Reklama

Aby VIANOČNÁ RYBA krásne voňala: Toto je veľmi dôležité!

Chutné a dobré mäso máva kapor s váhou do troch kíl.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vianočná ryba patrí na štedrovečerný stôl vo väčšine našich domácností. Ktoré ryby sú okrem kapra a filé ešte vhodné a na čo si dať pri ich kúpe pozor?

Vhodné druhy rýb na vianočný stôl

Všetkým rybám pri kuchynskej príprave dodajú arómu bylinky - petržlenová vňať, rozmarín, tymián či šalvia, čili, rôzne farby korenia, biele víno, cesnak a citrónová šťava, kôra i citrónová tráva. Úprava záleží od ich druhu, všetky ryby sú vhodné na varenie, pečenie i údenie, no niektoré sa nehodia na vysmážanie.

  • Kapor je tradičná voľba na slovenské Vianoce. Vhodný na smaženie, pečenie i do polievky či kapustnice. Menej kostí majú podkovičky alebo filety.
  • Pstruh je sladkovodná ryba s jemnou chuťou. Jeho nevýhodou je viac drobných kostí. Skvelý na pečenie v celku a grilovanie alebo prípravu na masle.
  • Losos okrem toho, že neobsahuje kosti, je obľúbený pre svoju maslovú chuť a vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Hodí sa na pečenie, grilovanie, dusenie.
  • Tuniak je jedna z najdrahších u nás dostupných rýb. Lahodné mäso bez kostí by malo byť pevné, červené a lesklé. Je výborné najmä na prípravu jemne prepečených steakov s omáčkami.
  • Pražma kráľovská je jemná, morská ryba s minimálnym obsahom kostí, ideálna na pečenie s bylinkami a citrónom.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Aj grilovaná alebo pečená pražma so zeleninou je v posledných rokoch u nás obľúbenou vianočnou rybou.

  • Treska je biela, nízkotučná ryba s jemným mäsom. Skvelá je vo forme filé, ktoré sa hodí na vysmážanie v rôznych obaloch, pečenie, dusenie i varenie.
  • Hejk je cenovo dostupná morská ryba vhodná na pečenie a vysmážanie v trojobale alebo zmesi múky s mletou paprikou, varenie aj dusenie.
  • Sumček africký je ryba, ktorá sa chová aj u nás, má jemné, málo tučné mäso s neutrálnejšiou chuťou.
  • Zubáč je delikatesná sladkovodná ryba a jemným mäsom, bez typického rybacieho zápachu. Skvelý na pečenie alebo opekanie na masle a bylinkách.
  • Šťuka je tradičná sladkovodná ryba s pevnejším mäsom. Je výborná na pečenie so zemiakmi alebo zeleninu.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako zbavíte KAPRA kostí: Z filetu urobte chrumkavé hranolky!

    Aby ryba naozaj voňala!
    Čerstvosť je kľúčová

    1. Vzhľad ryby: Ryba by mala mať lesklé, neporušené šupiny a jasné, nie zakalené oči.
    2. Žiabre: Musia byť jasne červené alebo ružové, nie sivasté či hnedé.
    3. Vôňa: Čerstvá ryba vonia jemne po vode, nie je cítiť rybací zápach ani iné nepríjemné arómy.

    Zdroj: Dobré jedlo/Robo HUBAČ

    Takto kapra nakrájate na podkovičky.

    Pri nákupe živej ryby

    • Overte, že ryby v kadiach sú aktívne a plávajú. Mŕtve alebo apatické ryby v nádrži nie sú dobrým znamením.
    • Vyberajte z overených obchodov, kde sa o ryby správne starajú.
    • Najlepšie je kúpiť rybu priamo u rybára či v rybárstve, kde vám pripravia aj filet.
    • Praktické je kúpiť chladenú, vypitvanú rybu vcelku, alebo upravenú na filet či podkovy.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PEČENÝ PSTRUH so šéfkuchárom Michalom Kordošom 3x INAK!

      Marinujte ju!
      Namočte do mlieka

      Mlieko pomáha neutralizovať rybací zápach a vytiahne z mäsa zvyšky krvi alebo nežiaduce arómy. Ponorte rybu alebo filety do studeného mlieka na 15–30 minút pred úpravou. Potom ju dôkladne opláchnite a osušte.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Pstruhový filet s kyslou kapustou a jačmennými krúpami.

      Potrite citrónom

      Pred úpravou rybu potrite citrónovou šťavou a jemne posoľte. Citrón neutralizuje zápach a dodá sviežosť.

      Dajte do jogurtu

      Zmiešajte jogurt alebo kyslú smotanu s bylinkami a korením a natrite na rybu pred pečením alebo grilovaním. Vytvorí jemnú chuť a ryba bude šťavnatá.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        DOKONALÁ RYBA priamo u vás na tanieri. Rýchly recept, ktorý budete milovať!

        Mrazené ryby

        • Skontrolujte dátum expirácie a stav obalu. Ak je obal poškodený alebo pokrytý ľadom, ryba mohla byť rozmrazená a znovu zmrazená, čo ovplyvňuje jej kvalitu.
        • Nezabúdajte, že z mrazenej ryby ubudne po rozmrazení dosť z hmotnosti.
        • Po rozmrazení by ryba mala mať pevné mäso a nemala by zapáchať.

        Správne skladovanie

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!