znovu zmrazená, čo ovplyvňuje jej kvalitu.
- Nezabúdajte, že z mrazenej ryby ubudne po rozmrazení dosť z hmotnosti.
- Po rozmrazení by ryba mala mať pevné mäso a nemala by zapáchať.
Správne skladovanie
- Čerstvé ryby uchovávajte zabalené v plastovom vrecku pri teplote 0–2 °C a spotrebujte ich do 48 hodín.
- Pri mrazených rybách dodržiavajte pokyny na obale a nechajte ich rozmrazovať pomaly v chladničke, nie pri izbovej teplote.
Vo fotogalérii nájdete inšpirácie na rôzne chutné úpravy rýb...